Борбата с тихото възпаление – ключът към здраве и дълголетие!

Всеки човек рано или късно се сблъсква с редица заболявания. Замисляли ли сте се обаче каква е причината за тяхното възникване? Невинаги липсата на неприятни симптоми като болка, дискомфорт и висока температура са признак на добро здраве. В организма често могат да се случват процеси, които ние не усещаме, не чуваме и не виждаме. Тези процеси, които са под прага на болката може да ги окачествим като тихо възпаление.

Но какво всъщност представлява тихото възплаление? Тихото възпаление е именно това възпаление, което попада под прага на болката. По-същественото е, че то е толкова опасно, че ако не се вземат мерки за неговото повлияване, то постепенно преминава в хронично възпаление, което от своя страна е основна предпоставка за голяма част от социално-значимите заболявания. В този момент всеки от нас си казва: „Чувствам се здрав, нищо не ме боли, вероятно нямам такова възпаление.“ Това обаче може да не е точно така. Възпалението не е процес, който се случва за един ден. Бихме могли да имаме тихо възпаление в продължение на десетилетия, преди то да премине в хронично, да се появи болка и тогава да разберем, че имаме наличие на заболяване.

Тихото възпаление е първият знак, че тялото ни е извън баланс. То се контролира от група хормони, наречени eйкозаноиди. Като техен прекурсор може да окачествим арахидоновата киселина, като тя е свързана както с възпалението и възстановяването, така и с имунитета. Именно чрез тези сигнални хормони, тялото ни контролира възпалителните процеси. За да бъдем в хармония с тялото си, трябва да има баланс между провъзпалителни ейкозаноиди (които насърчават възпаление) и противовъзпалителни ейкозаноиди (които насърчават лечение). За съжаление, повечето от нас произвеждат повече провъзпалителни ейкозаноиди.

Кое дава началото на тихото възпаление? Едно от основните места, където се генерира тихо възпаление е излишната телесна мазнина. Затлъстяването започва с излишък от арахидонова киселина, като особено опасна е висцералната мазнина, която обгражда вътрешните органи. Именно тя е много метаболитно активна и причинява постепенно освобождаване на арахидонова киселина в кръвта. Поради тази причина, загубата на излишна телесна мазнина е защита от първа линия срещу тихото възпаление. Освен затлъстяването, причина за тихо възпаление може да бъде и генетичната предразположеност. Разбира се, ние няма как да променим гените си, но може да променим тяхната експресия, като променим диетата си и начина на живот. Каквато и да е причината за тихото възпаление, то винаги води до увреда на кръвоносни съдове, тъкани и клетки, като се подрежда схемата на хроничното възпаление.

Тихото възпаление полага основите на редица социално-значими заболявания, като сърдечно-съдови, Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, възпалителни ставни заболявания, диабет тип 2 и много други. Увредите, които нанася върху кръвоносните съдове са в основата на образуване на атеросклеротични плаки, които водят до стесняване на съдовете и могат до доведат до инсулт и инфаркт. Също така, смята се че тихото възпаление е в основата и на много невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, множествена склероза, болест на Паркинсон, депресивни състояния, автоимунни заболявания, артрит. Тихото възпаление е важен фактор и за възникване на диабет тип 2, при който се наблюдава инсулинова резистентност на периферните тъкани към инсулин. Тези високи стойности на инсулин, който не се използва от организма, също е предпоставка за поява на тихо възпаление. Усложненията, свързани с диабет са едни от най-предразполагащите фактори за възникване на инсулт и инфаркт, тъй като диабетът сериозно уврежда кръвоносните съдове и нарушава микроциркулацията. В световен мащаб борбата с този тип диабет взима все по-голяма роля, поради все по-голяма заболяваемост, особено в развитите западни държави. Също така, тихото възпаление е в основата на възникване и на ракови заболявания, които са едни от най-честите причини за смърт.

Как обаче да променим хормоналната си среда, която е в основата на тихото възпаление? Как да намалим тихото възпаление и да предотрватим възникване на заболявания?

Ключът се крие в рибеното масло и съдържащите се в него омега 3 ненаситени мастни киселини. Приемането на ултра пречистено рибено масло в големи дози е най-добрият начин за баланс на ейкозаноидите, които в крайна сметка контролират всяко възпаление. Целта е да се насочи баланса към клетъчното обновяване и да го отдалечи от клетъчната дегенерация, дължаща се на тихото възпаление. Рибеното масло е най-мощното противовъзпалително средство, поради високата си степен на полиненасителност. Това е така, защото противовъзпалителните ейкозаноиди се получават от ейкозапентаеновата киселина от рибеното масло. Причината, поради която рибеното масло във високи дози е толкова ефективно е за намаляване на тихото възпаление е, че то намалява арахидоновата киселина, градивния блок на провъзпалителните ейкозаноиди. То има допълнителни ползи, като едновременното повишаване нивата на ейкозапентаеновата киселина (ЕРА), градивния блок на противовъзпалителните ейкозаноиди.

Приемът на високи дози ултра пречистено рибено масло се бори с възникването на тихо възпаление и последвалите от него усложнения. Рибеното масло може да повлияе диабет тип 2, като подобрява чувствителността на тъканите към инсулина. Също така, намалява риска от инсулт и инфаркт, като проучвания показват, че за 45 дни високи дози рибено масло значително намаляват въпалението в нестабилните атеросклеротични плаки, като по този начин намаляват възможността да се откъснат тромби. Противораковата ползва на рибеното масло се изразява в намаляване на скоростта на нарастване на туморите. Също така, има способността да променя генетичния механизъм на самата ракова клетка. Високите дози рибено масло може да увеличи производството на някои протеини, които потискат метастатичния потенциал на раковите клетки. Като цяло можем да кажем, че превенцията на рака е свързана с намаляване на тихото възпаление.

Редица проучвания доказват ползите от приема на рибено масло и съдържащите се в него омега 3. На първо място, намалява стойностите на лошия холестерол. Високият холестерол е едно от най-често срещаните състояния при хора над 50-годишна възраст и основна предпоставка за развитие на атеросклеротични плаки и сериозни сърдечно-съдови заболявания. С редовен прием на рибено масло се грижим и за сърцето и кръвоносните съдове по естествен път. Омега 3 от рибеното масло въздейства положително и на нервната система и допринася за добро зрение, като подобрява умствената дейност, паметта и концентрацията, както и спомага за намаляване на нервното напрежение. Намаляването на стреса и тревожността до голяма степен е първа стъпка срещу развитието на редица заболявания.

Как обаче да изберем правилният продукт с рибено масло? Изборът на качествено рибено масло е от изключителна важност. За да осъществи всички ползи за здравето, продуктът с омега 3 трябва да отговаря на определени изисквания за качество и ефективност. То трябва да е направено по специална технология, молекулярно дестилирано и ултра пречистено от тежки метали. Защо това е важно? Недобре пречистеното рибено масло може да доведе до натрупване на токсични примеси, които доказано нарушават функцията на хормоналната система, стомашно-чревната и на други важни органи в организма. Именно тази преработка чрез молекулярно дестилиране на рибеното масло премахва всички нежелани химични замърсители и вредни мастни киселини, като същевременно доставя високи нива на дълговерижните омега 3 мастни киселини. Друг важен критерий в избора на правилния продукт е концентрацията на DHA и EPA, като е необходимо съдържанието на важните DHA и EPA е 60%, което е сигурна формула за добро здраве и превенция срещу тихото възпаление.

Най-добър и сигурен ефект срещу възпалението има комбинацията на естествен противовъзпалителен продукт и ултра пречистено рибено масло. За щастие, вече има високоефективни и безопасни средства, които могат да сложат край на неприятните симптоми. Едно от тези средства е специален ензим, наречен серациопептидаза. Той има свойството да намалява отока, болката и възпалението, като е особено ефективен при травми и оток. Както споменахме, грижата за периферната нервна система е от изключително значение. Едно от най-ефективните вещества за тази цел е уридинмонофосфат. Неговия прием спомага за нормалната проводимост между нервните клетки, като по този начин намалява изтръпването и подобрява чувствителността в крайниците при полинервопатии. За още по-добър ефект, е подходящо комбинирането на уридинмонофосфат с фолиева киселина и витамин B12, като синергично им действие подпомага функционалното възстановяване на периферните нерви. Нашите стави също се нуждаят от грижа, като нови открития определят охлювения екстракт като едно от най-мощните средства за възстановяване на ставния хрущял. При такива случаи е подходящ приема и на екстракти от босвелия, куркума и пиперин, които клинично-доказано намаляват възпалението и болката. Всички тези съставки, в комбинация с високи дози ултра пречистено рибено масло е сигурно средство срещу тихото и хронично възпаление.

Както споменахме, тихото възпаление дава началото на основните хронични и значими заболявания. Възможно е обаче да започнем да контролираме собственото си бъдеще, като преобърнем тихото възпаление. Това ще ни помогне да мислим, работим и да се чустваме по-добре. Ще ни помогне да предотвратим сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2, болест на Алцхаймер, депресия, болест на Паркинсон, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус, множествена склероза, както и заболявания със силна болка, като фибромиалгия и мигрена. В основата на всички тези заболявание е именно тихото възпаление. Не позволявайте това състояние да променя пълноценния ви начин на живот. Подарете си здраве
Вижте най-концентрираната и пречистена форма на  Омега 3 ТУК


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари