КОЛАГЕН – СВЪРЗВА ТЯЛОТО

ОТГОВОРИ НА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ

По телевизията, на билбордове, в интернет и по рафтовете на аптеките – навсякъде се рекламира: колаген. Но какво всъщност е този колаген? Наистина ли има смисъл да се приема колаген като хранителна добавка? Как можете да увеличите собственото производство на колаген в тялото? Интересувате ли се от отговорите на тези въпроси? Тогава продължавайте да четете...

КАКВО Е КОЛАГЕН?

Колагенът е протеин. Но не какъвто и да е, а с около 30 процента от протеините, най-важният структурен протеин на човешкото тяло с многобройни функции в целия организъм. Той буквално държи тялото ви заедно, тъй като е неразделна част от съединителната тъкан и кожата, наред с други неща.

КЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВА КОЛАГЕНЪТ? Особено в съединителната тъкан, но и в много други области на тялото. Ако прочетете за различни видове колаген, това също показва наличието на колаген в човешкото тяло.

  • Колаген тип I: кожа, коса, нокти, сухожилия, вътрешни органи.
  • Колаген тип II: ставния хрущял, стъкловидно тяло. Това го прави изключително ценен за оптималното здравословното състояние на опорно-двигателната система.
  • Колаген тип III: кожа, стените на кръвоносните съдове.
  • Колаген тип IV: леща на окото, кръвоносни съдове на бъбреците.
  • Колаген тип V: в части от базалната мембрана на някои мускулни клетки. Среща се също в плацентата при бременните жени.

ЗАЩО Е ВАЖЕН? 

Важен е за костите, зъбите, кожата ... те не могат да бъдат така здрави и красиви, ако не си набавяме колаген.

ИМА ЛИ ВЕГАН КОЛАГЕН?

Не. Отговорът е толкова прост. Морският колаген също не е веган, защото не се прави от водорасли, а от риба. Има колаген, произведен от медузи, тъй като медузите нямат нервна система и затова вероятно не могат да усетят болка. В търговската верига има колагеноподобни препарати, които обикновено се състоят само от плодови прахове, съдържащи витамин С, хиалуронова киселина и аминокиселини за стимулиране на собственото производство на колаген в тялото, но не съдържат колаген изобщо.

Намирате ли статии за веган колаген в Google? След това просто продължете да четете статията и много бързо ще ви стане ясно, че подобни твърдения служат само за да събудят интереса ви, такива продукти всъщност не съдържат колаген изобщо. Този отговор няма да помогне на всеки, който иска да елиминира или поне да намали животинските продукти от храата си.

КОИ ХРАНИ СЪДЪРЖАТ КОЛАГЕН?

В резултат на това, само животински продукти могат да служат като доставчици на колаген: пиле; риба; говеждо; свинско.

КОИ ХРАНИ СТИМУЛИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛАГЕН В ТЯЛОТО?

Тялото се нуждае от две неща, за да може само да произвежда колаген: аминокиселини (месо, риба, яйца, бобови растения, ядки,...) и витамин С (зеленчуци, плодове,...). Храните, богати на антиоксиданти, силиций и цинк, също имат поддържащ ефект, като шипка, морски зърнастец и тиквени семки. Хубавото: Ако сте на веганска диета, не ядете храни, които съдържат колаген, но определено можете да увеличите собственото производство на колаген в тялото си с вегански или вегетариански храни.

КАКВО Е КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТ?

Тъй като колагенът е протеин, както всички други протеини, той има потенциала да задейства алергии в редки случаи. Колкото по-сходен е предоставеният колаген с човешкия колаген, толкова по-малък е рискът от алергична реакция. Например колагеновите структури от свине и говеда са подобни на човешки. Става по-трудно с морски колаген. Тук рискът от алергии се увеличава. Един изход: колаген хидролизат, който се получава от колаген.Благодарение на определени ензимни процеси, колагенът става водоразтворим, което оптимизира потенциалните му употреби. Поради естеството си, колагеновият хидролизат в това състояние почти не предизвиква алергии.

ТРЯБВА ЛИ МИ КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТ?

Колагенът обикновено се произвежда в достатъчни количества в тялото. Подобно на толкова много неща обаче, това количество също намалява драстично в течение на живота. Последствията варират от целулит до болки в ставите. Компоненти като генетично предразположение, диета с високо съдържание на захар или тютюнопушене също играят роля. Следователно по принцип не е възможно да се каже, че добавянето на колаген би било безсмислено и за по-младите хора. Както при всички хранителни добавки, препоръчваме прием, основан на нуждите.

КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТЪТ ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ЗА ОСТЕОАРТРИТ?

Проучване от 2016 г. (Liu et al.) показва, че приемането на колаген хидролизат води до голямо и клинично значимо намаляване на болката. Подобрява се снабдяването на ставите с хранителни вещества. Ставният хрущял може да се изгради, което предотвратява болките в ставите.

ДОБЪР ЛИ Е КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТЪТ ЗА КОЖАТА?

Клиничните проучвания върху пероралния прием на колагенови хидролизати (2,5–10 g за 4–24 седмици) са показали, че подобряват заздравяването на рани. Доказано е, че еластичността на кожата, дълбочината на бръчките и влагата на кожата се подобряват Дори при умерен целулит, според резултатите от проучването, има успехи (Choi et al. 2019).

ДОБЪР ЛИ Е КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТЪТ ЗА КОСАТА?

Причините за загуба на коса могат да бъдат много различни. Инструментите, които могат да се използват за противодействие на това, са също толкова разнообразни. Страдате ли от косопад или изтъняване и изсветляване на косата, пробвали ли сте много неща и нищо не помага? Най-добре е причината за проблема ви да бъде изяснена от лекар, за да можете да приемате добавки целенасочено и да не се налага да предприемате дълго и обикновено скъпо пътуване през спектъра от хранителни добавки. Намаленото образуване на колаген в скалпа със сигурност може да бъде причина за изтъняване на косата и косопад. Тук приемането на колаген или колагенов хидролизат има по-голям смисъл от външното му прилагане с шампоани.

КОЛКО ДЪЛГО ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТ?

Тялото постоянно е заето с възпроизвеждането на клетки. Колкото по-често получава "суровини" или "спомагателни материали" за своето производство, толкова по-добре може да ги инсталира. Затова препоръчваме редовен прием от поне 6 месеца. Опитът показва, че първите забележими резултати се появяват след около 2 месеца. Специално разработеният колагенов хидролизат, който се понася добре от организма, прави нашия продукт Колаген Голд Екстра (Gelatine Gold Extra) първокласен колагенов комплекс на прах и е подходящ и за продължителна употреба.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КОЛАГЕН И ХИАЛУРОН?

И двете вещества присъстват естествено в тялото. Колагенът придава на кожата еластичност и образува рамка. При това хиалуроновата киселина може да се разпредели като силно свързващ вода полизахарид; нанесени върху кожата, колагенът и хиалуронът се допълват перфектно.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – СТИМУЛИРАЙТЕ СОБСТВЕНОТО СИ ПРОИЗВОДСТВО НА КОЛАГЕН И – АКО Е НЕОБХОДИМО – ГО ЗАМЕСТВАЙТЕ

Колагенът е от изключително значение за човешкия организъм. Тялото ни може само да произвежда колаген, но с напредването на възрастта и при определени обстоятелства понякога се нуждае от малко допълнителна помощ. Това може да се постигне чрез целенасочена диета. Или чрез храни, съдържащи колаген, или чрез храни, които стимулират собственото производство на колаген в тялото. Целевият прием на колаген - например под формата на прах - също може да бъде необходим. Тогава има повече смисъл от чисто външната употреба; най-добрите резултати се постигат тук чрез комбиниране на двете. Във всеки случай трябва да се приема дългосрочно - тялото ви ще ви благодари.

 

Литература:

Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 Jan 1;18(1):9-16. PMID: 30681787.

Liu X, Machado GC, Eyles JP, et al
Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine 2018;52:167-175.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари