Предимства на боровия прашец

Боровият прашец се използва на Изток от хиляди години! Съвсем наскоро се превърна в популярна суперхрана в целия западен свят, отчасти благодарение на своите андрогенни, адаптогенни и силно хранителни свойства. Боровият прашец е фин прах, произведен от мъжки спори по боровите дървета. Този златен прах се отделя през пролетните месеци и е изключително богат на хранителни вещества - съдържа много съставки, които помагат за балансиране на настроението и повишаване на енергията.

Сред източните народи, боровият прашец се счита за рядко и ценно вещество, което се използва за отбелязване на началото на пролетта. Боровите шишарки отдавна са символ на сексуалност, плодородие и сила в келтската, индуската и шумерската култури. В древен Египет боровите шишарки са били използвани за представяне на просветлението и епифизната жлеза. Това е особено интересно, тъй като боровите шишарки са не само сходни по форма с тази жлеза, но скорошни изследвания показват, че DHEA, присъстващ в полените, помага да се увеличи производството на мелатонин в самата епифизна жлеза.

БОРОВИЯТ ПРАШЕЦ КАТО ХРАНА: Боровият прашец съдържа над 250 различни витамини, минерали и фитохимикали, които помагат за възстановяването и подмладяването на организма. Богат е на витамини А, В комплекс, С, D2, D3, Е, цинк, мед, селен, полизахариди, магнезий, антиоксиданти, фибри, живи ензими, стерини, флавоноиди и лигнин. Съдържа също така над 20 различни вида аминокиселини, включително глицин, аргинин и глутаминова киселина, както и всичките осем незаменими аминокиселини. Това е особено полезна естествена добавка за вегани, тъй като D3 се съдържа само в животински продукти, а боровият прашец съдържа около 30% протеин.

Въпреки че е класифициран като суперхрана, боровият прашец всъщност е семе, което съдържа широк спектър от хранителни вещества, които позволяват на бора да расте. Ползите от боровия прашец за хората са подобни на тези, които той осигурява за боровите дървета, а именно плодородие, бърз растеж, заздравяване, подмладяване, жизненост и хранителна подкрепа.

ПОЛЗИ ОТ БОРОВИЯ ПРАШЕЦ:

  • Афродизиак: Помага за естествено повишаване на либидото и подобряване на сексуалната функция
  • Адаптоген: Позволява на тялото да се справя по-добре с естествените и физически стресове. Естествен бионаличен източник на тестостерон и андростерон.
  • Тоник за черния дроб: Помага за регулиране на жлъчната секреция и тонизиране на черния дроб.
  • Андрогенен: Природен бионаличен източник на тестостерон и андростерон.
  • Сърдечен тоник: Понижава холестерола и увеличава супероксид дисмутазата
  • Шен тоник: смята се, че увеличава духовната енергия и успокоява ума.
  • Помага за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.
  • Антиоксидант: съдържа голямо количество антиоксиданти, които абсорбират свободните радикали.
  • Източник на протеин: Боровият прашец съдържа около 30% протеин.
  • Противовъзпалително средство: Боровият прашец помага да се намали възпалението в тялото.

Боров прашец и хормонален баланс: Като хранителна добавка, боровият прашец е най-известен със своите андрогенни свойства, тъй като е в състояние естествено да повиши нивата на тестостерон. Всъщност това е единственият естествен източник, съдържащ бионалични форми на андростерон, тестостерон и DHEA. Нивата на тестостерон при мъжете естествено намаляват с възрастта: 50-годишният мъж обикновено има по-малко от половината от нивото на тестостерон на здрав 20-годишен. Тези съединения осигуряват редица ползи за здравето, тъй като помагат за поддържане на здравословен метаболизъм, балансират настроението, регулират простатната жлеза и подобряват либидото.

Противно на общоприетото схващане, боровият прашец не само "обслужва" мъжете. Жените също могат да имат дефицит на тестостерон, който може да причини умора, загуба на полово влечение, проблеми със съня и неуравесено настроение. Боровият прашец естествено ще помогне да се повишат нивата на тестостерон и да се балансират различни недостатъци. Също така съдържа аминокиселината L-аргинин, която помага за регулиране на репродуктивното здраве, подобрява плодовитостта както при мъжете, така и при жените и освобождава хормони на растежа. Поради това боровият прашец е чудесна добавка не само за мъже, но и за жени, които изпитват хормонални проблеми или преминават през менопаузата.

Боровият прашец има и адаптогенни свойства. Адаптогените са „мъдри“ съединения, които имат способността да повишават естествената способност на организма да се справя с редица екологични и физически натоварвания. Те могат да понижат нивата на кортизол, да помогнат за презареждане на надбъбречните жлези и да повишат устойчивостта на организма към настинки, грип и вируси.

Боров прашец за културисти и спортисти: Боровият прашец е популярна добавка за спортисти, културисти, йоги и други любители на фитнеса. Това е наистина подарък от природата, тъй като прахът от боров прашец съдържа набор от витамини, минерали, аминокиселини и други хранителни вещества, които поддържат тялото по време на тренировка. Наличието на тестостерон помага за балансиране на метаболизма, укрепване на тялото и поддържане на здрава мускулна маса. За разлика от синтетичните стероиди, боровият прашец съдържа естествени стероли, които имат подобни на стероиди свойства, така че може безопасно да се приема за подобряване на спортните постижения.

Боровият прашец - храна за красота: Боровият прашец се нарича още и козметична добавка, която се използва за кожата, укрепване на ноктите и поддържане на здрав растеж на косата. Използва се за лечение на редица кожни заболявания, включително акне, импетиго, обриви, екзема, помага за намаляване на зачервяването и възпалението на кожата. Стимулира производството на колаген и еластин, които могат да подобрят еластичността на кожата, изравнява тонуса на кожата и спомага за предотвратяване появата на бръчки и други признаци на стареене.

Боровият прашец съдържа високи нива на метилсулфонилметан, обикновено наричани МСМ. Това съединение се съхранява във всяка клетка на тялото и помага за укрепване на ноктите, подобряване на тена, смазване на ставите и намаляване на алергиите. МСМ присъства на повърхността на плодове и зеленчуци, но агресивните земеделски практики и изчерпването на хранителни вещества в почвата намаляват нивата на това богато на сяра съединение в храните. Ето защо е важно да включите в храната си естествени вещества с високо съдържание на МСМ, като боров прашец, кълнове от люцерна или алое вера. Боров прашец на прах се използва и в редица кремове за кожа, лосиони и тинктури. Ако си купувате боров прашец, можете да добавите малко количество от прахчето и да го смесите с ексфолианти за лице или дори да си направите домашна маска за лице, за да подобрите естествено състоянието на кожата.

Боровият прашец - храна златното чудо: Всъщност проучванията на боровия прашец показват, че хранителните вещества в този златен прах могат също да помогнат за лечение на еректилна дисфункция, да увеличат устойчивостта на организма към болка и да поддържат дълголетие. Супероксиддисмутазата (SOD), присъстваща в боровия прашец, помага в борбата със свободните радикали, в същото време е доказано, че нуклеиновите киселини възстановяват фрагменти на ДНК. Доказано е също, че DHEA в боровия прашец увеличава способността на организма да произвежда мелатонин, което допринася за здравия и здравословен сън. По отношение на традиционната китайска медицина боровия прашец се класифицира като тоник "Дзин". Боровият прашец, заедно с морските водорасли, както и някои лечебни гъби като рейши и чага, спомагат за поддържане на здравето, младостта и общата жизненост.

Как да изберем най-добрия борови прашец? Подобно на хлорелата, боровият прашец има клетъчна стена, която трябва да бъде обработена, така че хранителните му вещества да могат лесно да бъдат усвоени от тялото. Винаги търсете добавка, направена от прах от боров прашец, който е преминал през нискотемпературен процес, който не вреди на неговите фитохимикали. След разрушаването на клетъчната мембрана прахът от боров прашец ще има размер от 1-2 микрограма и до 99% от хранителните му вещества могат да бъдат усвоени от организма. 

Странични ефекти на боровия прашец: Боровият прашец е нетоксичен и безопасен за употреба, но може да не е подходящ за хора с борова алергия. Подходящ е само за мъже на възраст над 20 години, тъй като нивата на хормоните все още се уравновесяват на тази възраст. Поради афродизиакния си ефект не се препоръчва приемът на боров прашец преди лягане.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари