Защо организмът ни трябва да се храни с Омега-3 мастни киселини?

Така важните Омега 3 мастни киселини често липсват в ежедневното меню на българина, а те са едни от най-важните градивни елементи за здравето на съвременния човек.

Резултатите от различни изследвания говорят сами по себе си - в човешкият организъм има дефицит на Омега 3 киселини. Те се наричат още есенциални мастни киселини, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Поради тази причина трябва да бъдат набавяни от външни източници – най-често чрез храна.

Интересен е фактът, че още през 70-те години на XX-ти век учени забелязват, че ескимосите имат изключително нисък процент на сърдечни заболявания и артрит, въпреки високата консумация на мазнини. Бързо се установява, че в храненето им присъстват големи кoличества от двете мастни киселини – (EPA) и (DHA).

Как да си ги набавим? Нека първо разберем какво всъщност означават различните числа и съкращения:

Омега 3 - това е обозначаване на група ненаситени мастни киселини (част от мазнините), които са полезни за здравето ни и имаме нужда от тях, най-много за поддържане на правилното състояние на сърцето, кръвното налягане, мозъка и зрението. Омега 3 мастните киселини са важни и за бременни и кърмещи жени - за правилното развитие на мозъка и зрението на плода и бебето, те са необходими за човешкия организъм, но той не може сам да ги произведе самостоятелно - следователно е необходимо да се допълват Омега 3 чрез храната или с помощта на хранителни добавки.

EPA и DHA - Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) - двете най-важни и полезни Омега 3 киселини.

Липса на Омега 3 в нашата диета - след като знаете за Омега 3 мастните киселини и за това колко са важни те, може би се чудите как да ги приемате. Омега-3 се съдържат в риби (сьомга, скумрия, риба тон, сардините), в някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло). Но, за да набави организмът адекватно количество есенциални мастни киселини, се изисква голямо количество и често консумиране на тези продукти. Въпреки това ние българите консумираме много малко от тези храни и може би затова в България се срещат все повече хора със сърдечно-съдови заболявания. Както вече казахме, Омега 3 влияят на сърцето и кръвното налягане. Но ядете ли сьомга, скумрия, пъстърва поне два пъти седмично? Ако не, най-вероятно ще имате недостиг на Омега 3 киселини.

Често такива количества няма как да си снабдим, чрез редовната консумация на обичайните храни от менюто ни, но тя може да бъде осигурена и от рибено масло, съдържащо се в хранителните добавки. Необходимо е да се следи не само неговото количество, но и неговото качество.

Ние препоръчваме Ултра ОМЕГА 3 за цялото семейство, продукта се предлага в изключително силна доза EPA и DHA. Всяка капсула от 1000 мг съдържа: ейкозапентаенова киселина - 356,9мг; докозахексаенова киселина - 248,2мг, витамин Е - 8,04мг.

Ултра Омега 3 e получено при молекулярна дестилация,  в резултат на което концентрацията на EPA e 35,69%, а на DHA 24.82%, което прави 605 милиграма EPA+DHA във всяка капсула от 1000мг. Това превръща продукта Ултра Омега 3 в eстествен избор за всеки, който цени истинското качество и добрите резултати.

Всичко това е особено важно, тъй като натрупаната практика дава следните общи препоръки за прием на рибено масло например при: профилактика на сърдечно-съдови заболявания – около 500мг EPA+DHA дневно, при повишени стойности на триглицеридите и холестерола - дневен прием от 2 грама EPA+DHA, а при хипертония – до 3 грама от двете киселини.  

"Фактът, че хранителните вещества влияят на профилактиката и лечението на заболявания, се счита за научно доказано, но засега са изследвани много малко съединения, които са полезни за организма. Омега-3 мастните киселини са рядко изключение. Терапевтичният им ефект върху сърдечно-съдовата система се потвърждава на най-високо ниво." - това казва д-р Алфред Богданов, доктор на медицинските науки, ръководител на отдела по сърдечно-съдова патология във Федералната държавна бюджетна институция за хранене и биотехнологии, Москва.

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари