Пробиотиците: моден мит или ключ към здравето?

Какво представляват пре- и пробиотиците, за които толкова много се говори сега? Възможно ли е да се излекуват някакви заболявания на стомашно-чревния тракт с помощта на тях, имат ли противопоказания?

Нашият "богат вътрешен свят" (чревните обитатели - микроорганизмите) трябва да бъдат хранени, напоявани и понякога лекувани!

В условия на недохранване, стрес, заседнал начин на живот, обитателите на нашите черва често се нуждаят от изкуствена подкрепа. За това са изобретени пре- и пробиотиците.

Пробиотиците съдържат микроорганизми сред полезните обитатели на червата (симбиотични бактерии), както и техните метаболитни продукти. Приемайки лекарства и биологично активни добавки от тази група, ние се стремим да заселим червата с „правилните наематели“.

Пребиотиците не съдържат самите микроорганизми, но създават добри условия за живота им. По правило тези препарати се състоят от олигозахариди, ензими, киселини и други вещества, които се използват като храна от чревната микрофлора или имат стимулиращ ефект върху нейния растеж и развитие.

Защо имаме нужда от пре- и пробиотици? Какво лекуват пребиотиците и пробиотиците?
Според производителите пре- и пробиотиците се използват широко за възстановяване на организма.

1. Едноклетъчни "антибиотици". Пробиотичните бактерии, попадайки в червата, веднага започват война с вредните (патогенни) микроби за свободно жилищно пространство. Те гъсто населяват чревната стена, като не оставят свободно място за патогени.
Живеейки в червата, полезните бактерии променят рН на средата до кисела среда. А причинителите на чревни инфекции не понасят "кисел живот" и умират при такива условия.
2. Решават храносмилателни проблеми. Пре- и пробиотиците спират процеса на ферментация и гниене в червата, участват в храносмилането на храната, абсорбират газовете на повърхността им, като по този начин намаляват подуването и подобряват храносмилането.
Пробиотичните бактерии отделят редица вещества, които укрепват и лекуват чревната стена при различни възпалителни процеси. Поради това те се използват при диария и запек, подуване на корема, къркорене и коремни болки.
3. Втори черен дроб. Полезните пробиотични бактерии могат да неутрализират много вещества, от токсични метаболитни продукти до антибиотици, тежки метали и канцерогени (вещества, които предизвикват рак).
Пре- и пробиотиците са в състояние да абсорбират токсини „отпадъци“ и дори вируси на повърхността си. Те почистват тялото от "боклука".
4. Укрепване на имунната система. Пробиотиците в чревната микрофлора имат мощен имуномодулиращ ефект. Те засилват нашата защита срещу голямо разнообразие от заболявания като: настинки, херпес и дори рак!
Пробиотиците могат да обезсилят проявите на алергии и автоимунни заболявания.

Всички съществуващи пробиотици могат да бъдат разделени на две групи, коренно различни по своя механизъм на действие.

Най-често срещаните и достъпни пробиотици са препарати, съдържащи естествената микрофлора на човешкото черво: (Bifidumbacterin, Lactobacterin, Biobacton, Lactobacillus, Nutrolin, Colibacterin, "Mutaflor").

Защо ние препоръчваме: Doctor Nature Probiotic complex + ?

  • пробиотик от ново поколение, който гарантира най-висока преживяемост на пробиотичните бактерии на стайна температура;
  • 10 пъти по-устойчив от обикновен пробиотик, благодарение на специален (спорообразуващ) пробиотичен щам, гарантиращ ефективно преминаване през стомаха на жизнеспособни бактерии;
  • температуро и киселинно устойчив;
  • стабилност при повишена влажност;
  • дълъг живот.

Bacillus coagulans® ОБРАЗУВА ЗАЩИТНА СПОРА, която го пренася без качествена и количествена промяна през стомаха. Точно както растителните семена чакат да покълнат през пролетта, когато температурите и нивата на влага са оптимални, спорите Bacillus coagulans® чакат да се развият, след като достигнат червата и условията за тях са най-добри, т.е. нивата на влага, температура и наличие на хранителни вещества, като те прорастват и пролиферират в GIТ в рамките на няколко часа.

След прорастването, Bacillus coagulans е метаболитно активен и произвежда L – (+) – млечна киселина като основен продукт на ферментацията. Пробиотик Комплекс + предотвратява растежа на патогенни микроорганизми:
+ Намалява рН в червата (резултат от способността да синтезира млечна киселина)
+ Oбразува бактериоциди (антимикробни белтъчни съединения), които са инхибитори на Грам+/ Грам– бактерии
+ В конкуренция е с патогенните бактерии за хранителни вещества.

Пробиотик Комплекс+ е СТАБИЛЕН и 10 пъти по-устойчив от пробиотичните щамове в киселото мляко. Много млечнокисели бактерии, вкл.съдържащите се в киселото мляко Lactobacillus и Bifidobacterium, са термолабилни и е необходим определен температурен режим, за да се поддържа тяхната жизнеспособност. Bacillus Coagulans остава в стабилно състояние при различни условия – суха среда, температура под 30°С.

ЕФЕКТИ:
При вирусни и стомашно-чревни инфекции:

  • Скъсява продължителността на диарията - осигурява бързо възстановяване на равновесието между „добрите” и „лошите” бактерии.

При стомашни нарушения и за регулиране на чревната перисталтика:

  • Допринася за редовнат адефекация при запек и нередовен стомах – млечнокиселите бактерии в него подпомагат нормалната чревна перисталтика;
  • Намалява подуването и дискомфорта - потиска развитието на патогенните бактерии и понижава нивата на токсичните вещества, образувани от тях;
  • Намалява тежестта в корема – подобрява храносмилането, осигурява ефективното обработване на храната, усвояване на полезните вещества и регулярното изхвърляне на остатъчните вещества.

При прием на антибиотици:

  • Намалява риска от поява на остра диария, предизвикана от употребата на антибиотици. Предотвратява негативни ефекти на антибиотиците върху организма, в частност върху имунитета и стомашно-чревното здраве. Възстановява равновесието между „добри” и „лоши” / патогенни / бактерии и подпомага поддържането на популацията на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт – гарантира доброто храносмилане и пълноценно усвояване на хранителните вещества от организма.

ПРИЛОЖЕНИЕ: За нормализиране на чревната флора/повишаване на имунинета – дисбиоза, инфекциозна бактериална и вирусна диария, диария, свързана с прием на антибиотици, диария при ентерално хранене и диария при пътуване, запек, храносмилателен дискомфорт (метеоризъм и подуване на корема), облекчаване на симптомите на непоносимост към лактоза, синдром на раздразненото черво (IBS), възпалителна болест на червата (болест на Crohn и язвен колит). Състояния, които не са свързани със стомашно-чревния тракт – инфекции на пикочните пътища, алергични кожин заболявания, дерматити, неспецифичен вагинит, хиперлипидемия и хиперхолестеролемия, хипертония и инфекции на дихателните пътища.

Защо Doctor Nature Probiotic complex+ е различен и предпочитан пред другите пробиотици?

  • Съдържа стандартизиран и клинично проучен щам на пробиотични бактерии Bacillus coagulans - единствен спорообразуващ пробиотик = 100 % ефективност;
  • Доказана стабилност на спорите, без специален режим на съхранение;
  • Иновативна технология на капсулиране – DRcaps™ – докато класическите желатинови капсули се разпадат в средата на СЧТ, DRcaps™ капсулите са доказано устойчиви на въздействието на стомашната киселина, благодарение на което до червата достигат по-голям брой жизнеспособни пробиотични бактерии.

Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари