Омега-3 мастни киселини – необходими за всеки пол, във всяка възраст

Омега-3 мазнини са основни мазнини, което означава, че тялото не може да ги произвежда и те трябва да бъдат получени чрез определени хранителни продукти. В организма Омега-3 мастни киселини са разделени на ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

За съжаление, голяма част от нас страдат от хроничен дефицит на тези полезни мазнини. Различни здравословни проблеми като алергии, екзема, нарушен метаболизъм, когнитивни увреждания и др. са свързани с недостига на Омега-3 мастни киселини. Приемът им повлиява за редуцирането на възпалителните процеси в организма, подобряването на общото физическо и емоционално здраве. Но това не се отнася само за определена възрастова група.

Деца
Значително количество изследвания през последните години потвърждават, че приемът на Омега-3 мастни киселини повлиява върху различни симптоми, проявяващи се в детска възраст като проблеми с вниманието, настроението и поведението. При децата приемащи Омега-3 се наблюдава подобрение и понижена изява на тези симптоми. Изследванията също така показват, че много от децата имащи тези проблеми имат необичайно ниски нива на Омега-3 в сравнение с останалите деца.

Възрастни
Омега-3 са известни със своята способност да регулират кръвното налягане при хипертоници. А тъй като регулират кръвното налягане, тези мастни киселини действат благоприятно и на сърцето като значително намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Хората, които консумират нискомаслени храни са по-малко застрашени от сърдечни проблеми, особено когато приемат Омега-3. Алфа-линоленова киселина, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина са трите най-важни мастни киселини за защита на сърцето.

Диабетиците също могат да се възползват от свойствата на Омега-3. Тези мастни киселини увеличават нивата на добрия холестерол като същевременно намаляват нивата на триглицеридите и апопротеини, отговорни за появата на диабет. По този начин Омега-3 под формата на хранителна добавка може да предотврати появата на това заболяване или да повлияе благоприятно на хората с диабет. Освен това помага и при отслабване, стимулирайки загубата на теглото.

Също така, хората, страдащи от артрит могат да намерят голямо облекчение чрез приемът на полезни мастни киселини, тъй като те намаляват възпалението в ставите и блокират ензима, който причинява разрушаването на ставния хрущял. По този начин се подобрява устойчивостта на костите и се намалява усещането за скованост.

Освен гореизброените ползи, Омега-3 мастни киселини помагат на двата пола за различни, характерни за техните особености, състояния:

Жени
Много жени страдат от болезнена менструация или т.нар. дисменорея, изразяваща се в дискомфорт и спазми, причинени от силните контракции на матката. Омега-3 мастни киселини са добре познати със своите противовъзпалителни свойства и биха могли да помогнат за успокояването на тези симптоми. Също така може да помогнат за балансирането на хормоните през този период, което води до стабилизиране на променливото настроение.

Остеопорозата, засягаща предимно жени в менопауза, е друго състояние повлияващо се от приемът на Омега 3. Тъй като при него се наблюдава недостиг на калций, което води до по-крехки кости. Oмега 3 повишава здравината на костите и повишава нивата на калций.

Мъже
Силният пол може да се облагодетелства повече от ежедневния прием на Омега-3 мастни киселини когато става въпрос за сърдечно здраве. Сърдечните заболявания са по-често срещани при мъжете в сравнение с жените и често са причина за смъртни случаи. Мъжете, които консумират повече риба могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания. Рибата е богата на Омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалените процеси н целия организъм. А тези процеси от своя страна може да увредят кръвоносните съдове и да причини сърдечни заболявания. Изследвания сочат, че редовният прием на Омега-3 може да намали с повече от една трета риска от тези заболявания.

Мъжете с по-високи нива на триглицериди също са изправени пред повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Полезните мастни киселини намаляват нивата на триглицеридите с 20 до 50 процента. Спомагат и за повишаването на нивата на добрия холестерол. А тези фактори влияят положително на здравословното състояние на сърцето.

Обикновено отнема месеци на повишен прием на Омега-3, за да бъде постигнат оптималния ефект. Но много хора забелязват подобрения по-бързо от останалите, дори в рамките на няколко седмици. Но дори да не сте сред тях е изключително важно да се придържате към своята система за прием, независимо дали подобренията на вашите симптоми или общото ви здравословно състояние не се подобрява незабавно. Омега-3 мастни киселини са жизнено важни за поддържането на здравето на сърцето, намаляването на възпаленията в тялото и за подкрепа на регулирането на кръвното налягане, а и за още редица състояния. Увеличаването на приема на Омега-3 чрез хранителни добавки е отличен начин да се подобри здравето на цялото семейство.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари