Първи симптоми на болен черен дроб (и как да се грижим за него естествено)

Черният дроб е орган от храносмилателната система, който играе значителна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в тялото, включително дезинтоксикация, складиране на гликоген, синтез на плазмени белтъци и производство на биохимични вещества нужни за храносмилането. В него се синтезира и жлъчка, която е важна за храносмилането. Той участва в 500 жизнени функции на организма и подчертава неговата детоксикираща функция на организма.

Дори преди чернодробото разстройство да бъде открито чрез медицински тестове, различни признаци могат да предупредят за дисфункция или претоварване на този орган. Доброто функциониране на черния дроб води до благополучие.

Препоръчително е да се обърне внимание на първите симптоми на болен черен дроб.

     КАКВИ ФУНКЦИИ ИЗПЪЛНЯВА ЧЕРНИЯТ ДРОБ?

Основните функции на черния дроб могат да бъдат обобщени в три думи: производство, унищожаване и детоксикация.

Чернодробните клетки, благодарение на ензимите, които съдържат, извършват множество химични процеси и съхраняват жизненоважни вещества: сред тях, въглехидрати, протеини и липиди.

По този начин черният дроб абсорбира глюкозата от кръвта и я съхранява в концентрирана форма – гликоген – така че когато се прекарват много часове без хранене или се извършват интензивни физически упражнения и се изисква енергия, хепатоцитите преобразуват гликогена в глюкоза, така че той да премине в кръвта.

Черният дроб участва в производството и съхранението на витамини А, В, D, Е и К. Той също така синтезира вещества, участващи в съсирването на кръвта.

Елиминаторната функция се извършва от екскрецията, чрез жлъчката на отпадъци, получени от разрушаването на червените кръвни клетки, или токсични вещества, произведени от самите тъкани: такъв е случаят с амоняка, произведен от чревни бактерии, който черният дроб превръща в урея и бъбреците са отговорни за елиминирането.

Черният дроб също разгражда токсични вещества, абсорбирани от червата: хербициди, пестициди и тежки метали, присъстващи в храната, или всяко друго чуждо вещество, като повечето лекарства. Черният дроб ги превръща във водоразтворими комплекси, така че да могат да бъдат елиминирани като безвредни странични продукти, чрез жлъчка (а оттам и до червата и движенията на червата) или кръв (уринарна екскреция през бъбреците).

!!! Следователно, правилното производство (холеретично действие) и освобождаване (холагогично действие) на жлъчката осигурява добро храносмилане и адекватна детоксикация.

     ПЪРВИ СИМПТОМИ НА БОЛЕН ЧЕРЕН ДРОБ

Ако забележите тези симптоми, може да подозирате, че нещо не е наред с черния дроб. Само с точна диагноза може да се потвърди дали тези симптоми наистина съответстват на чернодробно нарушение. Във всеки случай е препоръчително да се обърне внимание на тази симптоматика:

  • чувство на неразположение;
  • горчив вкус в устата;
  • Гадене;
  • Липса на апетит;
  • Умора;
  • Световъртеж;
  • Чревни нарушения (метеоризъм, диария или запек);
  • Анален сърбеж;
  • Склонност към копривна треска;
  • Глаоболие или мигрена.

Кръвни тестове (които измерват концентрацията на трансаминази или чернодробни ензими) или ултразвук, могат да се използват за диагностициране на чернодробни нарушения.

     ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА ЗАСЕГНАТ ЧЕРНИЯ ДРОБ

  • Хепатитът – A, B или C – не е непременно вирусен по произход. Има бактериални, медикаментозни или токсични.
    • Те се считат за остри, когато възпалението на черния дроб продължава по-малко от шест месеца, със симптоми като неразположение, гадене, повръщане, възможна треска, болки в ставите, тъмна урина, обезцветяване на изпражненията или жълтеница (пожълтяване на кожата и очна конюнктива).
    • Ако продължат повече от шест месеца, хепатитът може да стане хроничен (това се случва при 75% от хепатит С); Те не трябва да бъдат придружени от симптоми или значително увреждане (в тежки случаи, цироза или чернодробна недостатъчност), но оставят черния дроб в изчерпани условия.
    • Холестаза: намаляване или прекъсване на потока на жлъчката.
    • "Мастен черен дроб" (стеатоза): натрупване на липиди в чернодробните клетки.
    • Цироза: черният дроб става влакнест и твърд.
    • Тумори (доброкачествени или ракови).
    • Жлъчните камъни са отлагания, които се образуват в жлъчния мехур или жлъчните пътища, главно с втвърден холестерол. Те могат да бъдат изхвърлени в червата или да останат в каналите, без да ги възпрепятстват; Ако има обструкция, се появява болка от спазми.

     КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ

За да помогнем на черния дроб в неговите функции, нека започнем с диетата. Трябва да се спазват следните препоръки:

  • Не злоупотребявайте с мазнините и избягвайте обилно хранене. Наситените мазнини от животински произход повишават холестерола (който благоприятства камъните в жлъчката) и насърчават мастната инфилтрация на черния дроб. Растителните масла, като зехтин, са желателни.
  • Яжте много фибри, тъй като в допълнение към понижаването на холестерола и облекчаването на запек (което кара черния дроб да работи повече).
  • От храните богати на въглехидрати, предпочитайте пълнозърнестите продукти пред бялото брашно, а медът и фруктозата пред бялата захар.
  • Избягвайте обичайната консумация на пържени и полуфабрикати приготвени храни.
  • Препоръчително е да се намали приема на сол, както и на алкохолни напитки.
  • Важно е да се пие достатъчно вода.

     ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

За предотвратяване или лечение на чернодробни нарушения, фитотерапията използва растения, които облекчават претоварването на черния дроб, като му помагат в неговите пречистващи задачи или благоприятстват неговата регенерация. Ето три от най-ефективните.

БЯЛ ТРЪН

Изглежда, че е растение, което  е възникнало, за да помогне на черния дроб. Изследванията показват, че неговите компоненти, особено силимаринът, имат антиоксидантни свойства (десет пъти по-мощни от витамин Е), има детоксикиращи и регенериращи чернодробните клетки ефект

!!! Пациентите с хепатит, цироза или мастен черен дроб значително подобряват симптомите си след приемане на стандартизирания екстракт от бял трън в продължение на два месеца. Няма опасност от токсичност дори при по-дълъг прием.

Приемът на Бал трън се използва и в случа на отравяне с гъби, или за предотвратяване на увреждане на черния дроб от приемането на определени лекарства.

АРТИШОК

Неговите активни съставки създават синергия, която помага за регулиране на различни чернодробни функции. Екстрактът от артишок подпомага образуването на жлъчен сок, предотвратява застоя на жлъчка в жлъчните пътища и засилва отделянето на панкреатични ензими. Подпомага при газове в червата, подуване на корема, позиви за гадене и повръщане след нахранване, непоносимост към мазнини, проблеми с апетита и др. Действа хепатопротективно (детоксикиращ ефект) и стимулира разграждането на мазнините, натрупващи се в черния дроб.

ГЛУХАРЧЕ

Природно средство с диуретично действие. Приема се като чернодробен и храносмилателен тоник, ефективен при проблеми на черния дроб, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. В следните хранителни добавки се среща Глухарче

     РОЛЯТА НА ЕМОЦИИТЕ В ЗДРАВЕТО НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Точно както черният дроб участва в храносмилането на храната, той също така изглежда го прави и в "храносмилането" на определени емоции. Чернодробният проблем може също да показва, че има емоции, които са трудни за храносмилане, сякаш в психичната сфера е останал "кисел" остатък.

Завистта, алчността или тихите скърби могат да ви засегнат. Но може би гневът е най-вредната емоция. Според традиционната китайска медицина гневът краде енергия от черния дроб, когато се изразява навън и го прави по-податлив на определени патологии, ако се съхранява вътре.

!!! Култивирането на радост от живота и хармонията с околната среда е добър начин за подпомагане на черния дроб.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари