КАКВА Е РОЛЯТА НА ЦИНКА В ОРГАНИЗМА

Замисляли ли сте се за ролята на цинка в човешкото тяло? Искате ли да знаете кой цинк се усвоява по-добре в човешкото тяло - под формата на добавки или продукти, съдържащи цинк?

10 мощни предимства от цинка за човешкото тяло, включително и борбата с рака.

Цинкът има огромни ползи за организма в много отношения. Той помага на тялото в производството на хормони, повишава имунитета, а също така подобрява храносмилането. Организмът има нужда от него и неговият дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Предимствата на цинка са, че той може да действа като противовъзпалително. Това означава, че цинкът може да има значителни терапевтични ползи за някои често срещани хронични заболявания, като рак или сърдечни заболявания.

Получавате ли достатъчно количество цинк с менюто си? Защо задаваме този въпрос ли? Ще ви отговорим! Ниските нива на цинк в човешкото тяло могат да доведат до хронична умора, храносмилателни проблеми или хормонална недостатъчност. Ролята на цинка за човешкото тяло е обширна. 

КАКВО Е ЦИНК?

Цинкът е вид метал и важен микроелемент. Той присъства във всички тъкани на тялото и е необходим за деленето на здрави клетки. Действа като антиоксидант в организма, бори се със свободните радикали и забавя процеса на стареене.

ЦИНКЪТ също оказва голям ефект върху хормоналния баланс, так че дори малък дефицит може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Според изследователи от катедра по дерматология в Калифорниския университет:

"Цинкът играе съществена роля в многобройни биохимични процеси: органни системи, включително стомашно-чревната, централната нервна система, имунната, скелетната и репродуктивната системи... Дефицитът на цинк води до повишаване податливостта към инфекция".

Ако не присъства достатъчно цинк в менюто ви, са възможни чести настинки, умора, лоша концентрация, забавяне на растежа и развитието на децата и лошо зарастване на рани и ожулвания.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ ЛИПСАТА НА ЦИНК В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО?

Знаете ли, че ролята на цинка в човешкото тяло е голяма и дефицитът му е широко разпространен в целия свят? И тя произтича от факта, че хората не ядат достатъчно храни, които съдържат цинк, или имат проблеми с храносмилането, в резултат на което цинкът не се абсорбира напълно от храната.

Кой е най-застрашен от недостиг на цинк? Всеки, който спазва растителна диета, която не включва месо или млечни продукти (като вегани и вегетарианци), обикновено те са изложени на най-голям риск. 

Всеки организъм с висока киселинност, хронични храносмилатели проблеми или алкохолизм, също могат да имат недостиг на цинк.

Най-честите признаци и симптоми, свързани с недостиг на цинк в човешкото тяло включват:

  • Промяна във вкуса и миризмата;
  • Наддаване или загуба на тегло;
  • Косопад;
  • Храносмилателни проблеми, включително и диария;
  • Синдром на хронична умора;
  • Безплодие;
  • Хормонални проблеми, включително ПМС или менопауза;
  • Понижен имунитет;
  • Лоша концентрация и памет;
  • Кожни инфекции или раздразнения;
  • Нервна дисфункция

Защо се нуждаем от цинк в човешкото тяло?

  1. Цинкът повишава имунитета и се бори с настинките. 

Приемът на добавки с цинк за поне 5 месеца може да намали риска от настинки. Освен това, при първите симптоми на настинка, трябва да увеличите дозата на приема на цинк. Оздравителният процес ще протече много по-бързо. Невероятно нали? Цинковите йони имат способността да упражняват антивирусен ефект, като се привързват към рецепторите в епителните клетки на носа и блокират тяхното дествие.

2. Цинкът в организма действа като мощен антиоксидант, който може да помогне в борбата с рака.

Цинкът е ефективен противовъзпалителе антиоксидант. Подпомага борбата с окислителните реакции в организма и намалява вероятността от развитие на рак. Особено при пациенти в напреднала възраст, наличието на цинк в организма насърчава правилното клетъчно деление, предотвратява раковата му мутация и най-важното забавя растежа на тумора.

3. Цинкът в организма поддържа хормоналния баланс

Вярвате или не, наличието на цинк в човешкото тяло има огромен ефект върху хормоналния фон и репродуктивните функции както ан мъжете, така и на жените. Той играе важна роля в производството на хормони, естественото повишаване на тестостерона, което е необходимо за мъжете и жените. Цинкът също влияе на женските полови хормони. И това не е всичко. Той е необходим за производството на хормони като естроген и прогестерон при жени, които са отговорни за репродукцията. Прекалено високи или ниски нива на естроген могат да причинят проблеми с менструалния цикъл, промени в настроението, както и ранна менопауза, безплодие.

4. Цинкът се бори с диабета

Цинкът е необходим за балансиране на повечето хормони, включително инсулин, основният хормон, участващ в регулирането на кръвната захар, нормализира кръвната захар. Свързвайки се с инсулина, той допринася за правилното функциониране на панкреаса. По този начин освобождаването на инсулин става само след като глюкозата навлезе в кръвта. Това допринася за правилното използване на храносмилателните ензими. Техният инсулин се свързва с клетките, като в резултат на това глюкозата се използва като енергия за тялото и не се съхранява в мазнини.

5. Цинкът поддържа здравето на сърцето чрез кръвоносните съдове

Друга важна характеристика на цинка за човешкото тяло е поддържането на здравето на клетките в сърдечно-съдовата система и намаляването на възпалителните процеси. Тънък сло клетки - ендотелът, кото нивелира кръвоносните съдове, изисква достатъчно ниво на цинк. Той от своя страна помага на сърцето, като поддържа здравословното кръвообращение. Цинкът работи като естествено лекарство за високо кръвно налягане и висок холестерол, в резултат на запушване и увреждане на кръвоносните съдове.

6. Предотвратява диарията

Колкото и да е странно, недостигът на цинк е свързан с хронични храносмилателни проблеми и остри чревни инфекции, което е доказано в няколко проучвания. Учените откриха, че добавките с цинк могат да бъдат ефективни както за профилакитка, така и като средство за лечение на остра диария.

7. Наличието на цинк в организма увеличава плодовитостта. 

Проучванията показват, че цинкът играе важна роля в плодовитостта, особено модулира нивата на серумния тестостерон при мъжете. Диетичните ограничения и недостиг на цинк при млади мъже са свързани със значително понижаване на концентрацията на тестостерон в кръвния серум, което можеда повлияе отрицателно на плодовитостта и по-ниския полов нагон. Какво прави цинкът с вашата сексуалност? Той потенциално може да подобри ниското сексуално желание чрез повишаване нивата на тестостерон.

8. Цинкът в организма помага за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Трябва също да се отбележи, че цинкът в човешкото тяло влияе на синтеза на протеини. Необходимо е тялото да използва аминокиселини от храната. Участва в разграждането на въглехидратите от храните, които са един от основните източници на енергия за организма. По тази причина липсата на цинк води до разпад или хронична умора, докато излишъкът му допринася за дългосрочна енергия и здравословен метаболизъм.

9. Подпомага здравето на черния дроб

Доказано е, че употребаат на цинк намалява броя на инфекциозните заболявания и съответно намалява увреждането на черния дроб. То може да помогне за прочистване на черния дроб, намаляване на възпалението в него, а също така помага при усвояването на хранителни вещества и осигурява правилното изхвърляне на отпадъците.

10. Цинкът в тялото помага за растежа и възстановяването на мускулите.

Цинкът играе решаваща роля в делението и растежа на клетките. В резултат на това насърчава възстановяването и растежа на мускулите, което позволява на тялото да се възстанови и поддържа сила в мускулните и костните тъкани.

Цинкът играе решаваща роля в деленето и растежа на клетки. Цинкът също така помага за отделянето на тестостерон, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1), кото увеличава мускулната маса и здравословния метаболизъм.

Най-добрите хранителни източници на цинк за организма

Какви храни съдържат много цинк за човешкото тяло? Нека ги изброим:

Храните с високо съдържание на протеини съдържат най-голямо количество естествени микроелементи.

Ето 12 основни източника на цинк в храните, които ядем:

  • Агнешко - в 85 грама месо - 2,9 mg Zn
  • Говеждо месо - 85 грама месо - 2,6 mg Zn
  • Нахут - 1 чаша - 2,5 mg Zn
  • Кашу - 1/4 чаша - 1,9 mg Zn
  • Тиквени семена - 1/4 чаша - 1,6 mg Zn
  • Кисело мляко (кефир) - в 170 грама - 1 mg Zn
  • Пиле - 85 грама - 1 mg Zn
  • Пуешко - 85 грама - 1 mg Zn
  • Яйца - 1 голямо - 0,6 mg Zn
  • Гъби - 1 чаша - 0,6 mg Zn
  • Сьомга - 85 грама - 0,5 mg Zn
  • Натурално какао на прах - 1 супена лъжица - 0,3 mg Zn

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари