Масло от риган - 14 доказателства, че си струва да го използвате!

Няма съмнение, че маслото от риган е едно от най-ценните натурални масла. Риганът често се използва в кухнята като подправка, но не всеки е наясно с ползите му за здравето.

Масло от риган - какво е това? Маслото от риган, разбира се, идва от билката риган, което не е голяма изненада. Получава се чрез парна дестилация и е мазна и силно миришеща субстанция. Има и други растения, от които се прави масло от риган, но то няма нищо общо с оригиналното масло, освен че има силна миризма.

Това са растения като мащерка или майорана, които миришат много подобно. Въпреки това, маслата, получени от тези растения, нямат нищо общо с маслото от риган. Ето защо, преди да купите, особено онлайн, трябва внимателно да прочетете съставките на етикета или да попитате продавача за това. Тогава ще избегнете закупуването на продукт, който наистина няма да ви трябва... Тайната на маслото от риган е карвакол и тимол Това, което прави маслото от риган известно с многото си предимства, е веществото, наречено карвакол, което се намира в маслото.

Карвакол. Самото изолирано вещество също има много свойства. Освен всичко друго, той има силен антиоксидантен ефект, тоест бори се със свободните радикали, има противогъбични, антибактериални и аналгетични свойства и е установено, че защитава черния дроб в малки дози. В малки дози той също понижава нивата на холестерола.

Тимол. Друга съставка на етеричното масло е тимолът. Подобно на карвакола има дезинфекциращо и противокашлично действие. Трябва да сте наясно, че използването на карвакол или синтетично произведен тимол самостоятелно, например, не е толкова високоефективно, колкото използването на масло от риган. В допълнение към тези агенти, маслото съдържа и други вещества, които са създадени от природата. Те се хармонизират и допълват перфектно, което прави маслото от риган наистина мощно! Ето защо си струва да използвате натурално масло, а не самото съединение, наречено карвакол. Карвакол има много важното предимство да намалява активността на тимола, който от своя страна е твърде увреждащ нервната система и също е вреден за черния дроб, бъбреците и сърцето.

Масло от риган за здраве.

В природната медицина маслото от риган се цени заради антисептичните си свойства. Той е мощен естествен антимикробен антибиотик. Полезен е в борбата с инфекции и болести, предавани през устата.

Масло от риган за трихофития.

Маслото от риган също унищожава микозите, така че хората, страдащи например от микоза, го използват с огромно желание. Естественото масло от риган е толкова ефективно, че дори се бори с дрожди от семейство Candida и дори бактерии, които живеят в животински и човешки изпражнения.

Масло от риган за салмонела.

Можете също така да използвате масло от риган, за да дезинфекцирате повърхности, където е нарязано прясно месо, или да го нанесете върху повърхността на черупките на яйцата, преди да ги счупите, защото маслото от риган също убива салмонелата.

Масло от риган за паразити.

Полезно е срещу паразити като кръгли червеи, тении и други червеи. В допълнение към тези свойства, маслото от риган е идеално за отблъскване и контролиране на насекоми като популярните и опасни летни комари и кърлежи.

Масло от риган за кърлежи и лаймска болест.

Можем да се предпазим от ухапванията им, като намажем откритите части на тялото например преди да отидем в гората. Ваденето на кърлеж не е приятна задача... Също така, в случай на инфекция с лаймска болест, която е резултат от ухапване от кърлеж, това лекарство е ефективно в борбата с получената инфекция. Използването на масло от риган също ще отблъсне нежелани наематели като: дървеници; бълхи; въшки. Ефективността на ригана е толкова висока, че се използва не само в природната медицина, но и във фармацевтичните препарати.

Масло от риган за повтарящи се инфекции.

Случва се да се борим с хронични заболявания в продължение на много дни, дори седмици и месеци. Това може да бъде например микоза или възпаление на ухото или гърлото. Тук маслото от риган идва на помощ. Вместо да прибягвате до антибиотици, по-добре е първо да използвате риган, въпреки че си струва да знаете, че действието му е много подобно на това на антибиотиците, с изключение на това, че се среща естествено и не се натрупва в тялото. Тялото по-лесно извежда естествените вещества, а маслото от риган не пречи на функционирането на органите и не натоварва черния дроб, което е огромно предимство!

Ефект на маслото от риган върху загубата на тегло.

Натуралното масло от риган също има огромно въздействие върху храносмилателната система. Ефективно насърчава загубата на тегло чрез увеличаване на интензивността на изгаряне на мазнини. Всичко това благодарение на съдържанието на вещество, наречено карвакол. Доказано е, че този продукт намалява значително телесните мазнини. Освен това намалява прекомерното натрупване на мастна тъкан под кожата. 

Маслото от риган намалява нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Не малко значение за отслабването е фактът, че това масло е източник на много полезни хранителни вещества. Тук намираме минерали като: цинк, магнезий, калий, калций, манган, витамини Е, С и В3.

Именно тези витамини и минерали добавят жизненост, влияят на метаболитния баланс и стабилизират метаболизма. Маслото от риган влияе и на отделянето на жлъчка, което също ускорява и подобрява метаболизма. С помощта на това натурално масло можем да се отървем и от фекалните отлагания, натрупани в червата. Най-ефективният начин да се отървете от тях е клизма, както и използването на масло от риган, което също влияе върху отстраняването им от тялото и по този начин загубата на няколко ненужни килограма.

Масло от риган за младост.

Ако искаме да поддържаме здрав и младежки вид, е силно препоръчително да използваме натурални масла. Едно от най-важните козметични свойства на маслото от риган е способността му да забавя процеса на стареене. Маслото от риган е един от най-активните антиоксиданти. Използван както външно, така и вътрешно, той се бори със симптомите на стареене, дължащи се на стресови фактори на околната среда като изгорели газове, смог, замърсяване на храната и водата. Използването на това масло също забавя появата на признаци на стареене като: проблеми с нервната система; очни заболявания; дегенерация на мускулите и ставите.

Масло от риган при кожни проблеми.

Акнето е проклятието на мнозина, не само на младите... Все по-често акнето не изчезва с годините, а напротив – засилва се. Има и други кожни заболявания, причинени от различни фактори на околната среда. Много кожни заболявания са резултат от бактериална инфекция. Маслото от риган е доказано ефективно в борбата с тях, тъй като се бори с бактериите, които причиняват акне и други кожни заболявания. След това маслото от риган може да се прилага директно върху кожата или да се приема вътрешно като хранителна добавка. Маслото от риган е по-ефективно, когато се прилага директно върху кожата, а също така ще доведе до по-бързи резултати.

Масло от риган на капсули.

То е също толкова ефективено, но много по-меко. Може да закупите масло от риган под формата на капсули, в специална обвивка, която след това се разтваря в стомаха. Тези капсули са по-лесни за преглъщане и избягват горчивия вкус на риган, който не винаги устройва потребителите на тази добавка.

 

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари