МИКРОБИОТАТА: ЦЯЛА ЕКОСИСТЕМА, КОЯТО СЪЖИТЕЛСТВА С НАС

Нашето тяло е колонизирано от огромен брой микроорганизми както на епидермално ниво, така и вътрешно, както в случая със стомашно-чревния тракт. За да добиете представа за многобройността на тези микроорганизми в човешкия организъм, просто си помислете, че теглото им възлиза на приблизително 1 kg от общото тегло на индивида, а броят им надвишава този на човешките клетки 10 пъти.
Въпреки че микроорганизмите често се възприемат като вредни, през последните години се наблюдава нарастващо осъзнаване на това как това твърдение не е напълно правилно. Микробиотата, в условия на добро здраве, не само колонизира нашия организъм, но връзката му с нашето тяло е симбиотична и полезна.

Това е така, защото правилното функциониране на организма зависи от правилното функциониране на микроорганизмите, които го населяват, и обратно.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА?

Чревната микрофлора е сложна съвкупност от микробни съобщества, тоест съвкупност от различни по природа микроорганизми, които живеят в стомашно-чревния тракт на човека. Най-голямата и най-разнообразна микробна популация е съсредоточена в тази област в сравнение с други части на тялото: всъщност има повече от 1500 вида, съдържащи се в повече от 50 различни типа (семейства).
Чревната микрофлора се "ражда" с нас, тъй като се развива още по време на гестационния период и се променя през целия живот въз основа на различни фактори, като диета, начин на живот, стрес или евентуален прием на лекарства.

КАКВА Е РОЛЯТА НА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА?

Чревната микрофлора изпълнява множество функции за подпомагане на правилното функциониране на нашето тяло и сред най-известните е подкрепата на имунната система, тъй като образува защитна бариера срещу всякакви потенциално вредни външни фактори.
Всъщност чревната микробна флора, когато е в баланс, допринася за правилното функциониране на червата и играе основна роля в метаболитните процеси, влияейки върху структурата и функцията на стомашно-чревната имунна система.

Immagine corpo umano

В допълнение към това, благодарение на напредъка в научните изследвания, също така се оказа, че чревната микрофлора има немаргинална роля върху здравето на мозъка и когнитивните функции: тя е способна да синтезира невротрансмитери и хормони като например мелатонин, който се намесва в регулирането на цикъла сън-бодърстване, от който може или не може да зависи състояние на психофизическото благополучие.

В допълнение, автономната нервна система на червата (което доведе до определянето на червата като "втори мозък") комуникира интензивно с централната нервна система благодарение на чревно-мозъчната ос, двупосочна комуникационна система, която е артикулирана по хуморалните и невронни пътища и се влияе от състава на самата микрофлора, потвърждавайки ролята на последната и върху психичното благополучие (и обратно). Например, интересно е да се отбележи взаимната връзка, която се установява между състава на микробиотата и стреса, започвайки от пренаталния период (периодът от зачатието до раждането на детето): факторите на психологическия стрес всъщност могат да променят общността на чревните микроби и тези смущения могат да причинят поведенчески дефицити и нарушена имунна функция. Подобно на ранния стрес, социалният стрес също е показал, че засяга микробиотата чрез намаляване на микробното разнообразие, с намаляване на относителното изобилие на полезни бактерии и увеличаване на потенциално патогенните.

ДОБРИ И ЛОШИ МИКРООРГАНИЗМИ: ЗАЩО ТОВА Е ОСНОВЕН БАЛАНС

Следователно, за да може микробиотата да участва в поддържането на добро здравословно състояние, е необходимо да има правилно съотношение между "добри" (полезни) и "лоши" (патогенни) микроорганизми. Всъщност само когато първите са числено по-добри от вторите, могат да бъдат постигнати описаните по-горе положителни ефекти. В случаите, когато пропорцията клони към по-голямо присъствие на патогенни микроорганизми, от друга страна, може да се изпита състояние, наречено дисбиоза и само чрез грижа за тялото е възможно да се възстанови състоянието на баланс на микробиотата, наречено еубиоза. Последното се отнася именно до ситуация на количествено и качествено равновесие на видовете, които съставляват чревната микрофлора и се установява, когато те взаимодействат помежду си и с организма гостоприемник, за да поддържат състояние на стабилност на тялото, наречено хомеостаза. Дисбиозата, от друга страна, се определя като качествена и / или количествена модификация на чревната микробна общност с последваща промяна на функционалните механизми, свързани с нея.

КАК СЕ ПРОМЕНЯ ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА И ОТ КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАСЕГНАТА

Чревната микрофлора е обект на постоянна промяна и се влияе от няколко фактора. Достатъчно е да се каже, че първата разлика може да бъде забелязана при новороденото още по време на раждането. Чрез последното всъщност новороденото влиза в контакт с външния свят и с майчината микрофлора, която ще се различава в зависимост от раждането, естественото или цезарово сечение. Бебетата, родени чрез естествено раждане, ще придобият микробиота, характеризираща се с бактерии от майчината вагинална флора, докато тези, родени чрез цезарово сечение, ще придобият някои от бактериите, присъстващи върху кожата на майката. Още в периода на кърмене микробиотата може да варира в зависимост от това дали новороденото е на кърма или се храни с адаптирано мляко.
След детството чревната микрофлора продължава да се развива и диетата се превръща в един от определящите фактори за нейния състав, както положително, така и отрицателно. Например, ежедневната консумация на храни, богати на фибри, с пребиотично действие (действие, което насърчава растежа на здрави микроорганизми), допринася за баланса на чревната флора. Напротив, небалансираните диети и нездравословните хранителни навици, характеризиращи се например с висока консумация на червено месо, наситени мазнини и прости захари, насърчават растежа на "лошите бактерии" и изчерпват микробното разнообразие, присъстващо в червата. 

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ НА ОСНОВАТА НА ПРОБИОТИЦИ: СЪЮЗНИЦИ НА ЧРЕВНАТА ЕУБИОЗА

Сред методите, които могат да бъдат приети за насърчаване на балансирана микрофлора, използването на пробиотични хранителни добавки е валидна стратегия.
Пробиотиците, според Световната здравна организация (СЗО), се определят като живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни дози, могат да имат благоприятен ефект върху човека.

Освен това, за да бъдат използвани в хранителни добавки, тези микроорганизми трябва да отговарят на специфични изисквания за безопасност. Това подчертава грижата и вниманието на света на научните изследвания за здравето на потребителите:

  • те трябва да се използват традиционно за допълване на чревната микрофлора (микробиота) на човешкото същество;
  • те трябва да се считат за безопасни за употреба при хора, дотолкова, че EFSA е предоставил критерии за статута на "QPS" (квалифицирана презумпция за безопасност), включително невъзможността за употреба в случай, че са носители на антибиотична резистентност;
  • Те трябва да са активни в червата в такива количества, че да се размножават там. С други думи, за да могат пробиотиците ефективно да изпълняват функцията, за която се използват, т.е. да насърчават баланса на чревната флора, те трябва да присъстват в достатъчни количества, за да се получи временна чревна колонизация.

ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО СА БЛАГОПРИЯТНИ, МНОГОЩАМОВИ И ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ СА: 

1. Лактис фермент - пробиотик+пребиотик, 10 сашета - всяко саше съдържа: млечнокисели бактерии - 5млрд (Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus plantarum); инулин - 0,5g,.

2. Dr. Nature Пробиотик Максимус – 10 капсули - ново поколение пробиотик + пребиотик! Максимално съдържание на 210 милиарда полезни бактерии в капсула! 7 биосъвместими пробиотични щама + пребиотик за добра чревна флора! Само 1 капсула от Пробиотик Максимус съдържа повече живи бактерии, в сравнение с цяла опаковка от обикновените пробиотици!

3. Dr. Nature Постбиотик +, 30 капсули - биологично активни метаболити от 12 щама полезни пробиотични бактерии с директно действие в червата! Всяка капсула съдържа: 37 Labtico®HP – 200 mg, Floracia™ - 200 mg


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари