Менопауза, какво означава и крие ли рискове?

Менопаузата (климактериума) е естествен период от живота на жената, през който се наблюдава постепенно намаляване на производството на полови хормони до пълното му изчезване, което води до загуба на менструалния цикъл и плодовитост. Обикновено се проявява на възраст между 45 и 55 години, но може да се появи по-рано или по-късно при някои жени. Менопаузата е свързана с известни симптоми, през които преминават повечето жени, особено:

  • усещане за топлина по цялото тяло (т.нар. горещи вълни)
  • нощно изпотяване и безсъние
  • нервност и разразнителност
  • покачване на теглото
  • умора
  • по-често възпаление на пикочните пътища (често уриниране)
  • по-усилен сърдечен пулс
  • болезнени гърди
  • евентуално депресия и др.

Половите хормони, които губим с менопаузата, са естрогените и прогестероните. И именно липсата им е отговорна за много промени в женското тяло, които водят до повишен риск от развитие на различни здравословни проблеми.

Докато жените имат предимство по отношение на сърдечно-съдовото здраве пред мъжете, то по време на менопаузата съществуват и рискове за тях. Според наличните проучвания менопаузата повишава кръвното налягане и нивата на мазнини и холестерол в кръвта. Освен това жените в менопауза са изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2. Всичко това причинява рязко увеличаване на риска от инфаркт, инсулт и други съдови заболявания.

Разширените вени няма да ви напуснат дори по време на менопаузата. Тъй като естрогенът допринася за образуването на разширени вени, може да изглежда, че с настъпването на менопаузата ще имате мир от подути и тежки крака. Вярно е обаче обратното: няма просто да се отървете от разширените вени. Въпреки че отрицателният ефект на естрогена върху съсирването на кръвта ще изчезне, вие също ще загубите положителния му ефект върху производството на колаген. Колагенът, който се намира, наред с други неща, в стените на кръвоносните съдове и спомага за поддържането на формата им. Също така е част от венозните клапи, които насочват потока на кръвта във вената в правилната посока. Следователно, когато производството на колаген намалява, вените се разширяват, функцията на клапата се влошава и се получават разширени вени. При разширени вени може да почувствате тежки и уморени крака, те дори могат да се подуят. Всичко това е неприятно и води до по-нататъшно прогресиране на заболяването. Решението е да се използват добавки за поддържане на венозната стена. Ако все пак имате такъв проблем, можете да разгледате ТУК нашите предложение за уморени крака и разширени вени.

Хемороидите не са просто плашило за бременните жени. Неприятните хемороиди също могат да се появят по време на менопаузата. Принципът е подобен на този при разширените вени - хемороидите всъщност представляват увеличен навит венозен сплит в ректума. Освен сърбеж, в момента, в който се образува съсирек във вената, по време на изпразването може да възникне кървене и болка. Можете да предотвратите хемороидите, като се движите повече и приемате достатъчно течности и фибри с вашата храна. Ако все пак се появи, можете да опитате различни мехлеми, които ще ви облекчат. Ние препоръчваме крем "Ректо стоп" - за подпомагане при хемороиди, или "Ректо стоп - таблетки" - ефективна помощ при хемороиди и разширени вени, като снема възпалението, укрепва и тонизира стените на кръвоносните съдове. 

В резултат на хормоналните промени в тялото също се случва загуба на костна плътност, или остеопороза, което е сериозен проблем. Количеството костна тъкан намалява и костите стават по-малко устойчиви, което може да доведе до деформации и фрактури. В допълнение, остеопорозата може да бъде болезнена, често проявяваща се като болка в гърба и крайниците. Засега все още не можем да я излекуваме, но можем да забавим нейния напредък. Ето защо е важно да помислите за това и да бъдете изследвани навреме.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари