Желязо: вещество, важно за преноса на кислород

Желязото е много важно и в същото време много често липсващо минерално вещество. Според Световната здравна организация дефицитът на желязо засяга над 600 милиона души на планетата, най-вече в развиващите се страни. В същото време желязото участва в транспорта на кислород до клетките и поради това неговата полза за човешкото тяло е от решаващо значение. Недостигът на желязо причинява анемия, която се проявява, наред с други неща, от умора и обща слабост. Трябва да се има предвид особено от жени, спортисти, вегани и вегетарианци, но също така и от възрастни хора.

Желязото е съществен компонент на кръвния пигмент хемоглобин, който осигурява транспорта на кислород до всички клетки в тялото и следователно е от съществено значение за дишането. Желязото също е част от миоглобина, който доставя кислород на мускулите. Това, наред с други неща, помага за снабдяването на тялото с енергия. Това е една от причините, поради които желязото намалява степента на умора и изтощение.

Къде се намира желязото и до колко е необходимо?

В човешкото тяло откриваме около 3 до 4 грама желязо, повечето от които се намира в хемоглобина. През деня има някои загуби, така че е необходимо постоянно да се попълва в тялото. Приемът трябва да надвишава загубите му, тъй като желязото се абсорбира слабо. По-добре е да се взима чрез храната, като червеното месо, черен дроб, птиците или рибите са богати на желязо. От растителни източници, за които усвояемостта е много по-малка, е възможно да се споменат бобови растения, листни зеленчуци, сушени плодове или някои видове семена и ядки.

За съжаление, абсорбцията на желязо също може да бъде повлияна отрицателно от редица вещества, които могат да придружават този елемент. За щастие има и такива, които увеличават използваемостта на желязото, като витамин С. Следователно тези витамини се добавят към хранителни добавки, съдържащи желязо, като:

1. Желязо с Витамин С на Equilibra - формула обогатена и с фолиева киселина.

2. Желязо + Витамин С на Sanct Bernhard - при отпадналост, липса на енергия и дефицит на желязо е изключително подходяща тази голяма опаковка, достатъчна за цели 6 месеца.

Недостиг на желязо: Симптомите на дефицит на желязо включват безпричинна умора, слабост, загуба на апетит, чести инфекии, нарушена концентрация или бледност. Групи от хора, които трябва да внимават за прием на достатъчно желязо са юноши, бременни и кърмещи жени, спортисти, възрастни хора или онези, които са претърпели операция, свързана със загуба на повече кръв.

 

.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари