Какво представлява GABA? Защо тази добавка може да помогне за по-добър сън?

Какво представлява GABA?

Гама-аминомаслената киселина (GABA) е невротрансмитер в централната нервна система (ЦНС) и инхибира активността на нервните клетки. Приемът е особено препоръчителен, когато нервната система реагира на повишен стрес с превъзбуда, безсъние и депресивни състояния. Има отличен ефект при интензивна умствена работа, работа на компютър или при всякакъв психологически стрес - за нормализиране на мозъчната функция.

Съобщава се, че увреждането на нервната тъкан предизвиква възпалителен отговор, причинявайки освобождаването на различни възпалителни медиатори като реактивни кислородни видове, азотен оксид и цитокини. Тези медиатори могат да причинят невронална дегенерация в централната нервна система, например при невродегенеративни разстройства като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза. В литературата са докладвани множество проучвания относно важната роля на GABA в защитата на нервната система от дегенерация, причинена от токсин или нараняване.

Какво прави GABA?

GABA е един от най-важните регулатори на правилното функциониране на мозъка. 

  • Намаляване на стреса. Днес стресът е често срещано явление, което се отразява негативно на качеството на живот. Освен това продължителният стрес води до развитие на различни заболявания. GABA може да намали стреса.
  • Намаляване на депресия. GABA не е пряк лек за депресия.
  • Намалени нива на тревожност. Безпокойството е често срещано сред нас, но продължително и повтарящо се безпокойство може да е признак на тревожно разстройство. Тревожното разстройство от своя страна е придружено от лошо качество на съня, раздразнителност, главоболие и проблеми с концентрацията. GABA може да се приема, за да облекчи симптомите на тревожност. Може да се приема достатъчно дълго, не води до пристрастяване.
  • Подобряване качеството на съня. Знаем колко важен е сънят, както за обикновения човек, така и за тези, които спортуват редовно. Лошият сън влияе негативно на възстановяването, което води до по-бавни резултати както при наддаване, така и при отслабване. GABA може да подобри заспиването и качеството на самия сън.
  • В допълнение към влиянието върху психологическото състояние на човек, GABA може да повлияе и на физическото състояние. Може да понижи кръвното налягане.

До какво води дефицит на GABA?

Стареенето е ключов фактор за спад в производството на GABA и неговата функция. Спадът в нивата на GABA и функцията, свързани със стареенето, засяга много системи в тялото, особено мозъка и нервната система. Свързаното с възрастта намаляване на GABA е свързано с чувство на тревожност, по-ниско настроение и чувство на стрес, които също могат да повлияят на контрола на кръвното налягане.

При липса на гама-аминомаслена киселина възникват редица патологични процеси. Основните са депресия, тревожност и мускулни крампи. Това се дължи на намаляване на функциите, които гама-аминомаслената киселина изпълнява в тялото. GABA е необходима, за да осигури на мозъка енергия и да контролира процесите, протичащи в него. Следователно, с неговия дефицит се развиват много заболявания на централната нервна система.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари