Как приемът на бета-ситостерол (фитостерол) може да помогне при проблеми с простатата

Фитостеролите са растителни съединения с известни ползи за понижаване на холестерола. В последно време обаче все повече изследвания се фокусират върху ефекта им за облекчаване на ДХП - доброкачествената хиперплазия на простатата. Това е често срещано състояние при мъжете, което се причинява от уголемяване на простатата и може да попречи на способността на уретрата да изпразни пикочния мехур, като предизвика травматични симптоми: трудност при изпразване на пикочния мехур, проблеми с уринирането, уриниране по-често от нормалното, спешна нужда от уриниране, проблеми при стартиране на урина или слаб поток, който започва и спира и др.

Как фитостеролите помагат при проблеми с простатата

Фитостеролите наподобяват структурата на холестерола и могат да бъдат открити във висока концентрация в нерафинираното растително масло, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения. Въпреки че фитостеролите се усвояват слабо от тялото, те могат да блокират усвояването на холестерола от храната. Поради това често се добавят към функционални храни и се използват в хранителни добавки за понижаване на повишените нива на холестерол в кръвта.

Освен това фитостеролите, и един конкретен растителен стерол, наречен бета-ситостерол, се използват за облекчаване на уринарните симптоми на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Всъщност повечето от билките, използвани в добавките за здравето на простатата - включително сау палмето, коприва, пигеум и тиквени семки - естествено съдържат фитостероли. В допълнение към изследванията, подкрепящи ползите от тези растения за простатата, проучванията на изолиран бета-ситостерол също съобщават за подобрение на симптомите на ДХП, свързан с намаляване на възпалението, облекчаване на уринирането и подпомагане на сексуалната функция.

Защо се налага прием на бета-ситостерол под формата на хранителни добавки?

Докато днешната типична западна диета е с ниско съдържание на фитостероли, диетите на нашите предци са осигурявали поне 1 грам дневно. За справка - обикновено се смята, че консумацията на поне 2 грама фитостероли на ден може значително да намали нивата на LDL (лошия) холестерол.

Някои изследвания са установили, че хората, които се хранят с веган или вегетарианска диета, обикновено консумират повече фитостероли, отколкото хората, които следват невегетарианска диета. По същия начин се изчислява, че диетата на древните ловци-събирачи на растения от палеолита, която е била богата на растителни храни като ядки и семена, е съдържала около 2,5–5 пъти повече фитостероли от средната съвременна диета.

За справка: 1 чаша (170 грама) нахут съдържа приблизително 206 mg фитостероли, порция сладък картоф (100 грама) съдържа 105 mg, а 1 супена лъжица (14 грама) слънчогледово масло съдържа 69 mg. Сред шампионите по съдържание на фитостероли се нареждат шамфъстък, макадамия, бадеми, кашу, фъстъци, лешници, тиквени семки, слънчогледови семки, ананаси, портокали, горски плодове, банани, ябълки, кайсии, артишок, броколи, зелен фасул, зеле, аспержи, сладки картофи, целина, карфиол, нахут, леща, боб, соя,  зехтин, арганово масло, слънчогледово масло, рапично масло.

Как бета-ситостеролът може да помогне за здравето на простатата

Съществуват няколко предполагаеми механизми на действие на фитостеролите и бета-ситостеролът в частност. Основните се свързват с промени в метаболизма на холестерола, тъй като той е необходим за производството на тестостерон и други хормони, които влияят на функцията на простатата. Друг механизъм се обуславя от противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят възпалението, свързано с доброкачествена хиперплазия на простатата, а също и взаимодействие с глобулина, свързващ половите хормони (SHBG) - протеин, който може да играе роля в нежелания растеж на простатата. Редица изследвания сочат, че бета-ситостеролът потиска 5-a-редуктазата, ензим, който превръща тестостерона в дихидротестостерон (DHT), който участва в развитието на ДПХ.

За какво помагат най-често добавките с бета-ситостерол за здравето на простатата

Добавките с фитостерол и бета-ситостерол се използват главно за облекчаване на уринарните симптоми на ДХП, които включват:

  • Често уриниране, особено през нощта
  • Затруднено започване или поддържане на уриниране
  • Невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур

Съществуват многобройни клинични проучвания върху бета-ситостерола, а техните резултати  показват, че той подобрява симптомите на ДХП и стимулира потока на урината. Интересното е, че повечето от тях са проведени в Германия, където растителното съединение е особено популярно средство за облекчаване на ДХП.

Според един от последните систематични прегледи, който оценява данни за 519 мъже с ДПХ, „При мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата бета-ситостеролите водят до краткосрочно подобрение на уринарните симптоми.“ В допълнение към това има голям брой клинични доказателства в подкрепа на употребата на билки за простата, съдържащи фитостерол, като пигеум и коприва.

Изследвания

Изследвания при хора с бета-ситостерол показват, че мъжете, които го приемат, изпитват подобрение на симптомите на ДПХ и имат по-добра скорост на потока на урината. Най-многобройни са изследванията върху билки, съдържащи фитостерол, като например палмето.

  • Бета-ситостеролът (130 mg) изглежда облекчава симптомите на ДХП

Това рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване тества ефикасността на бета-ситостерола за уринарните симптоми на ДХП. Общо 177 души са получавали плацебо или свободен бета-ситостерол (130 mg) дневно в продължение на 6 месеца. В сравнение с плацебо, групата със стерол е претърпяла значително подобрение, измерено чрез Международния рейтинг на симптомите на простатата (IPSS), скоростта на потока на урината и остатъчния обем на урината.

Изследователите заключават, че:

  • Бета ситостеролът (60 mg) облекчава ДПХ

Изследователите заключават, че „Значителното подобрение на симптомите и параметрите на потока на урината показват ефективността на бета-ситостерола при третиране на доброкачествена хиперплазия на простатата.“

  • Бета-ситостеролът подобрява ДХП и ползите от него могат да продължат месеци след прекратяване на приема на добавки

Това последващо проучване изследва здравето на простатата на 117 мъже 18 месеца след приема на плацебо или бета-ситостерол в продължение на 6 месеца. Изследователите установяват, че 38-те мъже, които са продължили да приемат добавки с бета-ситостерол, са запазили същите подобрения, които са имали след 6 месеца. При 41-ма мъже, при които е прекратен приемът, се наблюдава леко влошаване на състоянието. Междувременно мъжете, които са приемали плацебо в продължение на 6 месеца, но са започнали да приемат бета-ситостерол след проучването, са подобрили симптомите си толкова, колкото групата на бета-ситостерола.

Изследователите заключават, че „благоприятните ефекти от приема на бета-ситостерол, регистрирани в 6-месечното двойно-сляпо проучване, се запазват в продължение на 18 месеца.“

  • Фитостеролите (180 mg бета-ситостерол) изглежда подобряват качеството на живот и симптомите при мъже с ДПХ

Дозировка за здравето на простатата

Повечето успешни проучвания върху хора използват дози фитостерол, съдържащи 60-180 mg бета-ситостерол.

Повечето фитостеролови добавки се предлагат в дози от 400-1000 mg, където бета-ситостеролът е основната съставка.

Фитостеролите могат също да се добавят като съставка във формули за поддържане на простатата в широк диапазон от дози (50-450 mg).


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари