Избирате дезодорант. Обикновен или натурален?

Когато говорим за козметични продукти премахващи неприятната миризма на пот е важно да знаем разликата между видовете дезодоранти.

Дезодорантите са продукти, съдържащи антибактериални вещества предотвратяващи развитието на бактериите, които причиняват неприятен аромат, когато влизат в контакт с потта. С други думи, дезодорантите предпазват от специфичния аромат, а в същото време поддържат естествения процес на изпотяване. Благодарение на антибактериалните вещества потта има неутрален аромат, което ни позволява да поддържаме чувство на свежест.

От друга страна антиперспирантите са дезодоранти, които формират по-голямата част от предлаганите продукти на пазара, имащи за цел да блокират изпотяването. Потните жлези участват в терморегулацията на тялото, а антиперспирантите възпрепятстват този естествен процес. Зоната под мишниците е относително малка и тялото използва и останалата част от кожата, за да се терморегулира. Ако цялото тяло е покрито с антиперспирант, то има риск да прегрее, което може да има фатални последици.

КАК СЕ ПОТИМ?
Като цяло, всички хора са разделени в 4 групи, в зависимост от вида на изпотяване:
1. Потим се само по време на тежки физически натоварвания, или при много високи температури, но почти без миризма.
2.
Потим се по време на физическо и нервно напрежение, и в горещия сезон. Миризмата не е много силна, че да се усеща от другите.

3. Потим се дори и при най-малкото физическо или нервно натоварване, независимо от температурата навън. Има неприятна миризма, която се усеща от околните.
4. Потим се почти през цялото време, дори и няколко минути след вземане на душ. Има силна миризма, която кара другите да избягват контакт с такъв човек.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ? НАТУРАЛЕН ДЕЗОДОРАНТ ИЛИ ДЕЗОДОРАНТ-АНТИПЕРСПИРАНТ?
При
1-ви вид на изпотяване е достатъчно да се спазва добра лична хигиена и да се обличат, за предпочитане в дрехи от естествени материи. При 2-ри и 3-ти видове изпотяване се препоръчва използването на дезодорант - козметика, които позволяват на тялото да се поти свободно, без разбира се да се размножават бактерии, които са причината за лошата миризма. И само при 4-ти вид на изпотяване, се изисква използването на средства против изпотяване - медицински изделия, които блокират потните жлези и самата пот.

По идея, всички антиперспиранти против изпотяване, следва да се отпускат с рецепта, а не както е в повечето случаи (просто си купих, защото една приятелка ме посъветва, и т.н.), прилагането на антиперспиранти вреди повече, отколкото имат полза. Изпотяването е абсолютно естествен и необходим процес, защото тялото Ви се очиства от токсините и по този начин се охлажда през горещия сезон.

ДЕЗОДОРАНТИ СЪС ИЛИ БЕЗ АЛУМИНИЕВИ СОЛИ?
Структурата на много марки дезодоранти против изпотяване съдържат алуминиев хлорхидрат или алуминий цирконий. Структурата на молекулите им позволява те много лесно да проникнат дълбоко в кожата, с цел да се предотврати развитието на бактерии по повърхността на кожата, а в случая на антиперспирантите - блокират въобще отделянето на пот.
НО, молекулата на алуминия остава в порите на кожата, натрупва се и предизвиква появата на злокачествени заболявания на гърдата, алергии, бъбречна недостатъчност и още редица други тежки последици.


Но винаги има алтернатива - природния дезодорант с минерални соли.
Той има същия бактерициден ефект. Кристалните соли в дезодоранта създават неблагоприятна среда за бактериите по повърхността на кожата. А когато няма бактерии - няма и мирис на пот!

Лятото е сезонът, който е прекрасен във всяко отношение, само ако изключим засиленото изпотяване. За да се справите с него ще помогне ефективния и безопасен за здравето продукт - кристален дезодорант Victoria Bell’s.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари