На какво е способна лечебната гъба МАЙТАКЕ? Танцуващата гъба е прекрасен дар от природата!

Често говорим не само за лечебната сила на билките, но и за това на какво са способни някои гъби?

Какво е майтаке?

Терминът майтаке крие паразитна гъба с латинското име Grifola frondosa. Името майтаке идва от японски и може да се преведе като танцуваща гъба. Говори се, че гъбата е кръстена на външния си вид. Плодните му тела са близо едно до друго и се припокриват, което може да наподобява рояк пеперуди в танц.

Други източници твърдят, че гъбата е наречена така, защото хората уж танцували от щастие, когато я намерили в дивата природа. По-важното е, че майтаке е високо ценена в Япония и други азиатски региони от незапомнени времена, както като естествено лекарство, така и като питателна храна. Расте диво в различни части на Япония, както и в Китай, дори в Северна Америка и Европа. Майтаке расте на групи по стволове на дървета, особено на дъбове, но също и на кленове. Събирането на тези гъби се извършва главно от август до октомври.

Тъй като интересът към тази гъба нараства през последните години, тя се отглежда изкуствено за търговски цели, като например върху трупи, като стриди или други гъби. Плодните тела на майтаке са едногодишни, сивкаво-жълти до сиво-кафяви на цвят и образуват големи туфи, които могат да тежат няколко десетки килограма.

Как действа тази гъба? Гъбата майтаке е неразделна част от традиционната източна медицина от векове и е символ на здраве, жизненост и дълголетие от незапомнени времена. Намира приложение и в гастрономията. Особено младите плодни тела са годни за консумация и са много вкусни. Майтаке е източник на аминокиселини, фибри, бета-глюкани, някои витамини от група В, витамин D, мед, калий, калций, магнезий и други минерали и микроелементи.

Има ниско съдържание на калории и мазнини, без холестерол и с ниско съдържание на натрий. Традиционната японска и китайска медицина класифицира майтаке като адаптоген. Помага при психическо и физическо претоварване, възстановява баланса на тялото. Това помага да се увеличи устойчивостта му на стрес. Известен е най-вече с благоприятния си ефект върху имунната система. Значително подпомага и повишава имунитета. Има положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Благодарение на съдържанието на антиоксиданти, гъбата помага за защитата на клетките на тялото от вредното въздействие на свободните радикали и преждевременното стареене.

Майтаке и нейните ефекти са обект на много изследвания днес. В много случаи антитуморният ефект на тези гъби е потвърден. Майтаке се оказва ефективна помощ при диабет и метаболитен синдром, затлъстяване или високо кръвно налягане и проблеми с холестерола. Обект на изследване са и антивирусните свойства на гъбата и ефектът й при лечението на различни заболявания.

Как да използваме майтаке за здраве? Майтаке може да насърчи здравето по различни начини. 

Свойства на гъбата майтаке:

  • Имуностимулиращи - 1,6 бета-глюканът е признат за едно от най-ефективните средства за стимулиране на клетъчния имунен отговор. Това съединение, което активира имунната защита на организма, стимулира производството на макрофаги, Т клетки и лимфоцити. Майтаке подобрява имунологичната ефективност на тези клетки чрез увеличаване на производството на цитотоксични агенти от макрофагите - интерлевкин-1 (IL1), интерлевкин-2 (IL2) и лимфокини, които активират лимфоцитите и супероксидните аниони. Това елиминира нашествениците в тялото и предотвратява инфекциозни заболявания;
  • Антитуморният бета-глюкан в този вид гъби активира производството на макрофаги. В тялото те поглъщат и унищожават туморните клетки. Проучванията показват, че приемането на майтаке по време на химиотерапия значително повишава нейната ефективност, като същевременно намалява страничните ефекти като гадене, повръщане и косопад;
  • Контрол на теглото - консумацията на гъбата Майтаке помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта. Установено е, че този вид гъби са нискокалорични, но богати на фибри, които създават усещане за ситост;
  • Регулира нивата на кръвната захар - изследване на японския лекар Нанба, който изучава състава и действието на майтаке, предполага, че те са ефективни при високи нива на глюкоза в кръвта. Намаляването на нивата на кръвната захар се дължи на факта, че гъбата съдържа естествени алфа-глюкозидазни инхибитори;
  • Подобрява женската плодовитост – проучвания показват, че майтаке може да подобри овулацията при жени с менструални нарушения, причинени от синдром на поликистозни яйчници.
  • Антиоксидант;
  • Антибактериално;
  • Антивирусен.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари