Всичко за ХОЛЕСТЕРОЛА

Холестеролът е липидно вещество (мазнини), което се произвежда естествено от организма.

Холестеролът изпълнява редица жизнени функции. Той е необходим за образуването на клетъчни мембрани и представлява основният материал, който се преобразува в определени хормони.

Тялото изцяло произвежда цялото количество холестерол, от което се нуждаете.

Нуждаете се само от малко количество мазнини в храната си, за да произведете достатъчно холестерол, за да сте здрави. Холестеролът се среща в храни от животински произход: яйца, месо, заквасена сметана, масло.

❗Какво влияе на нивото на холестерола в кръвта?

➖ Хранене: консумацията на храни, които съдържат високо наситени мазнини, води до повишаване нивото на холестерол в кръвта;

➖ Телесно тегло: Затлъстяването е свързано с по-високи нива на холестерол в кръвта;

➖Физическа активност: по-високото ниво на физическа активност е свързано с по-ниски нива на холестерол;

➖ Възраст: стареенето е свързано с повишени нива на холестерол;

➖ Наследствени фактори: има форми на хиперхолестеролемия – фамилна хиперхолестерлемия – които са наследствени форми (има генетични нарушения, които влияят върху способността на черния дроб да метаболизира LDL холестерола).

В повечето ситуации хиперхолестеролемията се определя от комбинация от нездравословен избор на начин на живот и последиците от генетичните вариации (полигенна хиперхолестерлемия).

❗Защо хиперхолестеролемията е опасна?

Повишените нива на LDL холестерол са свързани с атеросклерозата, която представлява натрупването върху артериите на богати на холестероли отлагания (теромни плочи), което определя стесняването или дори блокирането на артериите, забавянето или спиране на кръвообращението към жизненоважни органи като сърцето или мозъка.

Атеросклерозата, която засяга съдовете, които хранят сърдечната тъкан (сърцето), се нарича болест на коронарната артерия и може да причини ❗ инфаркт на миокарда. ❗Когато атеросклерозата блокира артериите, които доставят кръв на мозъка, тя може да причини ❗инсулт. ❗️

Хората с повишени нива на HDL (добър) холестерол са по-малко склонни да развият сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, когато човек има повишени нива както на HDL, така и на LDL, той ще се нуждае от лечение, за да намали нивата на LDL.

Холестерола може да бъде контролиран, а нивото му да бъде понижено.

Ако:

❗️имате излишни кг, затлъстяване

❗️стомахът ви е уголемен

❗️мазнини

❗️хипертония

❗️сърдечни проблеми

❗️варикоза

❗ ниво на холестерол в кръвта по-високо от нормата

Трябва да проверите:

✅ Общ холестерол

✅ HDL холестерол

✅ LDL Холестерол

✅ Триглицериди

✅ Липиди

Продуктите, които бихме могли ние да ви предложим са натуралви, ефективни и нетоксични. Заедно с Омега 3 резултатите са по-бързи, по-безопасни и по-ефективни.

Например комбинацията от Холест - ОК - хранителна добавка, която се препоръчва за подпомагане при: повишени нива на холестерола и триглицеридите, атеросклероза, нарушения в сърдечно-съдовата система и кръвообращението, в комбинация с Омега 3 мастни киселини, предпазват от сърдечносъдови заболявания - намаляват “лошия” холестерол в кръвта, разширяват кръвоносните съдове, подобряват тяхната еластичност, нормализират кръвното налягане.

Друг продукт, който бихме могли да препоръчаме за здрава сърдечно-съдова система и оптимални нива на холестерола е Маслото от чесън - предпазва и тонизира кръвоносните съдове, предотвратява натрупване на плаки по съодвете и развитие на атеросклероза, регулира нивата на липидите, подобрява кръвоснабдяването.

ВАЖНО! Информацията не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. В случай на болка или друго обостряне на заболяването, само лекуващият лекар трябва да предпише диагностични изследвания и лечение.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари