Природната медицина, наречена ФУНГОТЕРАПИЯ или Витални гъби

Фунготерапия произлиза от латинското име fungus, което означава гъби. Фунготерапията е лечение с гъби, но не става въпрос за обикновени горски, дървесни или парникови гъби, а става въпрос за специални лечебни гъби.

Фунготерапията е традиционна Източна медицина, която бележи началото си вече от около 5000 години. Древните народи са използвали тези гъби в борбата срещу много заболявания, тъй като гъбите са надарени с лечебни свойства и могат да подобрят значително здравето и живота ни, те са ключ в борбата срещу съвременните заболявания.

Тези гъби са източник на бета-глюкан (β-глюкан). Бета-глюканите са своеобразна революция в медицината. Той активира процесите в човешкото тяло, активира имуната реакция на организма.

На основата на Виталните гъби ние създадехме серия продукти, като отговор на многобройните очаквания за допълнителна подкрепа на човешкото здраве. Ние създадохме продукти, които имат уникален състав и са с мощно биологично действие за подкрепа на самовъзстановителните сили на организма.

Първият продукт е „Megavital Complex", който се съдържа като самостоятелен компонент и в останалите продукти - Reishi+, Shiitake+, Maitake+, Cordyceps+.
„Megavital Complex" съдържа седемте най-разпространени, най-добре изучени и с най-мощен ефект източни гъби Рейши (Ganoderma lucidum), Шийтаке (Lentinula edodes), Майтаке (Grifola frondosa), Кордицепс (Cordyceps sinensis); Кориолус(Coriolus versicolor); Агарикус (екстракт от Agaricus blazei) и Херициум (Hericium erinaceus) плюс Селен, Витамин С и Цинк.


Рейши (Ganoderma lucidum)
Това е уникален вид дървесна гъба, голяма ценност в традиционната китайска медицина. Тя е позната като ‘'божествена гъба на дълголетието'', призната като оздравителен продукт способен да възстановява силите и енергията на организма. Действието е добре изучено. Имуномодулиращ и имуностимулиращ ефект: Гъбата Рейши стимулира антивирусните, противогъбичните и противовъзпалителните свойства на имунната система, като същевременно облекчава автоимунните заболявания. Изследванията показват, че Рейши въздейства върху имунитета като променя чувствителността към определени бактерии и вируси и пр. Рейши съдържа полизахарида ланостан, който подтиска образуването на антитела и подпомага намаляването на алергичните реакции. Хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект: Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на Рейши оказва върху хепатоцитите (чернодробните клетки). Подпомага обезвреждането на различни токсини, алкохол, лекарства и др. Анти-стрес въздействие: Гъбата Рейши оказва адаптогенен ефект върху хората Действието е доказано по редица параметри, индикиращи нивата на стрес. Подпомага дихателната система: Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища. При химиотерапия: Намалява токсините и облекчава страничните ефекти при химио- и лъчетерапия.

Майтаке (Grifola frondosa) Майтаке означава „Танцуваща гъба". От хиляди години източната медицина препоръчва Майтаке като средство за укрепване на тялото, подобряване на цялостното здраве и удължаване на човешкия живот. През последните години са правени редица научни изследвания, които са потвърдили изключителните и свойства. Екстрактът от гъбата Майтаке активира клетките на имунната система. Полизахарид известен като ‘'бета 1.6 глюкан'', ефикасно стимулира клетъчната имунна реакция. Екстрактът от Майтаке намалява страничните ефекти при химиотерапия - слабост, гадене, намален апетит и окапване на косата. Повлиява ефективно хормоналния баланс. Има научно изследване, че гъбата топи мазнините и предотвратява констипацията.

Шиитаке (Lentinula edodes) Шиитаке е най-добре изучената гъба. Това е ‘'гъбата на императора'' - основното средство за повишаване на съпротивителните сили през есенно- зимния сезон, което било давано на японския император и неговите придворни. Основното и действие е противотуморното, благодарение на съдържащия се в нея полизахарид лентинан. В източната медицина, а в последно време и в много други страни, екстракти от гъбата Шиитаке се прилагат при хора, подложени на химиотерапия, за смекчаване на страничните ефекти, за контролиране нивото на липидите в кръвта. Наред с това подпомага сърдечно-съдовата система. Благоприятно въздейства при отслабена имунна система и автоимунни заболявания, алергии и др.

Кордицепс (Cordyceps sinensis) В източната медицина екстрактът от кордицепс е познат като ‘'естествен антибиотик''. В китайската традиционна медицина се използва за подсилване на белите дробове и бъбреците, както и за общо тонизиране на организма. Допринася за подобряване на състоянието при ревматизъм, безсъние и нередовна менструация. Кордицепс подобрява кръвооросяването. Познатите от векове положителни качества на Кордицепса върху човешкия организъм са потвърдени от многобройните изследвания направени през последните години. Особено е действието на гъбата като афродизиак. Екстрактът от кордицепс стимулира освобождаването на хормони от кората на надбъбречната жлеза, чрез което може да се противодейства на симптомите на стреса. Има данни, че кордицепс подтиска ензима моноаминооксидаза и по този начин действа като антидепресант. Използва се и при анемия и високи стойности на холестерола.

Агарикус блазей (Agaricus blazei) Агарик Блазеи съдържа много ценни витамини и минерали и е с много високо съдържание на полизахариди (преди всичко бета глюкан). Съдържащите се вещества не само подпомагат организма и забавят процесите на стареенето. Гъбата Агарик особено силно стимулира имунната система. Приемането й довежда до нарастване на броя и активизиране на клетките "естествени убийци" и на макрофагите, т.е. на клетките, които отговарят за унищожаването на бактерии и вируси.

Кориолус (Coriolus versicolor) Подпомага организма при вирусни и бактериални инфекции. Благоприятства за правилното функциониране на черния дроб и подобрява състоянието след прекаран хепатит. Подпомага храносмилателната система.

Херициум (Hericium erinaceus) Активните съставки в екстракта от гъбата херициум се наричат еринацини (erinacines). Тези вещества подпомагат за регенерацията на невроните (нервните клетки) Еринацините са молекули с относително ниско молекулно тегло и са в състояние да преминават през кръвно мозъчната бариера, т.е. могат свободно да достигнат до централната нервна система. Екстрактът от херициум помага за поддържане на храносмилателната система и черния дроб.

Аурикулария (Auricularia) Аурикуларията е богата на витамини от група „B”, ценни белтъци, минерали и вторични вещества, които предотвратяват сгъстяването на кръвта и появата на различни взпаления особено на слизестите обвивки в организма на човек. Гъбата възстановява кръвоснабдяването. Това предотвратява тромбози и други запушвания. Ето защо тя е прекрасно средство против инфаркт на миокарда, хеморагичен инсулт и атеросклероза. Това и обяснява значително по-малката честота на тези заболявания в Източна Азия. Аурикуларията стимулира имунитета и при инфекции и хронични заболявания на кожата и лигавиците. Помага при болки предизвикани от недостатъчно кръвоснабдяване в краката.

Копринус (Coprinus) Препоръчва се за подпомагане при: диабет I и II тип; атеросклероза и проблем с оросяването; лошо храносмилане и нарушена микрофлора; хемороиди, възпаления; инфаркт и проблеми на кръвоносните съдове и сърдечния ритъм; алкохолизъм и подагра.

Камфорова гъба (Antrodia cinnamomea) Известна още като „гъба Ин-Ян“, „Цар на лекарствата“, „Червена камфорова гъба“. Тя е реликтен вид – среща се само в Тайван. Расте само върху определен вид камфорово дърво, само в няколко строго обособени райони. По данни на китайските лекари работещи с нея, тя е 10 пъти по-силна от другите противоракови гъби. Това е и най-скъпоструващата гъба в света.

Препоръчва се при: профилактика на всякакви видове рак; облекчава състоянието в крайните стадии на рак; действа при отоци и изливи във вътрешните органи и в белия дроб; подобрява общото състояние и апетита; стабилизира работата на храносмилателната система; чисти кръвта, детоксикира черния дроб; подобрява работата на бъбреците. 

Чага (Inonotus obliquus) В Сибир наричат гъбата Чага „Кралицата на билките“, „Гъба на безсмъртието“ и „Дар от боговете“. В Китай я възприемали като „Цар на растенията“/макар че гъбата не е растение/, а за японците тя била „Диамантът на гората“. Считало се, че с нея може да се излекува всичко. Обикновено гъбата Чага започва растежа си върху наранен участък от кората на жълта или бяла бреза. Достигането до ефективна зрялост продължава около 20 години. 
Различни проучвания са установили, че консумацията на гъба Чага осигурява защита от оксидативно увреждане на ДНК на човешки лимфоцити. Чагата е сигурен залог, когато става въпрос за създаване на общо чувство за благосъстояние, увеличаване продължителността на живота, забавяне признаците на стареене.

Селен (Se) Като силен антиоксидант, селенът е иключително ефикасен при превенция на сърдечните заболявания. Функциите на редица ензими зависят от неговата наличност. Селенът е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от действието на свободните радикали. Предотвратява преждевременното стареене на клетките. Той е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма. Действа върху метаболизма на клетките, намалява риска от дегенеративни заболявания, предотвратява окисляването, помага за детоксинацията на организма (Селенът помага при отравяне с живак, кадмий, арсен и др. тежки метали), запазва еластичността на тъканите, помага при проблеми с кожата, ноктите и косата. Благоприятно влияе при състояния на стрес, проблеми с нервите, отпадналост, изтощение, при тежко физическо и психическо напрежение, повишава съпротивителните сили на организма.

Витамин С Подпомага организма при продължителни физически и психически натоварвания, повишен риск от вирусни и бактериални инфекции, при понижен имунитет, както и в периодите на възстановяване след тежки заболявания. Освен това ‘'вит С ‘' е и мощен антиоксидант. Наред с основното си действие, витамин С подобрява усвояването на акитвните компоненти от гъбите,затова е важен съвместният им прием.

Цинк (Zn) Този микроелемент участва в много ензимни системи в организма и има силен антиоксидантен ефект. Подпомага за намаляване на възпалението и за регулиране нивото на тестостерона.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари