CLA (конюгирана линолова киселина) изгаря мазнините по време на сън!

CLA (конюгирана линолова киселина) е особено ефективна по време на фазите на съня, тъй като стимулира както изгарянето на мазнините, така и метаболизма на мазнините, което води до цялостно намаляване на телесните мазнини.

Научните изследвания относно CLA показват положителните ефекти, като стимулиране на протеиновия синтез и силата да забавят както разграждането на протеините, така и загуба на мускули.

Това е резултат от клинично проучване, публикувано през 2007 г. в престижния "American Journal of Clinical Nutrition". Основният извод е, че приемът на CLA може да намали част от енергията, получена от протеините и това заключение е потвърдено от последващи изследвания. С други думи:

CLA предлага важен принос за защита и запазването на чистата телесна маса, особено на скелетните мускули. Доказано е, че CLA е особено ефективна по време на сън, но също така и през деня може да се наблюдава подобна тенденция.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА CLA?

Съкращението CLA описва конюгирана линолова киселина, която е една от есенциалните мастни киселини. Тези киселини не могат да бъдат синтезирани от самия организъм и затова трябва да бъдат погълнати чрез храната. CLA линолова киселина е едно от основните вещества на структурата на митохондриалната липидна мембрана и на клетъчната структура. Недостигът на есенциални мастни киселини може да доведе до кожни лезии и забавяне на растежа.

CLA: положителни ефекти и дозировка 

CLA e с доказано действие срещу излишните килограми. Освен ефектите, свързани с теглото, CLA притежава редица ползи, които са от съществено значение за целия организъм, духа и тялото. CLA е ефективно решение при следните състояния:

  • Потиска отлагането на мазнини в мастните клетки
  • Активира процесите за изгаряне на натрупаните мазнини
  • Регулира телесното телесното тегло
  • Подобрява метаблизма и пречи на повторно натрупване на разградените мазнини
  • Регулира стойностите на лошия холестерол и кръвното налягане
  • Дава жизненост и енергия на тялото
  • Детоксикира организма
  • Оформя стройна и стегната фигура

Странични ефекти

Не са установени значими странични ефекти на CLA. Това се дължи на факта, че това е есенциална мастна киселина, от която тялото се нуждае така или иначе. Въпреки това, в случай на високи дози, понякога може да се появи гадене. 

Ефектът на намаляване на мазниите на CLA се дължи на множество механизми. От една страна съхранението на мастни киселини намалява чрез инхибиране на ензима липопротеин липаза в мастните клетки, но от друга страна, има и увеличаване на окисляването на мастните киселини в митохондриите ("енергийната фабрика" на клетките), което стимулира изгарянето на мазнините.

CLA също води до по-ниски нива на лептин. Лептинът е хормон, който се секретира от мастните клетки в кръвта и участва решително в регулирането на телесното тегло. В допълнение, CLA увеличава апоптозата (програмирана клетъчна смърт) на мастните клетки, като по този начин намалява тяхното количество. 

CLA и затлъстяване:

Въпросът на затлъстяването е обект на изследване, с който се занимават много учени.

Пример: Защо има толкова много хора с наднормено тегло в САЩ? Несъмнено навикът за "бързо хранене" е виновен в повечето случаи. Има обаще и други съображения:

През 1963 г. съдържанието на CLA в американското мляко е 2,8%. По това време кравите имат пълноценна трева за фураж, но днес, поради различните методи за хранене на животните, млякото на крадите има максимум 1% CLA.

Напротив, в Австралия, където кравите получават естествена храна, съдържанието на CLA е меджу 3 и 4%. Смята се, че това е и една от причините, поради които Австралия е сравнително по-малко затлъстяла, отколкото в САЩ.

Последствие: С намерението да напрвите нещо добро за тялото си, намаляването на консумация на мляко, което вече не съдържа много CLA, в крайна сметка води до значителен дефицит на CLA. 

Тази дилема може да се опише по следния начин:

Здравословната диета, съдържаща мляко и месо, е наистина здравословна само когато се прилагат здравословни стандарти в областта на фуража за животни.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари