ПРЕЧИСТВАНЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ТЯЛОТО

Думата „пречистване“ се използва все по-често и в различни контексти, но знаем ли наистина какво означава това понятие? За да го дефинираме по прост начин, пречистването е набор от процеси, чрез които тялото ни е в състояние да елиминира отпадъците и токсините, до такава степен, че често се идентифицира и със синонима „детоксикация“. В този смисъл пречистването е основен процес, който се случва постоянно в нашето тяло, за да позволи на клетките да поддържат своята жизненост и функционалност.

Пречистване: как се случва?

Ако дефинирането му е просто, обяснението на функционирането му е по-сложно, тъй като включва необятност на метаболитните процеси, при които влизат в игра множество макро- и микромолекули, които работят, за да гарантират, че токсините, присъстващи в тялото, се изхвърлят и елиминират правилно.

Въпреки сложността обаче е възможно да се идентифицират три основни фази, които съставляват процеса на пречистване: мобилизация, биотрансформация и елиминиране. Свързването на реакциите, които се случват в тези фази, позволява на тялото да изхвърли правилно както токсините, идващи отвън (екзогенни), така и тези, произведени вътре в нашето тяло (ендогенни).

  • Мобилизация – както подсказва името, по време на тази фаза има серия от стъпки, които „преместват“ токсините, които трябва да бъдат изхвърлени, към черния дроб.
  • Биотрансформация – тази фаза, освен че е най-сложната от трите, е тази, която обуславя превръщането на токсините във вещества, които лесно могат да бъдат елиминирани от тялото ни. Но как се артикулира този процес? Биотрансформацията - която е естествен процес - може да бъде разделена на две подфази: фаза I и фаза II. Във фаза I някои части от токсина стават „разпознаваеми“, сякаш поставяме знамена, показващи, че там трябва да се работи. Впоследствие във фаза II се извършват „работите“, които имат за цел да направят токсините водоразтворими, тоест способни да се „разтварят“ във водна среда и следователно да се елиминират по-лесно от тялото.
  • Елиминиране - след процеса на биотрансформация, в тази фаза молекулата, която трябва да бъде унищожена, може да се "движи" в кръвта и да достигне до органите, отговорни за нейното елиминиране: бъбреци, бели дробове и стомашно-чревен тракт.

Трансформирайте, за да елиминирате: какво се случва с токсините по време на биотрансформацията?

Тялото ни често влиза в контакт с чужди и потенциално токсични вещества за тялото, които трябва да бъдат елиминирани. Сред най-разпространените откриваме алкохола, но по-общо и както се предполага, токсините могат да бъдат определени като всички онези вещества, които са външни за нормалния метаболизъм на нашето тяло (напр. пестициди, лекарства, тежки метали и др.). Общото между повечето от тези токсини е липофилната им природа или тенденцията да се натрупват в тези области на тялото, богати на липиди. Ако не се изхвърлят правилно, токсините могат да останат в тези области дори в продължение на няколко години, причинявайки отрицателни последици за здравословното състояние на индивида. Именно в този контекст влиза в действие "пречиствателната машина", която позволява да се преобразуват липофилните молекули в по-водоразтворими молекули - т.е. които се разтварят във вода - благодарение на процеса на биотрансформация, описан по-горе. Колкото по-водоразтворима е молекулата, толкова повече човешкото тяло ще може да я елиминира.

Но как?
Човешкото тяло е разработило много сложни механизми за елиминиране на токсините. Черният дроб, бъбреците, стомашно-чревната система, кожата и белите дробове играят важна роля в екскрецията на нежелани вещества. Сред всички органи, които допринасят за пречистващия процес, обаче, основният е черният дроб, който сред многото му функции действа като истински "детокс център" на нашето тяло. Всъщност именно в този орган се извършва биотрансформационната активност.

Здравословно хранене: важен фактор за регулиране на процесите на пречистване

Ако е вярно, че начинът на живот може да повлияе на системата за детоксикация, също толкова вярно е, че диетата, като компонент на начина на живот, може да модулира положително или отрицателно пречистващата дейност, извършвана от тялото. Следването на разнообразна и балансирана диета, може да бъде валидна стратегия за положително модулиране на пречистващата дейност. Напротив, небалансираната диета или неправилните хранителни навици (като висока консумация на червени и преработени меса, наситени мазнини и прости захари), от друга страна, може да "напряга" черния дроб, като същевременно засяга другите органи, отговорни за пречистването, което ги кара да работят в условия на стрес.
В допълнение, като част от разнообразна и балансирана диета и здравословен начин на живот, хранителните добавки също могат да подкрепят тялото. Например, няколко екстракта, присъстващи в хранителните добавки, са разпознали "пречистителните" свойства, т.е. те помагат на тялото да елиминира всички тези молекули, които могат да причинят увреждане на тялото. Например: Артишокът, белият трън и алое

Алое Вера: за допълване на здравословната диета с естествен "пречиствател" за тялото.

Алое Вера (Aloe vera var. barbadensis Miller) е многогодишно зелено растение, широко разпространено в територии с горещ и сух климат като Северна Африка, Южна Америка, Близкия изток, топлите райони на Средиземно море и Канарските острови. Адаптирано към тези враждебни климатични условия, алоето се е развило през годините, за да може да съхранява големи количества вода в листата си, характеристика, която го прави уникално и сочно растение.

Химичен състав и биоактивни съединения

Листата от алое могат да бъдат разделени на три части: външната кора, мезофила и паренхима. Частта от растението, която се използва за хуманна употреба, например в хранителни добавки или козметика, е гелът Aloe, който произтича директно от обработката на желатиновия "паренхим" на растението. Състои се от 99% вода и полизахариди (определен вид въглехидрати, богати на биоактивни съединения), които благодарение на структурата си са в състояние да уловят вода, позволяваща образуването на гела. В рамките на последните се разтварят и ценни аминокиселини и минерали.

Ролята на Алое вера като хранителна добавка в пречистването.

Именно специфичният състав на алое определя ролята му на съюзник в пречистващите процеси на тялото. Състои се главно от вода, но има висок процент полизахариди, сред които ацемананите се открояват преди всичко.
Пречистването, в допълнение към идентифицирането на токсините, които трябва да бъдат елиминирани, осигурява ефективно елиминиране на вредното съединение. Всъщност не само специфичният състав на Алое Вера определя неговите свойства, но и химическата му конформация. Тази характеристика го прави растение с уникална пречистваща мощност.

Защо Алое Вера EXTRA на Equilibra®

Aloe Vera EXTRA Equilibra® съдържа 100% чист сок от Алое, без добавяне на вода. Има висока концентрация на полизахариди, които придават пречистващите свойства на продукта, като по този начин оказват благоприятно действие за организма.
Освен това на алоето се приписва омекотяващо и успокояващо действие върху храносмилателната система.

В допълнение към притежаването на всички характеристики, които правят Алое Вера растение съюзник в процесите на пречистване, Алое Вера EXTRA Equilibra® се характеризира и със система за култивиране на растенията, която не използва никакви химически вещества, както и обработката, която се извършва ръчно. Гелът от алое вера, присъстващ в сърцевината на всяко листо, е внимателно отделен от външната страна, елиминирайки всички примеси. Благодарение на анализите, извършвани на всяка производствена партида суровина, Equilibra® непрекъснато се ангажира с проверката и контрола на своите продукти на основата на алое вера, за да осигури максимална безопасност и да предложи на своите потребители най-доброто контролирано качество.

Препоръчителната консумация е 50 ml на ден, а редовната употреба на Алое Вера спомага за насърчаване на нормалните пречистващи процеси на организма и успокояване на лигавицата.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари