ХРАНЕНЕ И ХОРМОНИ – ВАШИЯТ ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС В РАВНОВЕСИЕ

"Това определено са хормоните!" Със сигурност вече сте получили съветите, когато емоционалният ви свят преминава от радост до крайна тъга. Но какво всъщност са хормоните?

ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ХОРМОНИТЕ

Хормоните са химическите вестоносци на тялото, които предават информация в тялото и участват в множество процеси. Те се образуват в органи, клетки и ендокринни жлези, като панкреаса или щитовидната жлеза, а след това се освобождават в кръвта. Хормоните играят роля в жизненоважни процеси в организма. Например, те регулират енергийния баланс, растежа, възпроизвеждането, настроението, сексуалните функции, имунната система, глад и др.

КОИ ХОРМОНИ ПОВИШАВАТ КАЧЕСТВОТО НА СЪНЯ?

Хормонът мелатонин е отговорен за вашия цикъл сън - будност. Той предизвиква сън в тялото и гарантира, че ще получите достатъчно почивка. Мелатонинът се произвежда независимо от организма. Образуването му се подсилва от намаляването на светлината във вечерните часове. Повишаването на хормона в кръвта води до понижаване на телесната температура и умора. С хранителна добавка Мелатонин, можете да подкрепите тялото в това.

КОИ ХОРМОНИ  ГАРАНТИРАТ ДОБРО НАСТРОЕНИЕ?

Серотонинът е нашият така наречен "хормон на щастието". Той действа върху стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и също централната нервна система. Веществото не само влияе върху температурата в тялото, но и върху емоциите, настроението и шофирането.

Допаминът също често се нарича естествен стимулант. Той е отговорен за мотивацията, продуктивността и фокуса, не случайно се нарича "молекула на щастието". Храни с високо съдържание на тирозин, гарантират повишението нивото на допамин по естествен начин. Хранителни добавки като куркумин, гинко билоба, Л-теанин, повишават нивото на допамин, подобряват позитивното настроение.

Физическите упражнения (не повече от 20 минути) са също едно от добрите неща, които може да направите, за да възнаградите тялото си и настроението ви автоматично се повишава.

КОИ ХОРМОНИ СА ОТГОВОРНИ ЗА СИМПТОМИТЕ НА МЕНОПАУЗАТА?

Хормонът естроген намалява с възрастта - в плодородната фаза на живота яйчниците произвеждат естроген и прогестерон, които подготвят женското тяло за възможна бременност. Колкото по-възрастни стават жените, толкова по-малко естроген се образува. В резултат на това мозъкът отделя заместващи хормони, които са предназначени да стимулират многократно яйчниците да произвеждат хормони. Тази промяна в баланса на хормоните може да доведе до горещи вълни, безсъние и промени в настроението. Хранителни добавки, като изофлавони от червена детелина, могат да подпомогнат хормонален дисбаланс при жени с предменструален синдром, менопауза. Маслото от вечерна иглика също влияе благотворно върху здравето на женския организъм.

КАК СА СВЪРЗАНИ ХОРМОНИТЕ И ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО?

Няколко хормона влияят на телесното тегло. Ето преглед на най-важните:

  1. Инсулин: Той е отговорен за транспортирането на глюкоза от кръвта до клетките. Производството на инсулин може да се регулира чрез намаляване на консумацията на захар, също така с намаляване на доста храни. Повече за това, може да научите чрез балансираното хранене и благоприятни храни за това.
  2. Лептин: Лептинът се произвежда от мастните клетки в тялото. Заедно с хипоталамуса регулира апетита. Когато хормонът е блокиран, вие сте склонни да преяждате. Отново трябва да се наблегне на хранителен план за превенция.
  3. Грелин: Грелинът също увеличава апетита – за да се избегне твърде високо ниво, приемът на протеини и фибри помага.
  4. Кортизол: Ако имате склонност към преяждане, нивото на кортизол вероятно е спаднало. Единственото, което помага, е: избягвайте стреса!
  5. Естроген: Небалансираното ниво на естроген също може да бъде отговорно за увеличаване или намаляване на теглото. Фибрите много помагат да се балансира това.

КАК ДА НАСЪРЧАВАМЕ ЗДРАВИЯ ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС С ХРАНЕНЕТО?

Има нещо много вярно в поговорката „Ти си това, което ядеш“. Например, ако искате да върнете колебаемия си естрогенов баланс обратно в права линия, много прибягват към продукти, които съдържат фитоестрогени, растителен хормон така да се каже, който може да има подобен регулиращ ефект в човешкото тяло като собствените хормони.

Най-добре могат да бъдат укротени хормоните, чрез балансирано хранене. Ако в менюто ви липсват подходящите храни, организмът се затруднява в поддържането на хормонален баланс. Равновесието зависи най-вече от трите основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини (белтъчини) и мазнини.

Хранителният режим 40-30-30 цели да приемате правилното съотношение между въглехидрати, протеини и мазнини, с цел постигане на хормонален баланс, който е ключът към идеалната фигура и перфектното здраве. Повече за режима, може да прочетете ТУК

За ваше улеснение, сме разработили и цялостна програма, с която може да се запознаете ТУК.

Не забравяйте, достатъчният сън, избягването на стреса и правилното хранене са важни за хормоните! Забавлявайте се и не забравяйте да поддържате нивата на хормоните си в баланс!

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари