Защо е важно да подкрепите тялото с Омега-3 мастни киселини?

Полиненаситените мастни киселини са известни от дълго време. Но едва през последните десетилетия стана очевидно, че тези вещества могат да бъдат жизненоважни за човешкото тяло. Приемани по време на загуба на тегло, те могат не само да помогнат за поддържане на жизненост и добро здраве, но и да допринесат за по-активно отслабване. Едни от най-ценните от тази гледна точка са „специалните“ мазнини – полиненаситените мастни киселини. И особено Омега-3.

Как наднорменото тегло може да повлияе на вашето здраве? Излишните килограми, дори и да не са много, обикновено имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата, ендокринната и имунната система. И колкото по-високо е наднорменото тегло, толкова по-често такива негативни ефекти са по-изразени. Изглежда, че с намаляване на телесното тегло, рисковете за здравето също намаляват паралелно. Но това заключение не е съвсем правилно. Заедно със загубата на килограми, всички органи и системи на тялото трябва да се възстановят. Освен това, по време на разграждането на подкожната мазнина, тялото използва голямо количество вода, което може да доведе до повишаване на вискозитета на кръвта, а това изисква повишена работа от сърцето. Ендокринната система трябва да се адаптира към променящите се нива на хормоните, тъй като количеството на мастната тъкан намалява, която освен всичко друго има функция за производство на хормони. Но ефектът върху нервната система е най-забележим: ограничаване на сладкиши и други бързи въглехидрати, премахване на вкусна храна под формата на бързо хранене, паста, пица и др. от менюто. Докато отслабвате, скоро се забелязва раздразнителност, периоди на апатия, промени в настроението. Това значително намалява мотивацията и се превръща в една от основните причини, поради която скоро се отказваме. С една дума, при отслабване тялото е подложено на не по-малко сериозни натоварвания, отколкото при затлъстяване. С тази разлика, че, избавяйки се от излишните килограми, се движим в посока на здравето. Ето защо е важно да подкрепите тялото по този път и именно с Омега-3.

С какво може да бъде полезна Омега-3? 

  • нормализиране вискозитета на кръвта;
  • намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци;
  • регулиране функциите на имунната система;
  • нормализиране на работата на централната нервна система;
  • подобряване на когнитивните функции (памет, внимание и др.);
  • поддържане на високи нива на енергия и много други. 

Как да осигурим на тялото омега-3? За да покриете нуждите си от Омега-3, можете да използвате хранителни добавки. Това е едно сред най-рационалните решения и ето защо: една порция от хранителната добавка съдържа строго определена концентрация на Омега-3 (естествени полиненаситени мастни киселини). Каквато и форма на Омега 3 да предпочитате, това решение остава за вас. Но, трябва да помните, че всяко вещество, включително Омега-3, е само част от цялостния метаболизъм и работи в сътрудничество с други компоненти, които осигуряват правилните биохимични процеси в тялото. Ето защо е важно да се предвидят други компоненти на диетата, които ще покрият нуждата от протеини, витамини, минерали, фибри и др. 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари