Защо Амигдалин В17 е най-спорният витамин?

Противоречията около амигдалин не са утихнали от няколко десетилетия. Някои лекари смятат Витамин В17 буквално е "панацея за рак", докато други изследователи не са съгласни за използването му в медицината. В тази статия ще разберем кога веществото е от полза за тялото и в кои случаи може да навреди.

Има няколко имена на Витамин В17: амигдалин и лаетрил, на латински - амигдалин и латрила. Те често се използват като синоними, но първоначално терминът амигдалин се нарича вещество от естествен произход, а думата леатрил произхожда от химикали, след синтеза на веществото в лабораторията.

За първи път в историята съединението е изолирано от горчиви бадеми през 30-те години на 19-ти век, но интересът на научната общност към него се възобновява едва през 1952 г., когато биохимика Д-р Ернст Кребс е в състояние да получи Витамин В17 синтетично. Веществото се оказа по-силно от естественото B17.

Според химическата структура, амигдалин се отнася до цианогенен гликозид. Формулата на веществото съдържа няколко етерични връзки, които при поглъщане и излагане на специфични ензими могат да се разрушат, което води до образуването на нови молекули - глюкоза и гликон. Съединението бързо и напълно се разтваря във вода и етилов алкохол при стайна температура, има летливост. Витамин В17 има характерна на горчив бадемова миризма.

Веществото не се синтезира в човешкото тяло дори в минимални количества, така че е важно да го приемате отвън. Установено е, че Витамин В17 е необходим за защита срещу рак, помага също за борба с възпалението, забавя процеса на стареене и подобрява метаболизма.

Амигдалин проив рак. Според Едуард Грифин ракът е следствие от недостиг на Витамин В-17 (лаетрил или амигдалин) в диетата. Когато лаетрилът се разпада, се образуват токсични цианиди, които убиват раковите клетки, независимо от местоположението му. Грифин твърди, че лечението с тези лекарства води до много голям шанс да се излекува рак, дори ако ракът вече е започнал. В своята книга, наречена „Свят без рак“ американският писател Едуард Грифин посвещава на историята на едно откритие, а именно Витамин В17 (амигдалин или лаетрил) – веществото, което бързо унищожава раковите клетки.

В човешкото тяло Витамин В17 има противоракови свойства: привлича се към раковите клетки, унищожава ги, без да разрушава здравата тъкан. Освен това, това вещество действа като болкоуспокояващо, подобрява метаболитните процеси и забавя процесите на стареене. Витамин В17 се съдържа в семена от ябълки, кайсии, праскови, череши и грозде. Той се съдържа в някои бобови растения и много билки, както и в горчивите бадеми. Твърдата сърцевина в дълбините на кайсиевата ядка изобщо няма да я изхвърляте. Всъщност тази кайсиева ядка е една от най-добрите храни на земята против рак.

Стимулиране на имунитета. В мащабни проучвания, проведени през 70-те години на миналия век, е доказано, че В17 или амигдалин в стандартни дози стимулира реакциите на клетъчния и хуморалния имунитет. Веществото насърчава взаимодействието на Т-лимфоцитите и В-лимфоцитите, които са отговорни за координиран имунен отговор - директна цитотоксичност и освобождаване на специфични имуноглобулини. Това също допринася за унищожаването на злокачествени новообразувания, тъй като при рак винаги има нарушение на имунната система - тялото не може да прави разлика между своите тъкани и раковите клетки.

Болкоуспокояващ ефект. Витамин В 17 намалява производството на провъзпалителни цитокини и специални биологично активни вещества (алгогени), които причиняват развитието на хронична болка, предимно от онкологичен характер. Употребата му е показана при синдром на резистентна болка, когато дори силните опиоидни аналгетици не помагат на човек.

Други полезни свойства

В допълнение към горното, Витамин В17 изпълнява следните функции в тялото:

  • намалява риска от развитие на сърдечно-съдови патологии (инфаркти, тромбоза);
  • нормализира психическото и емоционалното състояние, предотвратява депресията при жените;
  • ускорява регенерацията на епитела на кожата и лигавиците, помага при дерматологични заболявания (акне, себорея);
  • има мощен противовъзпалителен ефект;
  • необходим за поддържане на здрави кости и стави;
  • бори се с ревматоиден артрит и други артрози.

Признаци за липса на Витамин В17. Няма специфични симптоми на липса на амигдалин или лаетрил. Първият признак на хиповитаминоза е постоянна слабост и умора. Появява се и тревожност, неразумно намаляване на настроението и някои хора на този фон имат немотивирана агресия. Може да се развие безсъние. Няма официална препоръка как да се компенсира дефицитът, но се препоръчва да консумирате увеличени количества Витамин В17 от естествени източници.

Противопоказания Употребата на Витамин В17 не се препоръчва в такива ситуации:

  • индивидуална непоносимост към веществото;
  • деца под 18 години;
  • жени по време на бременност и кърмене.

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари