Какво представляват пробиотиците и как помагат на тялото?

Пробиотиците са така наречените добри бактерии, които се намират естествено в нашето тяло и помагат за усвояването на хранителните вещества, като същевременно се борят с инфекциите. Има микроорганизми, които изграждат полезната флора на тялото, а в тялото ни живеят между 400 и 500 такива щама бактерии. Тези микроорганизми се намират в кожата, урогениталния тракт, горните дихателни пътища, устната кухина и в голяма степен в червата.

Ролята на пробиотиците е много важна: създава защитен чревен филтър срещу неприятелски микроби, предпазва тялото от инфекции, помага на имунната система, предотвратява стомашно-чревни нарушения и дисбаланси, които могат да доведат до повтарящи се вагинални и пикочни инфекции, регулира чревния транзит и ограничава симптомите на раздразненото черво. Пробиотиците също участват в синтеза на витамини B1, B2, B6, B12, фолиева киселина и биотин и помагат на тялото да се детоксикира от вредни вещества като амоняк, холестерол или излишни хормони.

Нарушителите на полезната флора включват: антибиотици, кортикостероиди, противозачатъчни хапчета, ибупрофен, аспирин и индометацин, хлорирана вода и някои храни (рафинирана захар, хидрогенирани мазнини). Затова все повече хора се нуждаят от пробиотици, особено след като в литературата се посочва, че 80% от силата на имунната система се намира в червата, в бактериалната флора. Въпреки това, има определени категории хора, които трябва да използват предимно пробиотици. Това са хора с кожни проблеми, такива с респираторни алергии, такива с пърхот или повтарящи се генитални инфекции. Пробиотиците също трябва да се прилагат по време на пътуване, тъй като те предпазват от лошо храносмилане и осигуряват защита срещу микроби в храната и водата и стабилизират имунната система. Хората със синдром на раздразнените черва и тези с чести запек също трябва да приемат пробиотици.

Значението на пробиотиците е подчертано за първи път през 1907 г. от Ели Мечников, лауреат на Нобелова награда и служител на института Пастьор в Париж. Той забеляза, че местните жители в определен селски район на България са особено енергични и дълголетни и свързва това с консумацията на ферментирали млечни продукти, източник на пробиотици. През 1989 г. за първи път се появява наименованието пробиотик, а през 1995 г. се появява понятието пребиотик, през което време започват да се препоръчват заедно с антибиотиците.

Как пробиотиците помагат на тялото? Най-известните и най-важни полезни ефекти на пробиотиците върху тялото са:

Борба с инфекциите. Антимикробната роля на пробиотиците се основава на тяхното двойно действие. Те действат както чрез собствено производство на антимикробни фактори, така и чрез стимулиране на производството на пептиди, вещества с антиинфекциозна роля, произвеждани от организма, които пробиотиците колонизират. Поради тази причина те играят важна роля в борбата с респираторните инфекции например. Пробиотиците имат способността да произвеждат широк спектър от антимикробни вещества (като късоверижни мастни киселини - оцетна и млечна киселина, бактериоцини, H2O2), но също така и други вещества, които помагат на пробиотиците да ограничат пролиферацията, патогенността или дори да индуцират смъртта на патогенни микроорганизми.. В повечето случаи антимикробният защитен ефект на пробиотиците се дължи на произвежданите от тях пептиди, наречени бактериоцини. Бактериоцините имат бактерицидни или бактериостатични свойства, така че те унищожават или спират размножаването на вредните бактерии в организма, като положителният ефект е, че въпреки че потиска развитието на патогени, той не засяга другите щамове, които съставляват микробиома на тялото.

Подкрепят имунитета. Пробиотиците спомагат за стимулиране на синтеза на имуноглобулини тип А и това е основният механизъм, чрез който пробиотиците са в състояние да поддържат имунитета, тоест да участват в имуномодулацията. Проучванията са склонни да спорят за превъзходната способност за стимулиране на синтеза на имуноглобулин Ig A чрез формули на пробиотични добавки, особено когато се комбинират с пребиотици. Освен че подпомагат синтеза на имуноглобулини тип А, пробиотиците също така са показали, че модулират възпалителните процеси и активността на естествените NK клетки убийци, които се борят с вирусно инфектирани и ракови клетки. Също така, пробиотиците повишават ефективността на бариерната функция, представена от чревната лигавица, като по този начин намаляват пропускливостта, предизвикана от патогенни микроорганизми, но също и тази, свързана с възпаление.

Осигуряват нормално храносмилане. Храносмилателните проблеми, причинени от дисбаланса на микробиома, могат лесно да бъдат коригирани чрез прием на пробиотици. Независимо дали става дума за временни дисбаланси, употреба на антибиотици или хронични състояния, които водят до дисбаланс в чревната флора, храносмилането може да се подобри чрез пробиотици. Сред предимствата на пробиотиците са:

  • приносът им за укрепване на имунната система;
  • помага за предотвратяване и облекчаване на симптомите на инфекции на пикочните пътища;
  • помага на храносмилателната система да функционира правилно;
  • може да намали екземата при деца;
  • помага в борбата с настинки и грип;
  • намаляване на вредното въздействие на антибиотиците върху организма.

По-малко известен, но проучен ефект на пробиотиците е помощта при загуба на тегло. Те спомагат за удължаване на състоянието на ситост и прогонват чувството на глад.

Пробиотици в борбата с кандидозата. Конвенционалното лечение на кандидоза включва локално използване на кремове срещу дразнене и сърбеж и използване на противогъбични препарати. За дългосрочен контрол на проблема пробиотиците са ресурс, към който учените все повече насочват вниманието си. Кандидозата възниква на фона на нисък имунитет и пролиферация на колонии Candida albicans във флората. Приемането на пробиотици при диагностициране на кандидоза помага за възстановяване на баланса в микробиома (всички бактерии в човешкото тяло) и намаляване на рецидивите. Проучване на екип от италиански изследователи показва, че използването на пробиотици локално при жени с вагинална кандидоза е довело до 87% намаляване на риска от повторна поява на кандидоза. Също така, проучване, озаглавено "Влагалищна флора и употребата на пробиотици" (2009 г., от Сара Криби, Мишел Тейлър и Грегор Рийд) установи, че пробиотиците подобряват здравето на женските генитали, което ги прави ефективни при кандидоза.

Пробиотиците, съдържащи се в киселото мляко, са тези, които определят вариациите. Пробиотиците са живи, непатогенни микроорганизми, които естествено присъстват в храносмилателния тракт. Основният източник на пробиотици са млечните продукти, като непастьоризирано кисело мляко или непастьоризиран кефир. Досега пробиотиците бяха известни с ролята си в защитата и развитието на чревната флора. След последните открития, изследователите казват, че ще продължат да изследват ефекта им, за да видят дали могат да бъдат полезни в подкрепа на лечението на депресия, тревожност и дори аутизъм или болест на Алцхаймер.

Пробиотици в лечението с антибиотици. Откриването на антибиотиците революционизира медицината, променяйки измеренията и парадигмата на борбата срещу множество болести. Пробиотиците трябва да са незаменими, когато започваме курс на лечение с антибиотици. Едно от най-честите нарушения, причинени от приема на антибиотици, е унищожаването на полезната чревна флора. При по-чувствителните хора ефектите могат да бъдат: транзитни нарушения, храносмилателни проблеми, орална или вагинална кандидоза, а при деца, на които често се дават антибиотици от ранна възраст, алергии и дори астма. За да ограничите страничните ефекти от антибиотичното лечение, се препоръчва да приемате пробиотична формула.

Двете групи полезни бактерии, Lactobacillus и Bifidobacterium, съществуват в тялото ни от първия ден от живота, като се предават от майката на плода чрез раждане и кърмене. След това им се осигуряват различни храни: кисело мляко, кефир, бито мляко, ферментирали млечни продукти, соево мляко, черен шоколад, кисело зеле и др. Зеленчуците също са добър източник на пробиотици, например цвеклото съдържа пребиотици, които помагат за стимулиране на производството на пробиотици. Лукът и чесънът също са храни, които съдържат пребиотици и стимулират храносмилането, но също така имат благоприятен ефект върху имунната система и храносмилателния тракт. Въпреки това, добрите бактерии, открити в храната, са в малки количества и когато има дисбаланс в чревната флора, се препоръчват пробиотични добавки.

Колко дълго трябва да приемате пробиотици? Препоръчва се пробиотичната формула, избрана за ежедневна консумация, да съдържа между 1 милиард и 10 милиарда пробиотични бактерии от възможно най-много щамове. При прием на антибиотици се препоръчва да продължите приема на пробиотици още 10-14 дни след края на лечението. Дълго време се търси идеалното решение за прилагане на пробиотици, за да не се унищожават от стомашната киселинност. Ентеричната защита на формулите и въвеждането на пребиотик във формулата доведоха до решаването на този проблем.

За да се възползвате от максимално действие, е добре да спазвате няколко прости правила за прием: препоръчва се да се прилагат пробиотици около 30 минути преди хранене, така че храната да повиши стомашното рН, предпазвайки бактериите. При прием на антибиотици се препоръчва да има разлика от няколко часа между времето на прием на пробиотиците и времето на приемане на антибиотиците.

Пробиотици или пребиотици? Разлики и прилики. Въпреки че имат сходни имена, тези вещества изпълняват различни функции в човешкото тяло. Както беше обяснено по-горе, пробиотиците са живи организми, с роля за правилното храносмилане на храната, пълното усвояване на хранителните вещества и укрепването на имунната система. Пребиотиците са несмилаеми въглехидрати, които имат ролята да захранват пробиотиците, подпомагат развитието на колонии и напредването им през храносмилателния тракт към дебелото черво. Освен това тези вещества стимулират разграждането на смляната храна и усвояването на хранителните вещества.

Така, за да се възползвате от свойствата на пробиотиците, е добре да ги свързвате с пребиотиците, защото те повишават ефективността на пробиотиците и поддържат ползите им до нивото на дебелото черво. Продуктите, които съдържат и двете вещества, се наричат ​​симбиотични. Комбинацията от двете се нарича симбиотична и е най-подходящият вариант, когато искате оптимално повторно заселване на флората.

Ние ви предлагаме: 

1. Dr. Nature Пробиотик Максимус - ново поколение пробиотик + пребиотик! Максимално съдържание на 210 милиарда полезни бактерии в капсула! 7 биосъвместими пробиотични щама + пребиотик за добра чревна флора! Само 1 капсула от Пробиотик Максимус съдържа повече живи бактерии, в сравнение с цяла опаковка от обикновените пробиотици!

2. Dr. Nature Постбиотик плюс - Първият постбиотик! Биологично активни метаболити от 12 щама полезни пробиотични бактерии с директно действие в червата! Съдържа иновативна комбинация от патентован постбиотик и пребиотик. Действа бързо, сигурно и трайно за постигане на чревен баланс.

3. Equilibra Лактис фермент - пробиотик+пребиотик - препоръчва за подпомагане при: нарушена микрофлора в храносмилателния тракт, понижен имунитет, възстановяване след антибиотично лечение, хранителен дисбаланс, хранителни алергии, храносмилателни разстройства от различен произход, гнилостни процеси в червата, стрес, диети. Подходяща формула за деца и възрастни!

4. Dr. Nature Пробиотик комплекс плюс - 10 млрд жизнеспособни пробиотични бактерии от специален спорообразуващ щам Bacillus coagulans. 10 пъти по-устойчив от обикновен пробиотик, благодарение на специален (спорообразуващ) пробиотичен щам, гарантиращ ефективно преминаване през стомаха на жизнеспособни бактерии.

Пробиотиците са добрите бактерии, които са изключително важни за нашето здраве и за правилното функциониране на организма.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари