Натокиназа (Natto) за здрава кръвоносна система

В японската кухня има много ястия, които са необичайни. Едно от тях е Натто. Ферментиралата соя, която има специфичен вкус. Не всеки ще се радва да яде този продукт. Натто обаче съдържа ензим, който е полезен за организма. Протеин, който ускорява биохимичните реакции, известен като НАТОКИНАЗА.

За да се приготви японското ястие Натто, зърната първо се приготвят на пара. След това се оставят да ферментират от бактерията Bacillus subtilis. По време на този процес се отделят много вещества, включително натокиназа. Самото ястие е отвратително за човек, който не е свикнал с японската кухня. В крайна сметка зърната са покрити с вискозна гъста слуз. Освен това те имат, меко казано, неприятна миризма. Дори потенциалните ползи от такъв продукт далеч не са причина да се насилва човек да го яде. На пазара вече има хранителна добавка, съдържаща натокиназа, с която можете да си спестите вкуса и аромата на това японско ястие.

Кога е добре да се приема добавка Натокиназа? Какви резултати могат да се очакват? Има ли някакви ограничения за прием? Нека разберем!

Натокиназа е протеолитичен ензим с фибринолитична активност. Ензимът се използва в народната медицина като средство за здраво сърце и съдове, понижава кръвното налягане и високия холестерол, подчертавайки потенциала му за профилактика на сърдечни заболявания.

Натокиназата, известна също като екстракт от Натто (традиционна японска съставка и храна), е ензим от ферментирали соеви зърна. Произвежда се чрез приготвяне на соя и след това ферментира чрез добавяне на бактерията Bacillus subtilis natto. 

Тази съставка е открита и извлечена през 1987 г., когато е установено, че Натто разтваря изкуствен фибрин (неразтворим протеин, участващ в образуването на кръвни съсиреци).

Натто има най-високата анти-съсирваща (фибринолитична) активност от всеки друг ензим, което го прави обещаващо потенциално лечение за сърдечни заболявания.

Друго предимство е, че може да се консумира като хранителна добавка. Натокиназата е широко изследвана в Япония, Корея и Китай. Съвсем наскоро обаче този ензим е признат в западанта медицина с мощните си свойства за разтваряне на съсиреци.

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ: Въпреки името си, наттокиназата не е киназен ензим, а вместо това принадлежи към семейството на серин протеаза ензими, които работят за разграждането на други протеини. Механизмите на действие, изследвани при животни или човешки клетки, са както следва.

  • Директно пресича омрежения фибрин;
  • Увеличава освобождаването на тъканния активатор на плазминоген (t-PA) от клетките, който също унищожава фибрина;
  • Повишава нивата на урокиназа чрез превръщане на вътрешната проурокиназа в урокиназа. Повече от този ензим ще доведе до повече плазмин в кръвта, който е отговорен за разграждането на фибрина;
  • Инхибира агрегацията на тромбоцитите чрез блокиране на тромбоксан (вещество, освободено от тромбоцитите, което причинява съсирване на кръвта и свиване на кръвоносните съдове).

Здравето на целия организъм пряко зависи от кръвообращението и неговия вискозитет. В крайна сметка кръвта е тази, която носи хранителни вещества и насища клетките с кислород. Ако е твърде плътна, транспортирането на жизненоважни вещества е трудно. Също така увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да бъдат животозастрашаващи. Натокиназата, абсорбираща се в кръвта, увеличава нейната течливост. Поради това се подобрява общото състояние на организма.

Ето какви са основните ползи от Д-р Нейчър (Dr. Nature) Натокиназа 100 за организма:

  • Спомага за намалява риска от тромбоза и мозъчно-съдови инциденти (инсулт и инфаркт)
  • Намалява образуването на атеросклеротични плаки
  • Регулира стойностите на лошия холестерол и триглицеридите
  • Поддържа нормалното състояние на артериите, вените и капилярите
  • Предотвратява образуването на съсиреци
  • Действа антиосидантно
  • Спомага за регулиране стойностите на кръвното налягане
  • Подпомага работата на миокарда
  • Редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания

Противопоказания: Категорично е забранено да се използва от бременни жени; кърмачки; лица с индивидуална непоносимост към соята - със соева алергия; с повишено кървене.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари