Защитете зрението си и укрепете очите си. Какви витамини и храни ще помогнат?

Зрението е едно от най-важните ни сетива. Въпреки това, ние го натоварваме ежедневно и често го натоварваме прекалено. Например неподходящото осветление, стресът, тютюнопушенето или мръсният въздух могат да имат отрицателен ефект върху зрението ни. Но имаме и много полезни вещества, които можем да използваме, за да защитим очите си. Кои витамини помагат на очите и зрението и на какви храни да наблягаме?

Както всички части на нашето тяло, ние можем да помогнем и на очите с правилната храна. Очите ще оценят, например, листни зеленчуци, оранжево-червени зеленчуци и плодове, морска риба, семена и ядки, както и яйчни жълтъци или бобови растения. Всички тези храни съдържат витамини и други вещества, полезни за очите. 

Витамини за очите

Преди да започнем със самите витамини, трябва да споменем и антиоксидантите. Те в нашето тяло обикновено се борят с опасните свободни радикали и по този начин предпазват клетките ни от увреждане и стареене. Важните антиоксиданти включват витамин С и витамин Е, както и минерали като селен.

Какви витамини са особено полезни за зрението? Това са витамини А и В2, а от минералите - цинк. Това трио е важо за очите и допринася за поддържането на правилното състояние на зрението. Следователно, полезните за очите храни са например яйца и мляко, които съдържат както витамин А, така и цинк. Ще ви помогнат обаче и зеленчуците, съдържащи каротеноиди, защото те произвеждат в тялото ни витамин А. В списъка с подходящи храни за очите ни можем да включим моркови, зеле или спанак, които съдържат голямо количество бета-каротин.

Каротеноиди за вашето зрение

Каротеноидите включват и други вещества, най-важните от които за очите са лутеинът и зеаксантинът. Те са концентрирани в ретината на нашето тяло и техният редовен прием може да има благоприятен ефект върху функцията на очите. Те са единствените каротеноиди, открити в макулата и ретината на човешкото око и имат двойна функция - действат като мощни антиоксиданти и помагат за образуване на защитен слой, който филтрира светлината и поддържа функцията на фоторецепторите в макулата. Лутеин и зеаксантин могат да бъдат намерени в листните зеленчуци, но жълтъкът или зърното също са богати на лутеин.

И двата важни каротеноида можете да намерите, например, в хранителната добавка Dr. Nature Лутеин МАКС (очаквайте скоро в наличност). Можете също така удобно да допълвате лутеин и зеаксантин с хранителната добавка, предназначена специално за поддържане на зрението "Здрави очи".

Говорейки за натурални екстракти, трябва да споменем още едно растение, което има положителен ефект върху очите ни, а хранителните добавки (включително и споменатите по-горе) често го съдържат. Това е боровинка (черна боровинка), която допринася за правилното състояние на зрението и е полезен антиоксидант.

Омега-3 мастни киселини също помагат за очите

За да бъде пълен списъкът ни с благоприятни за очите вещества, със сигурност не трябва да забравяме за Омега-3 мастните киселини и особено за DHA (докозахексаенова киселина). DHA се намира също и в човешкото око и прием от най-малко 250 mg помага за поддържане на правилното зрение. Омега-3 мастните киселини също са важни за правилното развитие на зрението на плода и впоследствие на кърменото бебе. И тъй като организмът не може сам да произвежда тези вещества, е необходимо да ги доставяме на тялото с помощта на храни, богати на Омега-3, или чрез хранителни добавки. Препоръчаме Ултра Омега-3, с максимална концентрация на EPA - 36% и DHA 24%. Рибеното масло е една от най-популярните хранителни добавки в световен мащаб и със сигурност най-често приеманата от стотици милиони хора ежедневно. Причините за това са много, но основните са свързани със съчетаване на изключително полезните му свойства и отсъствието на риск от продължителна или постоянна употреба.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари