Борбата с COVID-19 започва от грижа за сърцето, кръвоносните съдове и кръвната захар

Последните дни станахме свидетели на драстично увеличаване на болните с коронавирус на територията на Европа. Според някои от водещите специалисти в България, у нас тепърва ще настъпва пика на разпространение на коварната инфекция. С нарастващата заболеваемост в Европа, постепенно се увеличава и броят на смъртните случаи. Италианските учени излязоха с информация, според която 99% от смъртните случаи в страната са при хора, които имат продружаващи заболявания. В определена степен, този безспорен факт може да допринесе за по-различен подход срещу разпространението на COVID-19. Освен усилията на хората за подобряване на собствения си имунитет, може би от не по-малко значение за изхода от пандемията ще бъде грижата за сърцето, кръвоносните съдове и контрола върху кръвната захар.

Във всички препоръки за ефективно контролиране на инфекцията, се споменава, че особена грижа трябва да се полага за хората над 55-годишна възраст. Причината е, че именно в тази възрастова група процентът на придружаващи и хронични заболявания е най-висок. Най-честите заболявания са свързани с високо кръвно налягане, повишени стойности на холестерол, диабет или различни видове сърдечна недостатъчност. Според проучването на Националния здравен орган на Италия, повече от 75% от хората, при които изходът от заболяването е бил фатален, са имали повишено кръвно налягане. Около 35% от пациентите са страдали от диабет, като не малка група са имали и други сърдечни заболявания, причинени от влошено състояние на кръвоносните съдове или сърдечния мускул. При доста голям процент от случаите е имало съвкупност от всички тези заболявания, при което възможностите на организма да се пребори с инфекцията са ограничени. Според видните медици, тези, които умират от COVID-19, умират с клинична картина на възпалителна буря, която в много от случаите засяга сърцето. На това възпаление са подативи както миокардната тъкан, така и кръвоносните съдове, като е възможно увеличаване на тромбообразуването и последващи фатални усложнения.

Това е причината да се правят изводи, че навременната грижа за сърцето, кръвоносните съдове и контрола върху кръвната захар е от ключово значение за положителния изход от борбата срещу коронавируса. Какви мерки трябва да предприемем, за да направим нашия организъм по-устойчив срещу действието на вируса? Отговорите на този въпрос се крият в насочено действие върху всяка една система, която е отговорна за развитие на хроничните заболявания, които увеличават риска от фатален край в борбата с коронавируса. В този смисъл, няколко са основните стъпки, от които трябва да започнем. На първо място намаляване стойностите на лошия холестерол и високото кръвно налягане. По този начин намаляваме риска от усложнения, свързани с инсулт и инфаркт. Следваща важна стъпка е в грижата за кръвоносните съдове и сърцето и тяхната основна функция да доставят кислород и хранителни вещества до всяка една клетка в организма.  От съществено значение е и борбата с настъпилите възпалителни процеси в организма и така нареченото тихо възпаление, което е причина и основна предпоставка за развитие на усложнения. И не на последно място, важен е контрола на кръвната захар и диабета, тъй като той бавно и методично води до увреждане на важните кръвоносни съдове и нерви.

Първа линия средства за регулиране стойностите на холестерол безспорно са Омега 3 ненаситените мастни киселини. Те осигуряват пълноценна грижа за нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Нещо повече, доказана е ролята на високите дози омега 3 в борбата с възпаленията в кръвоносните съдове, които ние не усещаме, но те бавно увреждат съдовете и ускоряват процеса на образуване на атеросклеротични плаки. Развитието на атеросклерозата е един от основните рискови фактори за инсулт и инфаркт. Тези тежки усложнения биха намалили съпротивителните сили на организма за борба с коронавируса. При избора на продукт с Омега 3 ненаситени мастни киселини, трябва да обърнем внимание на съдържанието на двете най-важни мастни киселини, а именно DHA (докозахексаенова) и EPA (ейкозапентаенова). Само адекватно количество от тях има всички важни ползи за организма.

В грижата за кръвоносните съдове съществуват естествени средства, които укрепват стената на съдовете, правят ги по-еластични и устойчиви на увреждане. Освен това, от ключова роля е подобряване на кръвообращението и периферната микроциркулация. Най-доказаното средство за по-добро кръвооросяване е гинко билоба. Благодарение на нейното действие, се намалява вероятността от образуване на тромби и се осигурява достатъчен приток на кислород до всички тъкани и клетки в организма. Друго натурално средство, което е с редица ползи, е екстракта от гроздови семена. Съдържащите се в него биологично-активни вещества стабилизират кръвоностните съдове и имат мощен антиоксидантен ефект. Съдоразширяващото и капиляростабилизиращото действие намалява риска от инсулт и инфаркт. Магнезият също е важна част за всички пациенти с установен магнезиев дефицит, тъй като магнезият помага на хора, склонни към ритъмни нарушения и подобрява работата на нервната система.

Като говорим за диабет и неговите последици за организма, първо трябва да кажем, че това е едно от най-честите хронични заболявания. Стотици милиони хора по света страдат от различните форми на диабет, като тенденцията е броят на заболелите да се увеличава. Диабетът е изключително коварно заболяване, тъй като има редица неблагоприятни последици за организма. От повишените нива на кръвна захар, постепенно се увреждат кръвоносните съдове и периферните нерви. Големия брой заболели създава нуждата от алтернативни средства за превенция и намаляване стойностите на кръвната захар. Едни от най-използваните са екстрактът от цейлонска канела и хром. Друго средство, доказало ефективността си при диабет е берберин. Той регулира нивата на кръвната захар и подобрява състоянието при нарушение на въглехидратния и липиден метаболизъм. Тези съставки са подходящи и при хора с наднормено тегло и затлъствяване, тъй като тези две състояния също са предразполагащи фактори за развитие на тежки сърдечно-съдови заболявания.

Във време, в което е надвиснала сериозна опасност за здравето на всеки един човек, няма място за паника. Необходим е правилен подход и подкрепа за организма на всички нива, като започнем от най-важното.

Green Master препоръчва:
Ултра Омега 3 - ултрапречистено и молекулярно дестилирано, с максимална концентрация на ЕРА - 35,69% и DHA - 24,82%
AktiVen капсли - помагат за заздравяването на кръвоносните съдове и ускоряването на венозната циркулация

Коензим Q10 - подпомага сърдечно-съдовата дейност, кръвообращението, регулирането на кръвното налягане.

Берберин - ефективен контрол на кръвната захар и теглото

Канела с хром и цинк - за нормални нива на кръвната захар

Диасан Макс - контрол на нивата на кръвната захар и липидите

Витална гъба КОПРИНУС - подпомага при диабет I и II тип 

Гроздово семе - мощно антиоксидантно действие и имунитет


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари