Стрес и коронавирус… как да се справим?

Разпространението на коронавирус по целия свят подлага на изпитание здравето на всеки един от нас. Наред със заплахата от самата инфекция, обществото е поставено под стрес, социална несигурност и страх от последиците от настъпващата криза. Обстоятествата, които налагат социална изолация и паника у хората, са причина за много симптоми, като постепенно се появява липса на качествен сън, раздразнителност, промяна на отношенията в семейството и други проблеми, които могат да имат своето отражение и след отминаване на коронавирус инфекцията. Може би всеки от нас си задава въпросите „Дали ще остана на работа?“, „Какво ще се случи, ако…?“. Това разбира се е неизбежно, но води до задълбочаване на проблемите и се отразява върху здравословното ни състояние.

Вече има много препоръки, които се разпространяват за справяне със стреса в тази критична обстановка. Специалистите обясняват, че състоянието на стрес и тревога в такива моменти е напълно нормално. Но в своите становища са категорични, че колкото по-бързо съумеем да намалим стреса и вредните последстия от него, толкова по-лесно ще преминем през тази неприятна ситуация и то без трайни последици за организма. Освен това, дори правят сравнение, че не вируса, а стреса е този, който може да се окаже по-фатален за хората. А защо е това е така? Забързания начин на живот, свързан със стрес и на работното място, кара учените да обръщат много сериозно внимание на стреса и последиците върху организма. В редица доклади се споменава за прякото въздействие на стреса върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Уврежданията, които могат да настъпят, вседствие на неконтролиран стрес могат да доведат до сериозни усложнения и заболявания от страна на сърцето и кръвоносните съдове. В тази връзка, стресът е един от основните предразполагащи фактори за високо кръвно налягане, атеросклероза и последвалите от тях тежки усложнения, като инсулт и инфакт. В последните седмици стана ясно и за все по-голямата връзка между коронавирус инфекцията и здравето на сърдечно-съдовата система. Статистиката сочи, че по-тежки прояви на инфекцията има точно при пациенти със сърдечни проблеми. Можем да кажем, че за да спрем тази верижна реакция с негативни последици за организма, трябва да елиминираме стреса и да съхраним нервната си система. Друг основен проблем, който се появява, е безсънието. Липсата на качествен сън може допълнително да усложни здравословното ни състояние и не бива да бъде подценявана мярката за полагане на повече усилия в тази насока. Липсата на сън може да има пагубни последици за организма. Това със сигурност ще доведе до хронична умора, понижаване на имунитета и по-голяма вероятност от заразяване, което всъщност е най-големия ни страх. Какъв да бъде плана за спряване с тези немаловажни проблеми? Най-малкото, което може да направим, е да поемем контрол над самите себе си.

Някои от препоръките на световната здравна организация за намаляване на стреса в период на социална изолация, са да обърнем повече внимание на нашите близки, да отдадем повече време за неща, за които не сме намирали достатъчно преди това, като четене на любими книги, гледане на филми, изпробване на нови рецепти в кухнята и други неща, които ни доставят удоволствие.

Други изпитани мерки и препоръки от специалистите са прием на естествени съставки, които спомагат за намаляване нивото на стреса и тревожността. Едни от най-ефективните природни екстракти са пасифлората, ментата, глог и валериан. С дългогодишната им употреба и многобройни клинични проучвания, те доказват успокоителното си действие върху организма. Други ефективни вещества са 5-хидрокситриптофан и мелатонин. 5-HTP е прекурсор на серотонин, така наречения хормон на щастието, като неговото стимулирано отделяне води до повече радост и щестие. Мелатонинът от своя страна, познат като хормон на съня, дава възможност на организма за по-качествена и здравословна почивка. Употребата на тези съставки има редица предимства. От една страна, не водят до привикване, което е изключително важно, от друга страна, след тяхната употреба не се стига до сънливост и чувство за отпадналост и умора. Механизмите, чрез които действат тези съставки, позволява на организма и нервната ни система по-лесна адаптация към стресовите ситуации, които обстановката налага.

Не позволявайте стреса да поема контрол над вас и се усмихнете, защото това може да се окаже най-доброто лекарство.

Green Master препоръчва:

Сила за нервната система - кажете не на стреса и заздравете нервната система!

Мелатонин и Грифония - при трудно заспиване и силен стрес!

Капсули за нервната система с валериана и маточина - за подпомагане при обща нервност и стрес!

Царски билки за съня!

Царски билки за нервната система!

Магнезий + комплекс от витамини от група В - при стрес, психическо и физическо напрежение!

Билков сироп Спокоен сън - традиционна течна формула при трудно заспиване и нестабилен сън!

Фиторелакс Нощ - подкрепя дейността на нервната система през ноща!

Релаксиращ чай - натурален продукт с бърз успокоителен ефект!


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари