Развитието на мозъка и паметта в зряла и напреднала възраст

Нашият мозък се състои най-малко от 100 милиарда нервни клетки или неврони с връзки, които обединяват повече от 100 трилиона точки. Шедьовър, за който има още толкова много да се учи! В тази публикация в блога сме главно загрижени с това как да запазите паметта си във форма възможно най-дълго и как дори да я подобрите!

РАЗГРАНИЧАВАНЕ НА ТИПОВЕТЕ ПАМЕТ

Нашата памет е това, което държи живота ни заедно. Можем да черпим от миналото, да го прилагаме в настоящето и да правим заключения за бъдещето. Независимо дали езици, емоции, миризми, ситуации - всичко това се съхранява в различните области на мозъка и колкото повече области са включени, толкова по-здраво е закотвена паметта. Но преди котвата да бъде хвърлена, първо трябва да се вземе решение в какъв вид памет ще се окаже преживяването.

Ултракраткотрайна памет

  • Информацията се съхранява до 2 секунди
  • Директно възприемане на сетивни впечатления

Краткосрочна памет

  • Тук започва съзнателната обработка на информацията
  • Информацията се запазва за няколко минути

Дългосрочна памет

  • Информацията се съхранява с години, дори за цял живот
  • Чрез повторение наученото се съхранява тук (езици, умения, хобита, ...)

Декларативната дългосрочна памет

Тук се съхраняват събития и знания, като спомени от собствения живот и общи познания.

Дългосрочна процедурна памет

Тук се съхраняват научени и автоматизирани процеси, които не изискват съзнателна мисъл, като например каране на колело.

Следователно мозъкът има много ясна процедура за това кой тип впечатление или памет в кое „чекмедже“ се сортира. Как тогава става така, че този механизъм се препъва?

Заболявания като Болестта на Алцхаймер, определени лекарства, алкохол или черепно-мозъчна травма могат да разклатят нещата изключително много. Но дори и относително здрав човек често усеща признаците на влошена памет.

ЗАЩО ПАМЕТТА НАМАЛЯВА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ?

В напреднала възраст притокът на кръв към мозъка намалява. Причината за това е, че процесите на стареене в тялото, като отлагания в мозъчните съдове (напр. втвърдяване на артериите), нарушават кръвоснабдяването на мозъчните клетки. Транспортират се по-малко хранителни вещества и кислород. Няма перорален кислород, но определено можете да направите нещо за хранителните вещества!

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА ПОДОБРЯ ПАМЕТТА СИ?

Възрастни или млади, забравящи или не: всеки може да направи нещо, за да получи своите "сиви клетки" или да ги държи там. Нашите топ 5 съвета:

  • Докато пазарувате, правете изчисления за всеки продукт, който добавяте в количката си. Менталната аритметика е ефективен начин да останете умствено гъвкави. Ако отивате да пазарувате с някого, направете си игра. Кой е по-близо до реалната сума на касата? Губещият трябва сам да носи всички хранителни стоки до дома!
  • Оставете списъка си за пазаруване у дома, или поне в джоба ви възможно най-дълго. Опитайте се да запомните нещата, от които се нуждаете.
  • Потърсете ново предизвикателство? Например научете нов език. Не е задължително да е китайски...
  • Спортувайте! Това подобрява кръвообращението в цялото тяло, включително мозъка. Той е наситен с повече кислород и може да функционира по-добре.
  • Спортувайте! Отново…? Да, мозъчни закачки! Например судоку или кръстословици. И не се предавайте веднага, всяко начало е трудно! Колкото по-мисловни, толкова по-добре. Най-добре е да сглобявате пъзели, които разбира се да са от повече части.

ПРЕВЕНЦИЯТА Е ПО-ДОБРА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО

Дори и да приложите всичките ни топ 5 съвета, вашият мозък също се нуждае от правилното снабдяване с хранителни вещества. Както тялото ви не може да се поддържа само чрез спорт, а то се нуждае и от храна, същото важи и за мозъка. С подкрепата на паметта трябва ли човек да изчака, докато навършим определена възраст или докато първите признаци на забрава станат забележими?

Превенцията е по-добра от лечението!

КОИ ВИТАМИНИ И ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА НАСЪРЧАВАТ ПАМЕТТА?

Каквото и да решите, първо трябва да разберете кои витамини са наистина необходими и кои активни съставки са полезни.

Ето защо сме събрали малък преглед на някои важни хранителни вещества за вас тук.

Витамин B12 - здравословна функция на мозъка и нервната система. Допринася за нормалната неврологична и умствена функция.

Златен корен (Rhodiola rosea) - Подпомага концентрацията и паметта. Помага да останете умствено пъргави, ефективни и балансирани.

Гинко Билоба - Подобрява свойствата на потока на кръвта и по този начин снабдяването с кислород в мозъка. Допринася за по-добра концентрация и умствена работоспособност. Има противовъзпалителен ефект и по този начин подобрява когнитивните способности.

Лецитин - Укрепва мозъчните и нервните клетки. Той е градивен елемент за невротрансмитер ацетилхолин (Ацетилхолинът е един от многото невротрансмитери във вегетативната нервна система (ВНС) и единствения невротрансмитер, активен в моторното подразделение на соматичната нервна система.

Женшен - Подобрява концентрацията, паметта и способността за учене. Повишен ефект в комбинация с Гинко Билоба.

Ашваганда - Също така се нарича индийски женшен. Положителен ефект върху нервната система. Анти-деменция ефект.

Коензим Q10 - Подобрява производството на енергия от митохондриите в мозъка и останалата част от тялото.

Омега-3 мастни киселини - Подобряват способността на мозъка да обработва информация и имат противовъзпалителни ефекти.

Куркума - Според проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), куркумата предотвратява образуването на плака в мозъка и по този начин има функция против Алцхаймер. (Ringman et al. 2005).

КРАТКО ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА ЗАПОМНЯНЕ

Мозъкът може да се тренира чрез диета, упражнения и главоблъсканици. Комбинацията от тези три стълба е най-добра. Хранителните добавки могат да бъдат много полезни. Употребата не трябва да започва твърде късно, тъй като превенцията често е по-ефективна и по-лесна от лечението.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари