Ашваганда: най-важното индийско растение в Аюрведа и неговите предимства

9 доказани ползи от растението Ашваганда. Ашваганда е една от най-важните билки в индийската алтернативна медицина Аюрведа. В продължение на хиляди години хората са използвали ашваганда за облекчаване на стреса, повишаване на енергията и фокуса. Днес ашваганда все още се използва за приготвяне на лечебни съединения. Разказваме ви как приемането на индийско растение Ашваганда може да ви изненада.

Ето 9 потенциални ползи от Ашваганда въз основа на научни изследвания.

1. Помага за намаляване на стреса и тревожността. Ашваганда е може би най-известна със способността си да намалява стреса. Растението е класифицирано като адаптоген, тоест вещество, което помага на тялото да се справи със стреса. Доказано е, че ашваганда помага за контролиране на медиаторите на стреса, включително хормона кортизол и други химикали, отделяни по време на стрес. Няколко проучвания показват, че добавките на ашваганда помагат за облекчаване на стреса и намаляване на тревожността. Очевидно ашваганда може да бъде полезна добавка за стрес и тревожност.

2. Може да подобри спортното представяве. Проучванията показват, че ашваганда има благоприятен ефект върху трениращите и може да бъде полезна добавка за спортисти. Проведени са редица проучвания, при които мъжете и жените са получавали от 120 до 1250 mg ашваганда на ден. Резултатите показват, че растението повишава физическата работоспособност, включително обмена на кислород по време на тренировка. Освен това ашваганда помага за увеличаване на мускулната сила

3. Може да намали симптомите на определени психични заболявания. Някои доказателства сочат, че ашваганда намалява симптомите на психични заболявания, включително депресия.

4. Помага за повишаване нивата на тестостерон при мъжете. Някои проучвания казват, че добавките с ашваганда подобряват мъжката плодовитост и повишават нивата на тестостерон.

5. Може да понижи кръвната захар. Ограничените доказателства от изследвания показват, че приемането на ашваганда има някои ползи за хора с диабет или висока кръвна захар. Клиничните експерименти, включително диабетици, показват, че лечението с ашваганда значително намалява нивата на кръвната захар, хемоглобина, инсулина, кръвните липиди и маркерите на оксидативен стрес.

6. Може да намали възпалението. Ашваганда съдържа съединения, които намаляват възпалението в тялото.

7. Може да подобри мозъчната функция и паметта. Въз основа на редица проучвания има доказателства, че ашваганда може да подобри когнитивното представяне, включително при възрастни хора с леко когнитивно увреждане.

8. Подобрява съня. Хората приемат ашваганда за подобряване качеството на съня. Например, при проучване е установено, че приемането на 300-400 mg корен от ашваганда дневно в продължение на 12 седмици значително подобрява качеството на съня и умствената бдителност. Приемът на ашваганда намалява нивата на тревожност и помага на хората да се чувстват по-бодри сутрин.

9. Безопасна и достъпна хранителна добавка. Ашваганда е безопасна добавка, въпреки че нейните дългосрочни ефекти са неизвестни, за това е добре да се приема за не повече от 2-3 месеца.

Въпреки това, някои хора не трябва да приемат ашваганда. Например, бременните жени трябва да избягват тази билка. В допълнение, хората с проблеми с щитовидната жлеза (на хормонална терапия), трябва да се консултират с лекаря си, преди да я приемат.

Положителните ефекти на ашваганда не се проявяват веднага. Имайте предвид, че може да се наложи да приемате растителния екстракт в продължение на месец, преди да започнете да забелязвате ефекта му. Приемането на хранителна добавка Ашваганда, може да бъде както по време на хранене, така и на празен стомах.

Ашваганда може да намерите също при нас.

 

 

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари