Защо Амигдалин В17 е най-спорният витамин?

Противоречията около амигдалин не са утихнали от няколко десетилетия. Някои лекари смятат витамин В17 буквално е "панацея за рак", докато други изследователи не са съгласни за използването му в медицината. В тази статия ще разберем кога веществото е от полза за тялото и в кои случаи може да навреди.

Има няколко имена на витамин В17: амигдалин и лаетрил, на латински - амигдалин и латрила. Те често се използват като синоними, но първоначално терминът амигдалин се нарича вещество от естествен произход, а думата леатрил произхожда от химикали, след синтеза на веществото в лабораторията.

За първи път в историята съединението е изолирано от горчиви бадеми през 30-те години на 19-ти век, но интересът на научната общност към него се възобновява едва през 1952 г., когато биохимика Д-р Ернст Кребс е в състояние да получи витамин В17 синтетично. Веществото се оказа по-силно от естественото B17.

Според химическата структура, амигдалин се отнася до цианогенен гликозид. Формулата на веществото съдържа няколко етерични връзки, които при поглъщане и излагане на специфични ензими могат да се разрушат, което води до образуването на нови молекули - глюкоза и гликон. Съединението бързо и напълно се разтваря във вода и етилов алкохол при стайна температура, има летливост. Витамин В17 има характерна горчив бадемова миризма.

Веществото не се синтезира в човешкото тяло дори в минимални количества, така че е важно да го приемате отвън. Установено е, че Витамин В17 е необходим за защита срещу рак, помага също за борба с възпалението, забавя процеса на стареене и подобрява метаболизма.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари