До какво води липсата на Омега-3 и как да компенсираме недостига й?

Лекари, кардиолози и диетолози говорят много за значението на мастните киселини за организма. Защо се нуждаем от Омега 3 и как да преструктурираме диетата, за да компенсираме липсата?

Нека първо дешифрираме какво всъщност означават различните числа и съкращения:

ОМЕГА 3

  • Отнася се до група ненаситени мастни киселини (част от мазнини), които са полезни за нашето здраве
  • Най-много се нуждаем от тях, за да поддържаме правилното състояние на сърцето, кръвното налягане, мозъка и зрението
  • Омега 3 мастните киселини са важни и за бременни и кърмещи жени - за правилното развитие на мозъка и зрението на плода и кърмачето
  • Те са необходими на човешкия организъм, но то не е в състояние да ги създаде - затова е необходимо да се допълват Омега 3 с храната или с помощта на хранителни добавки.

EPA a DHA

Ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) са двете най-важни и полезни Омега 3 киселини.

EPA главно подкрепя сърдечно-съдовата система, имунитета, кръвообращението, ставите, противодейства на възпаленията в организма, а DHA подкрепя когнитивните функции (памет, концентрация и др), мозъчната дейност и състоянието на нервната система. При най-добрите продукти, в резултат на молекулярна дестилация се получава концентриране до общо съдържание на EPA+DHA около и над 50%, което се приема за „изключително висок стандарт“. Рибеното масло Dr. Nature Ултра Омега 3 e получено при молекулярна дестилация, в резултат на което концентрацията на EPA e 36%, а на DHA 24%, което прави 605 милиграма EPA+DHA във всяка капсула от 1000 мг. Това превръща продукта Ултра Омега 3 в eстествен избор за всеки, който цени истинското качество и добрите резултати.

Недостиг на Омега 3 в диетата ни

След като вече знаете кое какво е и защо Омега 3 киселините са важни, сигурно се чудите откъде да си ги набавите. Омега 3 трябва да се приемат с храната, тъй като тялото ни не е в състояние да ги синтезира самостоятелно от по-прости вещества. Мазната морска риба и морски дарове са идеални източници. Ние обаче консумираме много малко от тях и може би затова се нареждаме в списъка на страните с честа поява на сърдечно-съдови заболявания. В храненето на повечето хора има липса на Омега 3 (влияят хранителните навици - мнозинството предпочитат месо, а не риба). 

Както вече казахме, Омега 3 имат ефект върху сърцето и кръвното ни налягане, затова те са важни за нас. Но ядете ли сьомга, скумрия, пъстърва, риба тон или други морски дарове поне два пъти седмично? Ако не, е много вероятно да имате дефицит на Омега 3 киселини.

Научните изследвания често сочат дефицит сред населението на Омега 3. Съобщава се, че половината от кърмещите жени имат липса на DHA в кърмата. Същевременно докозахексаеновата киселина допринася за правилното развитие на мозъка и очите на плода и кърменото дете при бременни и кърмачки, при прием на поне 200 mg DHA на ден.

Можем да споменем и други дози, които са необходими за постигане на благоприятен ефект върху функционирането на мозъка и зрението – 250 mg DHA, съответно 250 mg DHA и 250 mg EPA. При специфични показания, приемът може да се повиши. Често не разполагаме с такива количества от нормалната си диета, но рибеното масло, съдържащо се в хранителните добавки, също може да ги осигури. Но е необходимо да се следи не само неговото количество, но и неговото качество.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари