Какви са ФУНКЦИИТЕ на ВИТАМИН В12 и чрез какви храни да си го набавяме?

Известно е, че Витамин В12 е витаминът, изключително важен, особено за онези, които следват веганска диета. Въпреки, че не само вегетарианци следва да обърнат внимание за дефицит на този важен витамин. Нека знаем как работи, как се проявява дефицитът на витамин В12 и какви хранителни източници го осигуряват.

Водоразтворими и мастноразтворими витамини.

Витамините се класифицират в две големи групи: водоразтворими витамини и мастноразтворими витамини.

  • Водоразтворимите витамини са: витамин С и цялата група В (В1, В2, В3, В5, В8, В9 и В12). Те се характеризират, както подсказва името, за това, че са разтворими във вода, те не се натрупват в тялото, тъй като излишъкът се елиминира с урината. Тази характеристика означава, че приносът на водоразтворимите витамини трябва да бъде непрекъснат, без да се налага да се правят временни почивки.
  • Мастноразтворимите витамини са: Витамин А, D, Е и К. Те са разтворими в мазнини и имат способността да се съхраняват в мастната тъкан на човешкото тяло, главно витамин А и Е. Ето защо, приемането на някои от тези четири витамини в излишък и непрекъснато може да предизвика хипервитаминозни нарушения.

Независимо дали се натрупват в организма, витамините са основни хранителни вещества и трябва да бъдат снабдявани с ежедневното хранене.

Витамин В12 Функция

Нещо, което мнозина знаят за витамините от група В е, че те имат важна функция върху нервната ни система, помагащи ни да останем в равновесие. Много от тях участват и в психологическата функция, умората. Променливи настроения, апатия, липса на енергия, може да бъде свързано с дефицит на витамини В. 

И какво ще кажете за Витамин В12?

Витамин В12 е известен също като метилкобаламин – най-активната форма на витамин В12 за максимално усвояване и бърз резултат. Този витамин има важна роля в тялто ни:

  • От съществено значение за синтеза на ДНК и РНК: Способността за синтезиране на ДНК и РНК позволява правилното производство и клетъчно деление, особено на клетките, които трябва да бъдат подновени бързо и непрекъснато. Такъв е случаят с червените кръвни клетки.
  • Намалява умората и изтощението.
  • Има важна роля в изграждането на миелиновата защитна обвивка, в която се намира всеки един неврон. Участва в създаването на клетките, които сигнализират невротрансмитерите да предадат информацията нататък по веригата.
  • Балансира нивата на важната аминокиселина хомоцистеин, чиито повишени нива в организма водят до риск от заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи. 
  • Участва в синтезата на аминокиселината метионин,  която участва в много процеси в организма (кръвотворни, синтез на хормони) и е необходима за формирането на S-аденозилметионин, който е универсален донор на метилови групи за стотици различни субстрати, включително ДНК, РНК, хормони, протеини, липиди.
  • Участва в синтеза и метаболизма на серотонина – хормона на щастието и мелатонина.
  • Играе съществена роля за образуване на червените кръвни клетки и усвояването на желязото. Без него образуването на хемоглобин е невъзможно.
  • Изключително важен е за абсорбцията на фолиева киселина.
  • Стимулира растежа на всяка тъкан. Играе важна роля в клетъчното делене, образуването на генетичен материал.
  • Оказва антисклеротично действие и защитава съдовете. Контролира холестерола и нивата на триглицеридите.
  • Участва в процесите за нормализиране на кръвното налягане.
  • Подобрява метаболизма на мазнините в черния дроб. Съдейства за прочистването му.
  • Участва в синтезата на сункцинил-коензим А, като е кофактор в  редица биохимични реакции, които са в основата на окисляването и синтеза на мастни киселини, биосинтеза на мазнините, окислителни трансформации на продуктите от разпадането на въглехидратите.

Недостиг на Витамин В12

Най-честите последици от дефицита на този витамин са: умора, слабост, проблеми в нервната система, когнитивната функция, работата на сърцето, стомашно-чревния тракт и др.

Източници на Витамин В12

Витамин В12 е витамин, присъстващ изключително в храни от животински произход. Черният дроб и бъбреците са на първо място в списъка. От месата с най-голям дял са червените и постни меса (в мазните меса няма да намерите Витамин В12 - поне не много). Що се отнася до рибата, също и мидите, са чудесен източник на много добри хранителни вещества, в това число и на Витамин В12. В яйцата и по-малко в млечните продукти, също има Витамин В12.

Има няколко представени проучвания, че водораслите Хлорела съдържат и Витамин В12. Определено добра новина!

Витамин В12 и добавки!

Ако се следва балансиран и здравословен хранителен режим, нуждите на В12 са достатъчно покрити. Но, когато се спазват режими и има хранителни ограничения (най-вече, когато не се консумират животински храни), най-удобно е да се помисли за необходимостта от хранителни добавки.

Що се отнася до дозите на прием, обичайно е да се намерят в мрежата и в по-големи дневни дози, които далеч надвишават препоръчителната дневна доза. И има лесно обяснение. Витамин В12 се абсорбира слабо, ако се дава в големи единични дози. Ето защо добавките обикновено трябва да са до 100µg на единица.

Има концентрации от 2000µg на единица. Този вид добавка се използва за приемане веднъж седмично.

Dr. Nature Витамин В12, опаковка от 90 таблетки, са добър вариант в случай на дефицит.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари