АСТАКСАНТИН. Един от най-мощните антиоксиданти на природата

Всички организми на Земята живеят и получават енергия за сметка на протичащите в техните клетки окислително-възстановителни реакции. За съжаление, условията на живот на съвременния човек не допринасят за поддържането на този деликатен баланс: разрушаването на озоновия слой, замърсяването на околната среда, стресът, приемането на лекарства, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, небалансираното хранене, естественото стареене и много други фактори водят до унищожаване на вътреклетъчната многостепенна система. 

Астаксантинът е част от групата на каротеноидите и се получава от някои видове водорасли, скариди, крил и др. Именно астаксантинът придава розовия цвят на скаридите. Антиоксидантната му активност е изключително висока – днес се смята за един от най-мощните антиоксиданти, познати на човека, като наред с това е един от малкото, способни да достигнат до всяка човешка клетка, в това число успешно преминава през кръвно-мозъчната бариера, недостъпна за голяма част от другите антиоксиданти и активни вещества. Благодарение на това, приемът на астаксантин предоставя изключителна защита и подкрепа на мозъка, очите, нервната система.

В човешкото тяло астаксантинът не се произвежда, но когато се приема през устата, той се хидролизира в тънките черва и след усвояване се намира в кръвната плазма, еритроцитите, но най-голямото му количество се натрупва в кожата. Предвид огромния антиоксидантен потенциал на астаксантина и способността му да се натрупва в кожата след поглъщане, логично е да се предположи, че това вещество може да забави процесите на хроно- и фотостареене на кожата. В допълнение, астаксантинът има противовъзпалителен потенциал поради способността му да инхибира няколко възпалителни медиатори.

Астаксантин се препоръчва за подпомагане при:

  • Оксидативен стрес – защита от свободните радикали в това число в най-фините структури на човешкия организъм;
  • Заболявания и риск от сърдечно-съдови проблеми;
  • Проблеми със зрението;
  • Натоварване и преумора на очите;
  • Продължително работа с компютър и електронни устройства;
  • Намалено зрение и зрителна острота;
  • Предпазва от катаракта и макулна дегенерация;
  • Възпалителни заболявания;
  • Подобрява качеството на кожата;
  • Забавя процесите на стареене;

Механизъм на действие на астаксантин в клетките на кожата. Въпреки че точният механизъм на действие на астаксантина върху кожата все още не е напълно описан, се предполага, че ефектът му е чрез мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, както и способността да възстановява и поддържа епидермалната бариера.  Освен това е известно, че намаляването на нивата на естроген при жените след 30 години води до натрупване на матрични металопротеинази, които естествено повишават еластазната активност и водят до постепенно разграждане на кожните еластинови влакна и загуба на еластичност.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари