Как да приемате рибено масло за загуба на тегло - важни съвети и дозировки

Рибеното масло е един много подходящ продукт, който е добре да се включи към менюто ви, ако целите по-бързо и трайно отслабване. Хранителните мазнини, съдържащи се в него, са най-богатият естествен източник на ОМЕГА-3 мастни киселини. Освен че рибеното масло може да помогне за укрепване на сърдечно-съдовата система, подобряване на мозъчната дейност, облекчаване на вътрешното възпаление, намаляване на риска от диабет, също така рибеното масло намалява нивата на кортизола и може да ви помогне да се отървете от мазнините, особено в областта на корема.

В тази статия ще обсъдим какво е рибено масло и как то насърчава към загуба на тегло. В каква форма и дозировка трябва да се приема, дали е необходимо да се взима рибено масло по време на бременност и др.? 

Рибеното масло се извлича от мазна риба. Съставът му е полиненаситени мастни киселини, известни като ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6 мастни киселини. Те се наричат полиненаситени, защото има много двойни връзки в тяхната химическа структура. Оказа се, че тази структура е по-полезна за хората в сравнение с наситените мастни киселини (без двойни връзки в химическата структура).

Има три вида на ОМЕГА-3 мастни киселини: ЕРА (eйкозапентаенова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и ALA (алфа-линоленова киселина). Всички те са много важни за човешкото здраве. Ако АLА се синтезира в тялото, то ЕРА и DHA - не се. За щастие, в рибеното масло, единственият източник на тези съединения присъстват в желания дял от 1,5:1. Как този дял и ОМЕГА-3 мастни киселини обикновено допринасят за загуба на тегло?

Загубата на тегло се определя от различни фактори, но повечето от нас страдат от един и същи проблем: невъзможността да получим ОМЕГА-3 мастни киселини от редовна храна. И това е една от основните причини за наддаване на тегло.

Като цяло съотношението на ОМЕГА-6 мастни киселини към ОМЕГА-3 мастни киселини трябва да бъде 1:1. Въпреки това, според проучване, публикувано в списанието на Биомедицина и фармакотерапия, в стандартната Западна диета е 15:1 или повече. Този дисбаланс води до сърдечно-съдови заболявания, възпаление, стрес, депресия, затлъстяване и рак.

Защо трябва да се взима рибено масло или хранителни добавки с него и помага ли да отслабнете? Най напред приема на ОМЕГА-3 от своя страна ще намали риска от възпаление, както и увеличеното тегло, причинено следствие от това възпаление и ще подобри липидния фон. Това е научната логика, която обяснява чудотворните свойства на рибено масло и избавяне от наднорменото тегло.

Ето още някои по-интересни факти от научни изследвания, които обясняват връзката между ОМЕГА-3 и загуба на тегло и защо е редно да се взима.

1. Създава усещане за ситост

Бил е проведен експеримент, при който възрастни пациенти със затлъстяване са били подложени на диета, но в същото време са им давали да приемат ОМЕГА-3 мастни киселини с разклонени вериги. Давали са им да приемат между 260 или 1,300 мг ОМЕГА-3 мастни киселини на ден и са им измервали нивата на ситост след вечеря.

Пациентите, които са приемали определените дози ОМЕГА-3 мастни киселини показват по-високи нива на ситост. По този начин, може да се заключи, че взимането на рибено масло или добавки с него може да помогне за потискане на апетита. И това, от своя страна, ще предотврати преяждането и наддаването на тегло.

2. Намалява нивата на триглицеридите

Триглицеридите са най-добрите продукти за разграждане на мазнините в тялото. Те циркулират в кръвта и се използват от тялото като енергия или се абсорбират и съхраняват в мастните клетки.

Ако често прибягвате към нездравословна храна и не се занимавате с физическа активност, във вашето тяло нараства нивото на триглицеридите. Това ви поставя в риск от затлъстяване и свързаните с това сърдечни заболявания, диабет, атеросклероза и др.

Оказва се, че ОМЕГА-3 мастни киселини в рибено масло помагат да се намали нивото на триглицеридите в кръвта. Триглицеридите се синтезират чрез комбиниране на молекулите на мастните киселини. ОМЕГА-3 мастните киселини намаляват наличието и разпространението на мастни киселини и намаляват количеството на ензимите, които ги синтезират. Това, от своя страна, предотвратява образуването на триглицериди молекули и ви предпазва от наддаване на тегло (висцерална и подкожна мастна тъкан).

3. Има мощен ефект при отслабване.

Окисляването на мазнините е процес, при който мастните молекули се разграждат до мастни киселини и триглицериди. Този процес е необходим за правилното функциониране на клетките, тъй като мазнините като такива не могат да бъдат използвани директно като източник на енергия. Както споменахме по-рано, твърде много триглицериди в кръвта могат да бъдат вредни.

За съжаление, повечето хора, които страдат от затлъстяване и имат заседнал начин на живот, тяхното ниво е твърде високо. Тук на помощ идва рибеното масло. Френски изследователи провели експеримент, включващ няколко здрави индивида. В продължение на три седмици те са били на контролирана диета, след това през следващите 10-12 седмици им се давало по 6 грама рибено масло на ден, при спазване на същата контролирана диета. След 12 седмици резултатите показват, че ползата от рибеното масло е, че допринася за окисляването на мазнините. По този начин може да ви помогне да мобилизирате вътрешните си запаси от мазнини и да започнете да изгаряте излишъка им.

4. Понижава LDL холестерола
LDL холестеролът се нарича "лош" холестерол. Това е така, защото увеличението на LDL холестерола може да доведе до запушени артерии. За съжаление, хората със затлъстяване имат по-високи нива на LDL холестерол и по-ниски нива на HDL или "добър" кръвен холестерол. Проведено е проучване, което показва, че рибеното масло понижава LDL холестерола. В друго проучване американски учени откриха, че ОМЕГА-3 мастните киселини помагат за повишаване на HDL или "добрия" холестерол. По този начин, ако страдате от наднормено тегло и искате да се отървете от него, научете как да приемате рибено масло и да го добавите към диетата си. То не само ще ви помогне да загубите телесните мазнини, но и ще намали риска от заболявания, свързани със затлъстяването.

5. Понижава вътрешното възпаление
Възпалението не само причинява физически дискомфорт, но и отслабва имунитета ви. Освен това постоянният стрес в организма може да ви накара да качите килограми. Проучванията потвърждават, че рибеното масло има противовъзпалителни свойства. То помага за облекчаване на възпалението, като инхибира възпалителните пътища.

6. Подпомага изграждането на мускули
Рибеното масло също помага за изграждането на мускули, като ускорява метаболизма. Учените са открили, че добавянето на ОМЕГА-3 мастни киселини към храната помага на мускулния метаболизъм и подобрява мускулния растеж.

7. Инхибира инсулиновия имунитет
Ако имате постоянно висока кръвна захар, тялото ви може да развие инсулинова резистентност. Инсулинът спира да реагира на глюкозата. В резултат на това клетките имат недостиг на глюкоза и постоянно чувствате глад. Започвате да ядете повече и съответно наддавате на тегло. Рибеното масло помага за повишаване на чувствителността към инсулин при участниците в изследването с нарушения на метаболизма.

И така, това бяха научните доказателства, че рибеното масло за е необходимо за отслабване. Сега нека обсъдим колко е необходимо да се приема, за да отслабнете.

Капсулите с рибено масло подходящи ли е за вас? Да, това е една от най-полезните добавки не само за изгаряне на мазнини, но и за здравето на сърцето, мозъка и други системи от човешкото тяло.

  • Здрави хора и профилактика - около 500 - 1000 mg на ден;
  • При повишени стойности на триглицеридите и холестерола - дневен прием от 2000 mg на ден;
  • При хипертония – до 3000 mg на ден
  • За отслабване - около 5000 - 6000 mg (5-6 грама) на ден;

Не забравяйте, че дозировката варира в зависимост от вашата възраст, медицински показатели, лекарства, които приемате в момента и т.н. Затова се консултирайте с вашия лекар как да пиете рибено масло за вас.

Има много видове хранителни добавки, предлагани на пазара. По-долу ще разберем как да изберем правилното рибено масло за редовна употреба.

Коя ОМЕГА-3 добавка е най-подходяща за отслабване?

Всички риби съдържат ОМЕГА-3 мастни киселини, ако не обичате често да консумирате риба, или тя не ви е достъпна, използвайте хранителни добавки на капсули с рибено масло. Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато ги купувате!

  • Проверете съотношението на EPA към DHA. Според кардиолога Мехмет Оз добавката трябва да съдържа 600 mg DHA.
  • СЗО препоръчва да се консумира рибено масло, съдържащо 0,2–0,5 грама EPA / DHA.
  • Обърнете внимание на допълнителните вещества, които могат да бъдат добавяни към продукта, може да са токсични за вас.

Кога да пием рибеното масло за отслабване?
Приемайте рибеното масло по време на вечеря, или 30 минути след като сте вечеряли.


Сега да ви разкажем и за ползите от капсулите с рибено масло за здравето.
Рибеното масло просто има безброй здравословни ползи - от предотвратяване на сърдечни заболявания до благоприятното въздействие върху косата и кожата.

- Понижава кръвното налягане.
- Подобрява здравето на сърцето, като понижава холестерола и предотвратява образуването на плаки.
- Намалява риска от аритмии.
- Помага за облекчаване на стреса, безпокойството.
- Забавя стареенето.
- Забавя макулната дегенерация.
- Успокоява болките в мускулите.
- Подобрява здравето на кожата.
- Намалява висцералните мазнини.
- Подобрява вниманието при деца с ADHD.
- Предотвратява остеопорозата.
- Намалява загубата на коса.

В повечето случаи лекарите не предписват рибено масло по време на бременност. Безопасно ли е да го приемате през този период? Нека да разберем какви са неговите ползи и вреди.

Могат ли бременните жени да пият рибено масло?
Бременността е благословия за жената и трябва да бъдете особено внимателни при избора на това, което приемате в този момент. Според Американската асоциация за бременност ОМЕГА-3 мастните киселини EPA и DHA оказват положителен ефект както върху бебето, така и върху майката. Те помагат за развитието на мозъка и очите и предотвратяват алергиите при кърмачета. Приемът на рибено масло ще предотврати преждевременното раждане. Всъщност дефицитът на ОМЕГА-3 мастни киселини може да увеличи шансовете ви да изпаднете в следродилна депресия. С други думи, ползите от рибеното масло по време на бременност са големи и можете да го приемате.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар и да разберете дозировката и времето на приемане и дали въобще трябва да го приемате (това са научни обосновки, но все пак по време на бременност, всичко определя и предписва наблюдаващия ви лекар).
За да бъде приемът на рибено масло за отслабване възможно най-ефективен, трябва да се направят определени промени в начина на живот. Ако просто вземете добавката, но също така ядете неправилно и се движите малко, няма да можете да отслабнете задоволително. Отслабването е комплекс от правилно хранене, повече движение и прием на правилните хранителни добавки.

Рибеното масло е чудесна добавка за отслабване и чудесен източник на диетични мазнини, които ще ви помогнат да премахнете излишните сантиметри в кръста. Отслабването с рибено масло обаче изисква преминаване към здравословен хранителен режим и редовни тренировки, което значително ще ускори процеса. Успех!

Ние препоръчваме прием на:

Ултра ОМЕГА-3 - с максимална концентрация на EPA и DHA, ултрапречистно и молекулярно дестилирано рибено масло

За профилактика Омега 3 рибено масло - всяка капсула съдържа 500 mg ценно рибено масло, с добавка естествен Витамин Е.

Крил ойл - най-мощният Омега 3 антиоксидант в света, оказва благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система; намалява количеството на общия холестерол, както и на нископлътностните липопротеини LDL („лошия“ холестерол). Подпомага естествените противовъзпалителни функции на организма.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари