Български и руски учени са категорични: „Приемайте селен и цинк за превенция срещу коронавирус!“

Коронавирусът е тук. Ежедневно броят на заразените нараства, като след обявяването на пандемия вече никой не е застрахован, че няма да се срещне с вируса. Място за паника обаче няма. Съществуващата усложнена епидемиологична обстановка кара учените да се търсят алтернативни средства за превенция срещу така наречения COVID-19.

Наред с препоръките на Световната здравна организация за спазване на добра лична хигиена и избягване на близък контакт с болни, вече има и редица проучвания, че прием на определени микроелементи могат да бъдат от съществено значение в борбата с опасния вирус.

В редица научни публикации се споменава за важната роля от прием на селен като ефективна превенция срещу коронавируса. Цитиран от БТА, в свое интервю, руският учен проф. Дмитрий Еделев казва: „Селенизацията на организма е изключително важна - в доста страни вече активно използват храните, съдържащи селен.“ В свое изявление пък, българският професор Диана Йонова е категорична, че: „Има пряка доказана връзка между агресивността на РНК-вирусите и селеновия дефицит, както и че вирусните инфекции значимо редуцират серумните нива на селена, т.е. и те самите създават такъв дефицит.“ Мнението на специалистите в областта, както и на редицата научни изследвания казват ясно и точно, че адекватния прием на селен е необходим на организма за борба с коронавируса. Важно в случая е да се каже, че приемът на храни, които са богати на селен не е свързано с интоксикация и не крие особени рискове. Освен, че има пряка връзка между наличието на селен в организма и активността на вируса, микроелементът допринася за общо укрепване на организма. Той има изключително мощно антиоксидантно действие и повишава имунната защита, което е много важно в период на пандемия. Селенът е особено нужен за нормалната функция на дихателните пътища и белите дробове, които основно се атакуват от коронавируса. Детоксикиращия ефект дава допълнителни сили на организма, като изхвърля всички ненужни токсини и дава възможност на тялото да се бори с патогенните микроорганизми.

Друг важен микроелемент за борба с коронавируса е цинк. От десетилетия се знае за противовирусното действие на цинка, но вниманието към него се изостри последните седмици, и не напразно. Допълвайки в своето интервю, проф. Дмитрий Еделев казва: „Ние учените установихме, че разболелите се от COVID-19 с дефицит на цинк боледуват много по-сериозно от хората, които нямат дефицит на цинк. Вече имаме научни изследвания, показващи, че кръвта на заразените и боледуващи от коронавируса почти не съдържа цинк. При тях е налице дефицит на цинк. Така че цинкът е вторият елемент, на който всички трябва да обърнат внимание.“ Цинкът подкрепя активната функция на клетките на имунната система, като по този начин може да намали вероятността от фатален изход от заболяването.  Ако следваме съветите да осигурим достатъчно цинк на организма, то той или няма да се разболее от коронавирус, или заболяването ще протече в лека форма.

Други важни витамини, от които не трябва да лишаваме тялото си в такава епидемиологична обстановка са Витамин C, Витамин E и Витамин Д. Те имат изключително важно значение за нормалното функциониране на имунната система. Достатъчното им количество в организма помага на тялото ни да прихване и деактивира вирусите и да попречи на тяхното размножаване.

Трябва да знем, че набавянето на всички важни микроелементи чрез храната е трудно, особено в такава сложна ситуация. За щастие, има продукти, които ни помагат да наваксаме недостига на всички важни витамини и минерали и по този начин успешно да се преборим с коварния вирус. Вслушвайки се в съветите на световни учени да приемаме оптимално количество селен и цинк, имаме възможността да предпазим себе си и нашите близки от разпространение на заразата.

Green Master препоръчва:

Витамин Ц + цинк
Витамин Ц
Селен 100
Цинк 10 mg
Селен + цинк
Селен + A, C и Е
Имунокомплекс
Калций + Магнезий + Цинк + Витамин D3 + Витамин K1


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари