Витамин К2 - здрави кости и добър метаболизъм

Витамин К е мастноразтворим витамин, което означава, че той се усвоява по-добре в тялото ни благодарение на мазнините в диетата. По принцип не получава толкова внимание, колкото другите витамини и е известен преди всичко като витамин, важен за съсирването на кръвта. Но не всички вече знаят, че различаваме витамин К1 и К2 и че всеки има различен ефект върху нашето тяло. Току-що споменатата коагулация е основно отговорността на витамин К1. Витамин К2, от друга страна, е важен за здравето на нашите кръвоносни съдове и кости.

Причините да научите повече за този витамин: не трябва да се пропуска най-вече от жени в менопауза, тъй като витамин К2 е важен витамин, който помага за предотвратяване на остеопороза, когато повишената загуба на костна плътност е естествена.

Освен това спортистите, както по-активни, така и ежедневни, трябва да знаят повече за този витамин, защото витамин К2 също е много важен за ефективността, особено в спортовете за издръжливост.

Проучванията показват, че витамин К2 може да предотврати остеопороза и костни фрактури. При жени в менопауза с редовен прием на витамин К2 има много по-бавна тенденция към загуба на костна плътност и рискът от фрактури е до 60% по-нисък.

Също така хората, които спортуват редовно, трябва да обмислят за хранителни добавки или да увеличават приема на подходящи храни с този витамин.

Витамин К2 се намира във ферментирали храни като кисело зеле и главно в животински продукти като черен дроб. Нашите чревни бактерии също могат да образуват витамин К2 чрез анаеробна конверсия от витамин К1, но само в минимални количества.

И така, за какво се препоръчва витамин К2?

  • проблеми с костите и ставите;
  • остеопороза/загуба на костна плътност;
  • менопауза;
  • риск от фрактури;
  • препятства калцирането на артерии и меки тъкани;
  • за заздравяване на кръвоносните съдове;
  • при прием на калций и витамин Д3.

Дефицитът на витамин К2 може да се прояви бавно чрез остеопороза или калцификация на артериите. Няма тест за адекватност на витамин К2 в организма.

Днешните забързани времена записват, че живеем много по-бързо от преди. Имаме много по-голям избор от храни и не винаги достигаме до това, от което тялото ни се нуждае, а по-скоро до това, което е по-бързо да се приготви. Кой днес яде редовно ферментирали храни или черен дроб?

Предимството е, че можем да помогнем с нашите хранителни добавки.

Витамин K2 + D3 можете да намерите ТУК! В състава на Dr. Nature Супер Витамин K2+D3 двата компонента са пример за отлична „работа в екип“. Витамин D3  увеличава производството на протеина, който отвежда калция в костите - неактивен остеокалцин. К2 активира този протеин и по този начин той ефективно транспортира калция, намиращ се в кръвоносната система, към костната система и зъбите.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари