Пчелен прашец – извор на младост

Пчелният прашец представлява мъжки семена с размер на прашинки, които се намират по тичинките на цветовете на растенията. Прашецът се събира по крачката на пчелие, докато прелитат от цвете на цвете. Пчелите отделят ензими в прашеца, после той се събира за търговски цели, със специално устройство, което се поставя на входа на кошера и сваля продукта от задните крачка на пчелите, в специален съд.

Пчелният прашец е измежду най-старите известни хранителни добавки. Още ранните египтяни и древните китайци го употребяват като подмладяващо лекарство. Наричали са го по най-различни начини – от „извор на младостта“ до „амброзия на боговете“. Богат е на витамини, особено на такива от група B, съдържа и малки количества минерали, микроелементи, аминокиселини и ензими.

Прашецът се състои от 55% въглехидрати, 35% протеини, 3% минерали и витамини, 2% мастни киселини и 5% други вещества. Той съдържа малки количества от множество вещества, считани за антиоксиданти, в това число бета-каротин, витамин C и E, ликопен, селен и флавоноиди.

 

Източник: Енциклопедия Алтернативна Медицина


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари