Важно е да разберете „Вие сте това, което ядете!“

БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Качеството на нашия живот зависи от доброто ни здраве. Ето защо, за да поддържате добро здраве, трябва да се съобразявате най-вече какво ядете, като разберете как да комбинирате продуктите.

Тази схема дава отлични резултати, нормализира метаболизма ви, изпълва тялото с необходимите витамини и привежда фигурата в първоначалната си естествена форма.

Бодрост и енергия, такъв трябва да бъде нашият живот! Здравословно тегло, тонизирано тяло, това е норма за човек, който компетентно подхожда към начина си на живот, осигурявайки на тялото всички макро и микроелементи. И ние го получаваме от качествено подбрана храна.

Енергията, която идва чрез храната, се изразходва през деня чрез вашата активност, работа, общуване, движение, спорт. 

Правилното хранене помага да се контролира теглото и до известна степен предотвратява развитието на хипертония, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоартрит (нормално телесно тегло - по-малко стрес върху ставите), депресия, деменция и някои видове рак и намалява проявите на ревматоиден артрит, удовлетворява нашите нужди от макро- и микроелементи (аминокиселини, захар, мазнини и витамини, минерали).

Балансираното хранене не е нещо необичайно, трудно и скъпо. Не е необходимо да купувате чиа, киноа, годжи бери, мраморно телешко и бадемово мляко. Всъщност тенденцията към „здравословно хранене“ доста често създава фалшив профил за здравословен начин на живот, като нещо, което се предлага само в специални магазини и само за богати хора. 

Нуждаем се от мазнини, протеини, въглехидрати, диетични фибри. Ако в порцията ви присъстват главно протеини - храненето ви ще бъде нездравословно.

Зеленчуците и плодовете трябва да са половината от въглехидратите ви, а останалите трябва да бъдат пълнозърнести храни, като протеин трябва да консумирате постно месо, млечни продукти (с по-ниска мастна стойност), а мазнините да са от ядки, семена, зехтин... Ако не ядете месо, погрижете се да включите достатъчно количество растителни протеини и източници на калций, цинк, желязо и витамин В12.

Източниците на протеини трябва да бъдат най-различни и ще бъде по-добре, ако не са наденица, а постни меса, сирене, извара, кашкавал, яйца, риба. Яденето на котлети или пържоли всеки ден не трябва да допускате. Това ускорява стареенето и увеличава риска от рак. Желателно е често да консумирате риба, така важната Омега-3 мастни киселини.

Нуждаем се от полезни мазнини от растения. Старайте се животински мазнини, да ги включвате по-рядко. Различните мазнини са ценни по свой начин: в рибата има незаменими омега-3 полиненаситени киселини, в ядките и лененото семе има други омега-6, в авокадото и зехтина - мононенаситени мастни киселини. 

Не консумирайте трансмазнини, минимизирайте наситените мазнини и изключете захарта. 

 

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари