Вредите от тютюнопушенето са наистина много

Тютюнопушенето е признато за водеща предотвратима причина за смърт, виновна или допринасяща за смъртта на около 440 000 човека в САЩ всяка година. Човек, привикнал към тютюнопушенето, е застрашен от рак на белите дробове, други видове злокачествени образувания, заболявания на дихателния тракт като емфизем, астма и хроничен бронхит, сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, високо кръвно, инсулт и атеросклероза. Рискът от инсулт е особено висок при жените пушачки, които вземат противозачатъчни хапчета.

Тютюнопушенето може да увреди плодовитостта, затруднявайки забременяването, както и да попречи на развитието на зародиша по време на бременността. На него се дължат около 14% от преждевременните раждания и 10% от смъртните случаи при пеленачетата.

Тъй като тютюнопушенето засяка много от системите на организма, при пушачите често се наблюдава витаминна недостатъчност, както и увреждания, дължащи се на оксидантното въздействие на свободните радикали.

Съществува вирок диапазон от алтернативни лечения, които могат да помогнат на пушача да се откаже от вредния навик, например хипнотерапия, билки, акупунктура, медитация и др..Така например едно контролно изследване показва, че самомасажът може да намали силното желание за пушене, да помогне на пушача да намали броя на цигарите, а в някои случаи и да постигне окончателен отказ.


Източник: Енциклопедия Алтернативна Медицина


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари