Монолаурин - естествен антивирусен и антибактериален агент

Само се замислете... Сред причинителите на остри чревни инфекции около 80% са устойчиви на много използвани антибиотици!

Резистентността към антибиотици се превърна в световен проблем. Най-честите инфекции се адаптират и развиват резистентност към традиционните антибиотици.

В опит да намерят устойчив природен антибиотик или антивирусно лекарство, което да е ефективно срещу широк кръг микроби, учените откриха монолаурин.

Монолауринът е уникално вещество, което се намира в кърмата и кокосовото масло.

Монолауринът се е доказал като мощен имуностимулант, както и ефективен антимикробен и антивирусен агент, който не причинява лекарствена резистентност.

В продължение на няколко десетилетия монолаурин (глицерол монолаурат, моноглицерид на лауринова киселина, търговско наименование "лаурицидин") се използва в медицинската и хранителната индустрия.

Монолауринът има общопризнат статус на безопасност (GRAS) и може да се приема ежедневно като профилактика или помощно средство при лечението на различни инфекции.

КАКВО Е МОНОЛАУРИН?
Микробиолозите откриха за първи път монолаурин, когато изследваха кърмата, за да определят веществата, които предпазват децата от различни инфекции.

Установено е, че мастните киселини, открити в майчиното мляко, имат антимикробни ефекти, но една от тях, лауриновата киселина, е най-активната.

Лауриновата киселина е мастна киселина със средна верига, намираща се в човешкото мляко (6,2% от общата мазнина), но още повече в кокосовото масло (47,5% от масата).

В организма химическата реакция комбинира лауринова киселина с глицерин, за да образува съединение, известно като монолаурин.

Както се оказа, монолауринът е дори по-активен от своя предшественик, лауринова киселина. Монолауринът привлича вниманието на учени от водещи медицински изследователски центрове, поради изключително високата си антивирусна, антибактериална, противогъбична и антипаразитна активност.

Монолауринът има най-голяма активност срещу бактерии и вируси с липидно покритие.

ПРОТИВОВИРУСНИ СВОЙСТВА

Проучванията показват, че монолауринът унищожава липидите и фосфолипидите в мембраната на патогенните организми, като по този начин причинява разрушаването на външната им мембрана. Това предотвратява прикрепването на вируса към здравите клетки, неговото размножаване и по-нататъшно заразяване на тялото.

АНТИБАКТЕРИАЛНИ СВОЙСТВА
Бактерицидният ефект на монолаурина е свързан с факта, че попадайки в бактериална клетка, монолауринът блокира предаването на сигнали между бактериалните клетки и пречи на процесите на транскрипция на техните гени.

Най-важното е, че монолауринът е в състояние да инактивира устойчиви на антибиотици бактерии като Staphylococcus aureus.

Монолауринът има най-голяма активност върху грам-положителните бактерии:

  • Helicobacter pylori (лат. Helicobacter pylori)
  • Стафилококус ауреус (латински Staphylococcus aureus)
  • Стрептококи (латински Streptococcus)
  • Микобактериите (лат. Mycobacterium), причиняват заболявания като туберкулоза, проказа, микобактериоза.
  • Хламидия (лат. Clamydia)
  • Борелия (латински Borrelia) (причинява лаймска болест)

Както е установено в проучване от 2005 г., монолауринът е по-малко ефективен срещу грам-отрицателни бактерии, като:

  • Ешерихия коли (латински Escherichia coli)
  • Klebsiella pneumoniae (лат. Klebsiella pneumoniae)

ПРОТИВОГЪБИЧНИ И ДРУГИ СВОЙСТВА
Известно е, че монолауринът убива редица гъби, дрожди и протозои. Те включват няколко вида трихофития и кандида, които причиняват често срещана гъбична инфекция, наречена млечница.

Освен това се съобщава, че монолауринът убива най-простите паразити, които живеят в тънките черва на хората и животните.

МОНОЛАУРИНЪТ НЕ ПРИЧИНЯВА ЛЕКАРСТВЕНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
Устойчивостта на инфекциите към антибиотици представлява сериозна заплаха за здравето на цялото човечество и има нужда от алтернативни природни антибиотици. Изненадващо, монолауринът не предизвиква резистентност, убива патогенни бактерии и не влияе неблагоприятно на чревната микрофлора.
Като се има предвид безопасността на монолаурина, той може да се окаже полезен за профилактика и лечение на тежки бактериални инфекции, особено тези, които са трудни за лечение и са устойчиви на антибиотици.

МОНОЛАУРИН ПРИ РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Ето само някои от заболяванията и ефекта на монолаурина върху тях.

1. Монолаурин при настинки и грип
Изследване, публикувано през 2011 г. в списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, казва, че грипните вируси са трудни за лечение, тъй като се разпространяват и мутират много бързо. Ето защо е важно да се обърне внимание на синергичния ефект от комбинирането на знанията за традиционната, допълващата и алтернативната медицина.

Изследването описва ролята на монолаурина при лечението на вирусни заболявания, включително обикновена настинка и грип. Антивирусният ефект, приписван на монолаурина, е разтварянето на липидите и фосфолипидите в обвивката на патогенни организми, причинявайки разпадането на външната им мембрана.

2. Херпес
Подобно на други вируси, монолауринът е в състояние да блокира и убие херпесния вирус. Известно е, че към момента няма средство, което би могло да излекува херпеса, но е възможно да се намали, предотврати повторната му поява или да се облекчат симптомите на вече проявен херпес. Ефектите от приема на монолаурин могат да бъдат много впечатляващи.

Dr. Thomas Cohen, доктор по медицина, пише в статията си „Монолауринът е безопасно съединение на глицерин и лауринова киселина, което може да се приема дълго време. Дозата за потискане на херпесния вирус е 1,5 до 3 g монолаурин, един до три пъти на ден."

3. Кандида
Изследване, публикувано през 2016 г., разглежда ефекта на монолаурина върху защитния биофилм на гъбата кандида, която причинява кандидоза (млечница). Кандидозата се причинява от свръхрастежа на този гъбичен патоген в червата, устата, пикочните пътища и кожата.

Изследванията показват, че глицерол монолаурат може да инхибира растежа на гъбички кандида.

4. Хронична умора
Синдромът на хроничната умора е хронично заболяване, чийто основен симптом е тежка, с нищо необяснима умора, която продължава повече от шест месеца. Ако не се лекува, синдромът на хроничната умора може да повлияе на паметта, концентрацията и издръжливостта.

Експертите смятат, че вируси като вирусът на Епщайн-Бар или някои видове херпесен вирус могат да бъдат причини от хронична умора.

Като се има предвид способността на монолаурина да атакува широк спектър от вируси, той се оказа ефективен в някои случаи на синдром на хронична умора.

5. Стафилококови бактерии
Монолауринът е способен да убива бактерии Staphylococcus aureus, които причиняват заболявания с различна тежест, вариращи от кожни обриви (акне, фурункул, абсцес).

Поради своите антибактериални свойства, хранителната индустрия понякога използва монолаурин като естествен и безвреден консервант. Изследванията показват, че глицерол монолаурат може също да инхибира активността на други вредни бактериални видове, като Е. coli.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари