Арганово масло – „течното злато“ от Мароко за чудеса с кожата и косата

За мароканците аргана е свещено „дърво на живота“, а маслото, което добиват от ядките му – „течно злато“. Те го възприемат като алтернатива на зехтина, която им осигурява здравословно хранене, контролира стойностите на холестерина, подобрява кръвообращението, смъква високото артериално налягане и най-вече – грижи се за красотата на жените. В Мароко е популярно и лакомството амлу – арганово масло, мед и бадеми. Освен отличен вкус, това подобие на халва има и забележителни качества на афродизиак.

Славата на арагана обаче надхвърля далеч границите на тази африканска държава, след като става ясно, че прави чудеса с кожата, косата и ноктите. С мощното му навлизане в козметичната индустрия цената му се вдига многократно и има огромен икономически ефект върху живота на местното население. Но защо това масло е толкова скъпо? Според информация на Business Insider само за едно поколение международният пазар на арганово масло е нараснал от 200 литра до 4000 метрични тона, като имаме предвид, че за производството на 1 литър е необходимо цяло денонощие.

Преди да влезе като ценна съставка на многобройни продукти за разкрасяване, този природен продукт се е продавал покрай шосетата на Мароко в рециклирани бутилки само за 3 долара за литър. Но оттогава формирането на управлявани от жени кооперативи превръща производството му в индустрия за милиарди долари – с днешна дата 1 литър се търгува за около 300 долара.

Защо е толкова търсено?

Арагановото масло има феноменален ефект върху кожата и косата. То е в състояние не само да подобри външния вид и текстурата им, да осигури мощна хидратация, но и да успокоява и омекотява, без да оставя мазни следи. Освен това помага за намаляване на раздразнението, ускорява заздравяването на рани, намалява и заличава белези, балансира естественото производство на мазнини в кожата.

Тайната на амазигите

Аргановото масло се използва предимно във висок клас козметични продукти и мароканската кухня. То идва от семената на аргановото дърво, което се среща само в тясната ивица полупустиня между атлантическото крайбрежие на Мароко и Атласките планини. Народът на амазигите от Северна Африка използва семената на аргана от векове и методите за производство на това скъпо масло не са се променили от години.

Първият етап от производството му е събирането на плодовете на аргана - изчаква се от зелени да станат кафяви и да паднат на земята. След това се изсушават на слънце, преди да бъдат обелени и почистени на ръка, за да се отстранят месестите външни слоеве. Счупването на плода се оказва изключително труден етап, който изисква добра техника, за да се извлече богатата на масло ядка вътре. От 20 килограма ядки се получава само 1 литър ценна течност. Следващият етап е смилането, което често също се извършва на ръка и е част от мароканското наследство на предците. Остатъчната каша, отстранена от плода, се продава като храна за животни, особено за кози, които са неразривно свързани с аргановото дърво. В някои райони има традиция да се позволява на животните да се катерят по дърветата, за да се хранят свободно с плодовете. Подобна гледка е истинска атракция за туристите.

Интересен факт е, че до 1956 г. жените амазиги са изисквали разрешението на мъжа, за да напуснат домовете си и да се отправят към арагановите горички – събирането на маслото е изцяло женска работа. Друга любопитна подробност е, че въпреки жегата и суровия си начин на живот те имали прекрасна мека кожа, лъскави коси и почти никакви бръчки! Според д-р Зубида Шаруф, който за първи път изучава аргановото дърво за своята докторска степен в края на 80-те години, това се дължи именно на ефектите на аргановото масло. Започва да се интересува от темата в момент, когато аргановите гори в Мароко са застрашени и масово загиват дървета. След провеждане на научни изследвания в подкрепа на овлажняващите ползи от аргановото масло върху косата и кожата, Шаруф планира да превърне екологичния проблем в икономично решение. И така от домашно производство се преминава в организиран добив в кооперативи. По отношение на ползите му за кожата и косата, Шаруф е категоричен, че аргановото масло е отличен природен продукт, омекотяващо, неароматно растително масло, богато на полезни липиди и мастни киселини за кожата, включително олеинова киселина, палмитинова и особено линолова киселина. Също така е добър източник на антиоксидантен витамин Е (токоферол) и много други антиоксидантни съединения, включително мелатонин.

Аргановото масло е страхотно средство за разрешаване на проблемите на сухата кожа и коса и е по-щадящо от другите масла. Освен това има комедогенен рейтинг нула, което означава, че не запушва порите. Накратко: то омекотява кожата, подобрява текстурата й и изглажда бръчките, поддържа кожната бариера и баланса на мазнини.

Конкретни ползи

Сухата кожа е един от най-често срещаните типове и може да бъде основна предпоставка за много кожни заболявания. Акне, зачервяване, лющене, сърбеж са именно симптоми на суха кожа. В борбата с подобно състояние овлажнителите не са достатъчни, но за щастие, аргановото масло може да проникне по-дълбоко и да неутрализира проблема. Благодарение на богатите количества витамин Е, то достига до най-дълбоките слоеве и възстановява влагата, загубена от липса на производство на себум, сурови метеорологични условия, прекомерно измиване, силни продукти против акне и др.

  • Мазна кожа

Добавянето на масло към продуктите за мазна кожа може да изглежда на пръв поглед като странна идея. В крайна сметка, ако вече имате свръхпроизводство на мазнини, няма ли с повече от тях да влошите проблема? Науката казва, че това не е така. Всъщност мазната кожа може да е резултат от увреждане на дермата поради безброй причини. Когато дермата открие проблем, тя ще се опита да го поправи чрез свръхкомпенсиране с производството на себум или естествени мазнини. Това води до запушени пори и болезнено, възпалено акне. За никого не е изненада, че аргановото масло идва на помощ. Арганът притежава естествени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на зачервената, раздразнена кожа и да осигурят баланса й, позволявайки на производството на себум да се върне към нормалните нива и акнето да отшуми.

Ползата от аргановото масло по отношение на увреждането от слънцето е двойна. Първо, арганът е естествен дефлектор на слънцето. Поради високото съдържание на антиоксиданти, той действа като защитник срещу свободните радикали, произведени от UV лъчите. Те увреждат кожните клетки, което води до слънчеви изгаряния и в крайни случаи до рак на кожата. От друга страна, аргановото масло може да се използва за успокояване и лечение на слънчеви изгаряния и други подобни рани. Помните ли колко хидратиращо е съдържанието на витамин Е в аргановото масло? Тази хидратация е от съществено значение за възстановяване на увредените клетки и връщане на кожата ви към живот.

  • Акне

Арганът е пълен с противовъзпалителни свойства, които го правят идеалното лечение на акне – самостоятелно или с други продукти. Много лечения за акне съдържат киселини, които могат да бъдат изключително агресивни, особено за чувствителна кожа. Като включите аргановото масло в ежедневната си грижа, можете по-добре да подхраните и излекувате кожата си.

  • Против стареене

Има много причини, поради които аргановото масло е тайната на мароканките за прекрасна кожа. Проучванията показват, че то има дълбок ефект против стареене. Известно е, че младежкият вид на лицето се дължи изцяло на производството на колаген, който играе голяма роля в поддържането на еластичността и предотвратява появата на бръчки и сухота. Чрез допълване с арганово масло кожата ви е в състояние да подхрани клетките и да изглежда по-млада, по-блестяща и по-плътна.

  • Срещу стрии и обезцветяване на кожата

Това е една от най-ценените характеристики на аргановото масло. Независимо дали се дължи на акне или други кожни заболявания, арганът може да намали появата на обезцветяване на епидермиса. Чрез насочване към клетките дълбоко в кожата, арганът хидратира и ги възстановява отвътре навън, което го прави едно от най-ефективните лечения срещу стрии и повехнала кожа.

Какво прави аргановото масло за косата

Аргановото масло помага да се избегнат много проблеми с косата и  насърчава здравословния й растеж. То буквално съживява изтощената коса, придава блясък, здравина и мекота и затова не случайно се препоръчва в рутинната грижа за нея.

  • Стимулиране на растежа на косата

Аргановото масло естествено предотвратява косопада благодарение на витамин Е, който е отговорен за растежа на косата и укрепването на космените фоликули. По този начин, ако трябва да насърчите растежа на косата, можете да добавите шампоан с арганово масло или маска за коса с тази съставка в рутинната си грижа за косата.

Аргановото масло има богати антиоксидантни свойства, които са изключително полезни за кожата, така че може да ви помогне да предотвратите заболявания като псориазис, себореен дерматит и др. Истинското натурално арганово масло осигурява отлични възстановителни ефекти върху кожната бариера и подобрява здравето на скалпа и косата.

Чистото арганово масло е отлично решение за лечение на пърхот, резултат от оксидативен стрес. Редовният масаж на скалпа с етерично масло има хидратиращ и кондициониращ ефект върху кожата и елиминира пърхота, причинен от гъбички, подобни на дрожди.

Аргановото масло съдържа мастни киселини, които помагат за овлажняването на скалпа и защитават косата. Маслото омазнява кутикулата на косъма, предотвратява изсушаването на кожата и прави косата ви по-лъскава.

  • Подобрява еластичността на косата

Ако искате да възвърнете блясъка на вашата изтощена, безжизнена коса, можете да използвате арганово масло или продукти, които съдържат това масло в рутинната си грижа за косата. Антиоксидантите, витамин Е и есенциалните мастни киселини в съдържанието им повишават еластичността на косата, като по този начин подобряват цялостното й здраве.

  • Предпазва от увреждане при стилизиране и боядисване

Процедурите за боядисване на коса и оформяне винаги влияят на състоянието на косата, следователно трябва да използвате продукти, които укрепват косъма. Нанесете балсам/маска за коса с арганово масло, за да добавите защитен слой към косата и да я предпазите от цъфтящи краища и увреждане.

  • Осигурява ефикасна слънцезащита

Наред с всичко, чистото арганово масло помага за защитата на кожата и косата срещу увреждането на свободните радикали от слънцето и предотвратява увреждането от ултравиолетовите лъчи.

ОБОБЩЕНИЕ

Аргановото масло е тайната за красива коса и кожа на мароканките, а използването му в козметиката не е случайно. Този изключително скъп, заради добива си, природен продукт е богат на антиоксиданти и полезни мазнини, които имат изключителни ползи за здравето и естествената красота.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари